Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 967 / 178 / 0
@odbytniczy1991 tak wiem o tym esci i dawce że tak jest 40mg.Nawet chyba były osoby tu na forum które stosowały 30-40mg,może opisywały potem efekty.Chyba że coś mylę z innym jakimś forum.Tego czy zwiększać to Ci nie powiem bo jak sam napisałeś że lekarz Ci mówił że maks 20mg.Ja papierów nie mam że mogę komuś doradzać i go leczyć 😁 Może pogadaj ze swoim lekarzem że w USA dawki terapeutyczne esci są wyższe a ludzie na zagranicznych forach chwalą że w większych dawkach ten efekt terapeutyczny jest idzie w górę razem ze zwiększeniem dawki na 30 czy 40mg.
Escitalopram to mój pierwszy antydepresant i po podnoszeniu dawek 10-15 i na 20mg stał się cud.Całkowita remisja depresji nerwicy lękowej(fobi społecznej którą mam od dzieciństwa,podobno już jako dziecko jak ktoś przyszedł to się chowałem ale mały byłem nie pamiętam tego nawet). Depresja też poszła w zapomnienie.Niestety po półtora miesiąca moje życie,bo wtedy czułem że żyje, wszędzie było mnie pełno,sam zagadywałem gdzie uchodze za człowieka który nie zapytany o coś się nie odzywa.Po prostu praca-DOM i życie w 4 ścianach.Po 3 latach znowu spróbowałem escitalopramu ale jedyne co czułem to zamulenie i zero działania przeciwlękowego.Może mogłem podnieść dawkę ale jeszcze wtedy nie wiedziałem o tyk wyższym dawkowaniu jakie mają w USA antydepów.
  • 465 / 47 / 0
Wiesz ja mam juz długo historię z antydepami, kiedyś paro 20mg robiło większą robotę niż teraz esci, pewnie już receptory mam zajechane od tego i te dawki już nei wystarczają. Inna kwestia, że mam ciężki okres w pracy i jesień nadeszła i co jakiś czas na jesień mnie łapie. No nic jebać to wbijam na 30mg i zobaczę co się będzie działo, a jak nie to paro albo fluwoksamina duże dawki. Ja mam mniejszą derpesję ale kurewskie lęki i ataki paniki. Pozdo

Fuzja - D5

A inna sprawa, że kiedyś dawali dawki 30-40mg esci, ale ponoć zdarzały się problemy z serduchem i dlatego zbili do 20mg i stwierdzili że to maks i że niby powyżej nie ma lepszych efektów. Z tego co słysze właśnie lepsze efekty są jak najbardziej, tylko lekarz robi to co mu prawo każe i nawet jeśli sam myśli że większa dawka może rzeczywiśćie pomoć to nie zaleci tego.
  • 967 / 178 / 0
@odbytniczy1991 brałem paro i w dawce 20mg nie czułem nic,nawet uboków które mam jak lek się wkręca.Dopiero na 40mg zaskoczyła.Mimo że na lęki działało ale to ja zasadzie odcięcia od emocji.Praca a potem DOM i zero ochoty żeby gdzieś wyjść.Dodatkowo seriale + jedzenie, nie mogłem się zmusić do niczego.Dla mnie fluwoksamina bije na głowę paro jeżeli chodzi o działanie przeciwlękowe do tego super nastrój.Człowiek autem jechał i nucił sobie pod nosem.Niestety sama fluwo dawała senność nie do zniesienia ale po dodaniu mirtazapiny 30mg(1/4tab) bo fluwoksamina zwiększa stężenie mirty.Senność zniknęła a pojawił się turbo napęd od samego rana i tysiące pomysłów w głowie 😁
  • 24 / 2 / 0
Czy można mieć po prostu "dobrą serotoninę" i gdy weźmie się na podwyższenie to wtedy są te wszystkie sprawy np. Zerowe libido, adhedonia, brak energii itp.

Bo ja takie coś zauważyłam.
Ktos o tym słyszał?

Po prostu ma się problem tylko z noradrenaliną / dopaminą itp.
  • 19 / 5 / 0
Czy częste zapominanie dawki na antydepresantach wzmaga skutki uboczne ? Np dwa razy w tyg .
  • 509 / 195 / 1
Sprawia,że nie będzie działało w pełni.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 465 / 47 / 0
Sprawdzał ktoś z Was sobie testosteron lub inne hormony używając dłuższy czas antydepresantów? Ja ostatnio zrobiłem test wolnego testosteronu i się przeraziłem, poniżej normy u 30 latka , który nie piję , uprawia sport i dobrze się odżywia . Fakt że stresu od cholery. Chociaż coś jest na rzeczy ze chyba dłuższe branie antydepresantów coś miesza przy hormonach . Będę robił bardziej kompleksowe badania i zobaczę co wtedy, przyda się dobry endokrynolog
  • 799 / 456 / 0
Tak, ja robiłem. Niski poziom testosteronu i wysoka prolaktyna. Tez dobrze sie odżywiam, uprawiam sport . Na wenlafaksynie można zapomnieć ze coś takiego jak seks jest obecne w życiu.
  • 334 / 43 / 0
Brałem parę ssri I każdy na mnie chujowo działał pierdolie je.
  • 465 / 47 / 0
No właśnie i co z tym zrobiłeś, zszedłeś z wenly i wrócił testosteron do normy czy po prostu terapia testosteronem ?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Mieli podawać własnemu synowi narkotyki. Sąd Apelacyjny w Legnicy nie miał dla nich litości

Historia niespełna trzymiesięcznego Arturka z Legnicy na Dolnym Śląsku wstrząsnęła opinią publiczną w Polsce. Dorian G. i Katarzyna K. mieli poić malca narkotykami. W trakcie procesu wzajemnie obarczali się odpowiedzialnością. W czwartek (9 października) Sąd Okręgowy w Legnicy rozpatrzył apelację oskarżonych. — Tylko oni byli odpowiedzialni za to, że w organizmie dziecka znalazły się substancje psychoaktywne i w takim stężeniu, że zagrażały życiu i zdrowiu tegoż niemowlęcia — mówił sędzia Lech Mużyło podczas ustnego uzasadnienia wyroku.

Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.