Co do dopaminy to akurat sertralina powinna ci "zwiększyć" dopaminę, działa ona ogólnie na dopaminę pozytywnie.
Ale niestety testosteron raczej spada a prolaktyna rośnie.
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
28 lipca 2023LiquidStranger pisze: Witam, w chwili obecnej biorę raz dziennie Sertraline 50mg
Idzie nieraz wyczytać w internecie, jak to leki SSRI mogą negatywnie wpłynąć na testosteron, dopaminę, ktoś wie jak sytuacja wygląda wobec wyżej wymienionego leku?
Oraz, czy odczuję jakieś wzmocnione/pozytywne efekty jeżeli przeskoczę na dawkę 100mg? Do następnej wizyty trochę jeszcze daleko, dlatego jestem ciekaw opinii użytkowników, jeżeli któryś z was już to przerabiał
Przy obecnej terapii nie jest źle, ale nie jest też jakkolwiek dobrze. Goniące i natrętne negatywne, depresyjne i demotywujące myśli każdego dnia, które niekiedy są nie do opanowania. Człowiek wszedł na abstynecję, ćwiczy, czyta, zimne prysznice bierze, medytować się stara, wszystko to jak krew w piach kurwa. Powoli tracę nadzieję i sens żeby dalej brać te leki. Dodatkowo problemy ze snem, a z rana przed wstaniem uczucia niepokoju i ścisku w klatce, jakby mi kortyzol z pizdy wypierdalał jak pojebany do góry
A tak jak odstawie, może stłumiona dopamina dopomoże, teść pójdzie w górę, i dodatkowo będą większe gainsy. Nie wiem. Brałem 3 lata temu Escitalopram, działał dobrze. W tym roku wskoczyłem znowu na niego, ale nie działał już tak dobrze, w dodatku mocno zamulał
sertralina nie zamula, chociaż tyle dobrego, ale na tym koniec chyba :x
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg
Na pewno nie będę już brał więcej leków, raczej będę dążył do ich redukcji. Choćby mirtazapiny pewnie niedługo będę brał tylko 15 mg, lamotryginę zmniejszę o 100.
Tak, wiem że istnieje już dział miksy, ale tamten wątek jest martwy a sporo z nas kombinuje z lekami.
Z tego co niektórzy piszą to te SSRI wcale nie ma dobrze działać w trakcie brania, tylko jak się z nich zejdzie będzie widoczny efekt terapeutyczny. Święty gral to chęć uzyskania efektu narkotycznego, za pomocą mixu antydepresantów IMO.
Moim zdaniem te wszystkie leki działają kiedy się je bierze i potem ewentualnie jeszcze jakiś czas po odstawieniu, dajmy na to pół roku. Uważam że tak jest dlatego, że na innym popularnym forum przez lata widziałem dziesiątki postów o tym jak po odstawieniu leków następowało stopniowe pogorszenie a nawet powrót do stanu sprzed leczenia. Może są przypadki że efekty utrzymują się dużo dłużej, lata, ale wydaje mi się że tak jest rzadko.
Jeśli o mnie chodzi to stałe bycie na lekach daje mi poczucie bezpieczeństwa że nie wróci ten straszny lęk który kiedyś czułem i przez który próbowałem się zabić.
Jestem wprawdzie narkomanem (nieaktywnym) ale nie szukam haju, raczej normalności. Ale nie powiem, kiedyś duloksetyna i fluwoksamina dały efekt zbliżony do euforii po ćpaniu i bardzo mi to odpowiadało.
Generalnie chciałbym mieć stabilny nastrój, nie czuć lęku zwłaszcza społecznego, nie wpadać cyklicznie w dół, funkcjonować społecznie. Przez lata byłem odludkiem i dziwakiem przez moje zaburzenia, dlatego szukam leków które pomogą mi zachowywać się normalnie.
Ale tak, zdaję sobie sprawę że jestem lekomanem.
Fuzja - 909
05 sierpnia 2023zburzony pisze: Zamknięty został bardzo ciekawy wątek świętej pamięci @5matrix na temat tzw. Świętego Graala czyli szukania idealnej dla siebie kombinacji leków. Ja właśnie od paru lat tak robię, obecnie biorę 8 leków (wiem, że to nie jest normalne) bo mam zaburzenia osobowości których lekami wyleczyć się nie da ale można przykryć ich objawy. Mój zestaw wygląda obecnie tak:
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg
Na pewno nie będę już brał więcej leków, raczej będę dążył do ich redukcji. Choćby mirtazapiny pewnie niedługo będę brał tylko 15 mg, lamotryginę zmniejszę o 100.
