Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 940 / 294 / 5
@LiquidStranger ja bym zwiększył.
Co do dopaminy to akurat sertralina powinna ci "zwiększyć" dopaminę, działa ona ogólnie na dopaminę pozytywnie.
Ale niestety testosteron raczej spada a prolaktyna rośnie.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 3 / / 0
28 lipca 2023LiquidStranger pisze:
Witam, w chwili obecnej biorę raz dziennie Sertraline 50mg

Idzie nieraz wyczytać w internecie, jak to leki SSRI mogą negatywnie wpłynąć na testosteron, dopaminę, ktoś wie jak sytuacja wygląda wobec wyżej wymienionego leku?

Oraz, czy odczuję jakieś wzmocnione/pozytywne efekty jeżeli przeskoczę na dawkę 100mg? Do następnej wizyty trochę jeszcze daleko, dlatego jestem ciekaw opinii użytkowników, jeżeli któryś z was już to przerabiał

Przy obecnej terapii nie jest źle, ale nie jest też jakkolwiek dobrze. Goniące i natrętne negatywne, depresyjne i demotywujące myśli każdego dnia, które niekiedy są nie do opanowania. Człowiek wszedł na abstynecję, ćwiczy, czyta, zimne prysznice bierze, medytować się stara, wszystko to jak krew w piach kurwa. Powoli tracę nadzieję i sens żeby dalej brać te leki. Dodatkowo problemy ze snem, a z rana przed wstaniem uczucia niepokoju i ścisku w klatce, jakby mi kortyzol z pizdy wypierdalał jak pojebany do góry

A tak jak odstawie, może stłumiona dopamina dopomoże, teść pójdzie w górę, i dodatkowo będą większe gainsy. Nie wiem. Brałem 3 lata temu Escitalopram, działał dobrze. W tym roku wskoczyłem znowu na niego, ale nie działał już tak dobrze, w dodatku mocno zamulał

sertralina nie zamula, chociaż tyle dobrego, ale na tym koniec chyba :x
sertralina na dopaminę działa powyżej 200mg
  • 1659 / 268 / 0
Zamknięty został bardzo ciekawy wątek świętej pamięci @5matrix na temat tzw. Świętego Graala czyli szukania idealnej dla siebie kombinacji leków. Ja właśnie od paru lat tak robię, obecnie biorę 8 leków (wiem, że to nie jest normalne) bo mam zaburzenia osobowości których lekami wyleczyć się nie da ale można przykryć ich objawy. Mój zestaw wygląda obecnie tak:
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg

Na pewno nie będę już brał więcej leków, raczej będę dążył do ich redukcji. Choćby mirtazapiny pewnie niedługo będę brał tylko 15 mg, lamotryginę zmniejszę o 100.

Tak, wiem że istnieje już dział miksy, ale tamten wątek jest martwy a sporo z nas kombinuje z lekami.
  • 629 / 121 / 0
@zburzony
Z tego co niektórzy piszą to te SSRI wcale nie ma dobrze działać w trakcie brania, tylko jak się z nich zejdzie będzie widoczny efekt terapeutyczny. Święty gral to chęć uzyskania efektu narkotycznego, za pomocą mixu antydepresantów IMO.
  • 1659 / 268 / 0
@simer44 dzięki za odpowiedź.
Moim zdaniem te wszystkie leki działają kiedy się je bierze i potem ewentualnie jeszcze jakiś czas po odstawieniu, dajmy na to pół roku. Uważam że tak jest dlatego, że na innym popularnym forum przez lata widziałem dziesiątki postów o tym jak po odstawieniu leków następowało stopniowe pogorszenie a nawet powrót do stanu sprzed leczenia. Może są przypadki że efekty utrzymują się dużo dłużej, lata, ale wydaje mi się że tak jest rzadko.
Jeśli o mnie chodzi to stałe bycie na lekach daje mi poczucie bezpieczeństwa że nie wróci ten straszny lęk który kiedyś czułem i przez który próbowałem się zabić.
Jestem wprawdzie narkomanem (nieaktywnym) ale nie szukam haju, raczej normalności. Ale nie powiem, kiedyś duloksetyna i fluwoksamina dały efekt zbliżony do euforii po ćpaniu i bardzo mi to odpowiadało.
Generalnie chciałbym mieć stabilny nastrój, nie czuć lęku zwłaszcza społecznego, nie wpadać cyklicznie w dół, funkcjonować społecznie. Przez lata byłem odludkiem i dziwakiem przez moje zaburzenia, dlatego szukam leków które pomogą mi zachowywać się normalnie.
Ale tak, zdaję sobie sprawę że jestem lekomanem.
  • 8 / / 0
Dzień dobry. Czy ktoś próbował MDMA na wortioksetyna ?
  • 683 / 133 / 0
Jaki antydepresant polecacie po detoksie z opio i benzo i ketonach na takie rozbicie i płaczliwość bez powodu? Ogólnie nie przepadam za SSRI przez tendencje do tycia i problemy z erekcją preferuje SNRI, ktoś coś?

