Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1599 / 47 / 0
U mnie też za którymś razem zaskoczyła fluoksetyna w dawce 40 mg i do tego jeszcze 100 mg sertaliny a dlatego zaskoczyła, że na wcześniejszych kuracjach piłem alkohol, a moja lekarka mi powiedziała, że musi być miesiąc abstynencji alkoholowej, że chad się zaczął leczyć.
  • 3649 / 996 / 2
Udało Ci się ustabilizować ChADa? [mention]pol90[/mention]
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 1599 / 47 / 0
11 marca 2018blackgoku pisze:
Udało Ci się ustabilizować ChADa? [mention]pol90[/mention]
Mam poprostu lepszy nastrój, ale wieczorami biorę alprox albo clonazepam w dawce 1.5 mg.
  • 3649 / 996 / 2
Jasne, mnie antydepresant też pomógł, co i tak nie zmieniło faktu, że zaburzenia nastroju mam. Nie takie tragiczne, jak w tamtym roku, ale zawsze coś tam jest. Lamotrygina jako tako sobie radzi. Nadal antydepresanta bierzesz z benzo? Czy już samo benzo?
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
  • 1599 / 47 / 0
Antydepresanta z benzo, ale jeszcze biorę lit do tego.
  • 3649 / 996 / 2
Zejdźmy z tego tematu. Jeśli możesz, to napisz mi tutaj:
choroba-afektywna-dwubiegunowa-jak-z-ni ... =afektywna
Jak z tym litem i jak długo przyjmujesz antydepresant przy afektywnej. Plus jak często bierzesz benzodiazepinę i jak z tolerancją na nią. Ciekawi mnie to, bo akurat wyleczenie z ChADa jest niemożliwe (jak na razie), ale zaleczanie już tak. Często jednak odbija się to kosztem czegoś.

Do wątku o antydepresancie mogę dodać, że przed escitalopramem miałem mega wysokie libido, a po - niestety- odechciało mi się seksu i dopiero przez ostatni miesiąc jako tako wraca to do normy.
  • 17 / 1 / 0
Witam moje pytanie jest takie. Jestem obecnie na citalopramie 20mg plus buspiron 5mg 3x dziennie. Biore cital 2 tygodnie jest lekka poprawa. Pytanie moje jest takie czy zwiekszajac dawke leku antydepresyjnego adekwatnie zwieksza sie dzialanie antydepresyjne? Czy dawke podnosi sie tylko wtedy kiedy lek przestaje dzialac. Np u czlowieka w ciezkiej depresji leczenie 20mg bedzie wolniejsze niz leczenie 40? Kiedy podnosi sie dawki lekow?
  • 16 / / 0
To jest dość złożone, duże dawki wcale nie są OK. citalopram to raczej zamulający SSRI, duże dawki zrobią z Ciebie śpiące, wykastrowane, olewające wszystko zombi. Najlepsza jest najniższa terapeutyczna dawka. Działanie leku często też słabnie z czasem, np. po kilku latach ciągłego zażywania. Ja zaczynałem od fluoksetyny 20mg a doszedłem po 3 latach do 60mg, i wcale lepiej nie było. Aktualnie na wenlafaksyna + bupropion, jest OK.

Wycięto cytat. | STR88
  • 2897 / 619 / 10
Jakie skutki niesie ze sobą silny agonizm receptorów sigma?
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 8 / 1 / 0
Czy SSRI może wytłumić emocje i dać kopa do pracy? Lekarz przepisał mi Opipramol rano 50mg oraz po południu Escitalopram 10mg, ponieważ mam ciężką sytuację (DOM/praca). Niestety od początku zażywania leków mimo ich lekkich skutków ubocznych nie widze szczególnej poprawy, w dodatku brak mi energii do pracy ( nie mogę czasem wysiedzieć przy PC, i wszystko mnie rozkojarza). Fakt troszkę się uspokoiłem, ale w pracy mam czasem ogromny nie ogar. Poczytałem trochę na internecie, że moje leki to starsza generacja i jest coś co ma mniejsze efekty uboczne, ale nie wiem co może mi ewentualnie pomóc z koncentracją w pracy. Możecie polecić coś sprawdzonego, to skonfrontowałbym wasze sprawdzone leki z opinią mojego dr.
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Ekstrakt z konopi wykazuje wyższą skuteczność niż opioidy u pacjentów z przewlekłym bólem pleców

Ekstrakty z konopi pochodzenia roślinnego zapewniają lepszą ulgę w bólu oraz inne klinicznie istotne korzyści w porównaniu z opioidami u pacjentów cierpiących na przewlekły ból dolnej części pleców – wynika z danych z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie Pain and Therapy.