Tak, wiem że istnieje już dział miksy, ale tamten wątek jest martwy a sporo z nas kombinuje z lekami.
Buprenorfine 0,2mg-0,2mg-0
lorazepam/Bromazepam 0-0-1 tabletka
Memantyne 20mg-0-0 ale równiez nie raz jebne 60-100mg na strzała
Chciałbym dorzucić cos na anhedonie i wycofanie z codziennego życia w tym problem z utrzymaniem zatrudnienia od długiego czasu.
Co byście polecili z wymienionych do zestawu?
-tianeptyna
-metylofenidat
-biperyden
-bupropion
Albo coś co nie skasuje już niskiego libido?
05 sierpnia 2023zburzony pisze: Zamknięty został bardzo ciekawy wątek świętej pamięci @5matrix na temat tzw. Świętego Graala czyli szukania idealnej dla siebie kombinacji leków. Ja właśnie od paru lat tak robię, obecnie biorę 8 leków (wiem, że to nie jest normalne) bo mam zaburzenia osobowości których lekami wyleczyć się nie da ale można przykryć ich objawy. Mój zestaw wygląda obecnie tak:
Duloksetyna 90 mg
sertralina 100 mg
Lamotrygina 300 mg
Trazodon 150 mg
Mirtazapina 30 mg
Agomelatyna 50 mg
Flupentiksol 2 mg
Fluwoksamina 50 mg
02 maja 2023mlynarz pisze: Mam pytanie;
Zona byla ponad 2 lata na:
-spamilan
-trittico
-pramolan
-coaxil
Obecnie kilka tyg temu skonczyla schodzic z wiekszosci.
Zostal tylko coaxil.
Jestem w kropce, nie wiem co sie z nia stalo.
Nagle mnie nienawidzi, odchodzi, wszelkie proby rozmow kwituje - jej sie podoba jak sie czuje teraz i nic nie chce z tym robic.
Zaproponowalem terapie indywidualna jej, dla par - nie.
Nigdy nie byla w terapii.
Ja uczesczam juz okolo 7 rok.
Jestem narkomanem, aktualnie trzezwym 2 lata.
Wczesbiej 5 lat, ale rok polecialem.
Pracuje z terapeutka nad sytuacja w domu od okolo 2 lat.
Jestem zalamany.
Zaczela sluchac nagle mlodocianego polskiego rapu, jakis totalny cyrk.
Mamy po 38 lat.
Jej zachowanie jest odmienne o 180st od kad zaczela schodzic z lekow…
Czytam o dysfunkcjach seksualnych po odstawieniu lekow ssri / snri itd.
Wyczytalem, ze buspiron sie dodaje w ramach przeciwdzialania dysfunkcji seksualnych.
Moze ma ktos wiedze, odbosnie powyzszego kombo lekow?
Cos mozna zrobic?
Brałam dawno temu coaxil przez kilka miesięcy i libido było wtedy słabiutkie, ale po odstawieniu wróciło do normy.
Ostatnio sertralina przez pół roku mnie dobiła do zera i niestety bupropion (bo o niego chyba Ci chodzi - wellbutrin) nic na to nie pomógł.
Tak więc możliwe, że żonie to minie samo po odstawieniu coaxil (on nie jest z kategorii SSRI)
Tych 3 innych leków nie znam.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/eudrugs-markets-key-insights_0.jpg)
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/bol-plecow-ekstrakt.png)
Ekstrakt z konopi wykazuje wyższą skuteczność niż opioidy u pacjentów z przewlekłym bólem pleców
Ekstrakty z konopi pochodzenia roślinnego zapewniają lepszą ulgę w bólu oraz inne klinicznie istotne korzyści w porównaniu z opioidami u pacjentów cierpiących na przewlekły ból dolnej części pleców – wynika z danych z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie Pain and Therapy.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/sebastian_fabijanski.jpg)
"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki
Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/clusterofpsilocybesub.jpg)
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.