Fuzja - 909
05 sierpnia 2023zburzony pisze:
Zamknięty został bardzo ciekawy wątek świętej pamięci @5matrix na temat tzw. Świętego Graala czyli szukania idealnej dla siebie kombinacji leków. Ja właśnie od paru lat tak robię, obecnie biorę 8 leków (wiem, że to nie jest normalne) bo mam zaburzenia osobowości których lekami wyleczyć się nie da ale można przykryć ich objawy. Mój zestaw wygląda obecnie tak:
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg

Na pewno nie będę już brał więcej leków, raczej będę dążył do ich redukcji. Choćby mirtazapiny pewnie niedługo będę brał tylko 15 mg, lamotryginę zmniejszę o 100.

Tak, wiem że istnieje już dział miksy, ale tamten wątek jest martwy a sporo z nas kombinuje z lekami.
Ja mam bordera i po mirtzapinie dostawałem ataków szału (totalna agresja) dulo w miarę mi służyło ale bolało mnie po nim serce, trazodon był spoko dobrze go wspominam, sertralina totalna impotencja, jak ktoś stawia seks wyżej nad zdrowie psychicznie to substancja nie dla niego, lamo - bałem się ze dostanę po tym reakcji alergicznej ale generalnie przy zaburzeniach osobowości borderline podobno to najlepszy lek, a i przy duloksetynie moja ex dostała reakcji histaminowej zagrażającej życiu, była cała wysypana w plamach dostawała konskie dawki nowoczesnych antyhistamin wiec lek nie dla każdego reszty nie próbowałem, ale moim zdaniem brać 8 leków tego typu to robisz sobie niezła sieczkę w receptorach, lepiej się stosować do zaleceń lekarza niż tak na własna rękę się leczyć na zaburzenia osobowości polecam osobiście stabilizatory typu lamotrygina, kwas walproinowy, kwetiapina
  • 586 / 125 / 0
Jestem na programie wiec biore
Buprenorfine 0,2mg-0,2mg-0
lorazepam/Bromazepam 0-0-1 tabletka
Memantyne 20mg-0-0 ale równiez nie raz jebne 60-100mg na strzała
Chciałbym dorzucić cos na anhedonie i wycofanie z codziennego życia w tym problem z utrzymaniem zatrudnienia od długiego czasu.
Co byście polecili z wymienionych do zestawu?
-tianeptyna
-metylofenidat
-biperyden
-bupropion
Albo coś co nie skasuje już niskiego libido?
  • 3455 / 557 / 0
05 sierpnia 2023zburzony pisze:
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg

Jezus chłopie taki zestaw leków taka dawka ciebie to nie usypia przypadkiem jak weźmiesz wszystko? Mi wystarcza zwykła węgla faksyna jedna rano 150 i jedna po południu 150 zero dołów zero depresji stosuję już półtora roku.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 24 / 2 / 0
02 maja 2023mlynarz pisze:
Mam pytanie;

Zona byla ponad 2 lata na:

-spamilan
-trittico
-pramolan
-coaxil

Obecnie kilka tyg temu skonczyla schodzic z wiekszosci.

Zostal tylko coaxil.

Jestem w kropce, nie wiem co sie z nia stalo.
Nagle mnie nienawidzi, odchodzi, wszelkie proby rozmow kwituje - jej sie podoba jak sie czuje teraz i nic nie chce z tym robic.

Zaproponowalem terapie indywidualna jej, dla par - nie.

Nigdy nie byla w terapii.
Ja uczesczam juz okolo 7 rok.

Jestem narkomanem, aktualnie trzezwym 2 lata.
Wczesbiej 5 lat, ale rok polecialem.

Pracuje z terapeutka nad sytuacja w domu od okolo 2 lat.

Jestem zalamany.
Zaczela sluchac nagle mlodocianego polskiego rapu, jakis totalny cyrk.
Mamy po 38 lat.

Jej zachowanie jest odmienne o 180st od kad zaczela schodzic z lekow…

Czytam o dysfunkcjach seksualnych po odstawieniu lekow ssri / snri itd.

Wyczytalem, ze buspiron sie dodaje w ramach przeciwdzialania dysfunkcji seksualnych.

Moze ma ktos wiedze, odbosnie powyzszego kombo lekow?

Cos mozna zrobic?
I jak wyszło?
Brałam dawno temu coaxil przez kilka miesięcy i libido było wtedy słabiutkie, ale po odstawieniu wróciło do normy.

Ostatnio sertralina przez pół roku mnie dobiła do zera i niestety bupropion (bo o niego chyba Ci chodzi - wellbutrin) nic na to nie pomógł.
Tak więc możliwe, że żonie to minie samo po odstawieniu coaxil (on nie jest z kategorii SSRI)
Tych 3 innych leków nie znam.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekstrakt z konopi wykazuje wyższą skuteczność niż opioidy u pacjentów z przewlekłym bólem pleców

Ekstrakty z konopi pochodzenia roślinnego zapewniają lepszą ulgę w bólu oraz inne klinicznie istotne korzyści w porównaniu z opioidami u pacjentów cierpiących na przewlekły ból dolnej części pleców – wynika z danych z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie Pain and Therapy.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.