Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
Posty: 1699 • Strona 116 z 170
  • 510 / 110 / 0
Mi zapinowały po 8 dniach i jest tych stworzeń masa.

Jak właściwie to wietrzyć? Wachlować powietrzem?
  • 16 / 1 / 0
@Up Według mnie najlepiej ściskać dłońmi worek z zewnątrz, a później go rozciągnąć z powrotem do takiego samego stanu, ale ja osobiście staram w ogóle nie dotykać wnętrza worka.
  • 3613 / 595 / 1
słusznie- poruszać workiem jak płucami- parę razy.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 510 / 110 / 0
Dzięki. Tak czyniłem, tylko mi niektóre grzybki dotykają do tej folii...
  • 510 / 110 / 0
W środę zebrałem 230 gramów, a dziś już mam z powrotem z tego samego growkita 2-centrymetrowe piny :O 3 doby, jestem bardzo zaskoczony.

Chyba jednak służy im wysoka temperatura...
  • 510 / 110 / 0
Hej, mam pytanie, jak te grzyby suszyć, tzn. do jakiego stopnia suchości?

Czytałem w FAQ, że 24h w 45 stopniach w suszarce i będzie OK, ale moje już się suszyły z 2 dni i nadal nie jest tak, że chrzęszczą, gdy się je przełamie.

Nie znam się w ogóle na grzybach, również tych "klasycznych". Suszyć je dalej?
  • 1652 / 1036 / 7
@nicki

Suszysz do momentu, aż będą się łamać tak, jak to zostało opisane 😉
  • 64 / 17 / 0
17 sierpnia 2021nicki pisze:
Hej, mam pytanie, jak te grzyby suszyć, tzn. do jakiego stopnia suchości?

Czytałem w FAQ, że 24h w 45 stopniach w suszarce i będzie OK, ale moje już się suszyły z 2 dni i nadal nie jest tak, że chrzęszczą, gdy się je przełamie.

Nie znam się w ogóle na grzybach, również tych "klasycznych". Suszyć je dalej?
Susz na chrust. Mają się łamać jak gałązki. Wtedy i dopiero wtedy masz pewność, że możesz materiał przechować w słojach.
  • 510 / 110 / 0
Dziękuję Moi Drodzy Forumowicze

Wobec tego suszę dalej. Widocznie suszarka nie daje faktycznie takiej temperatury, na jaką ja ustawiam. Będę suszył na wiór.

Da się takie grzybki przesuszyć?
  • 3613 / 595 / 1
Cześć.

Właśnie zebrałem plon z drugiego flusha. Był równie okazały co pierwszy. Tym razem postanowiłem jednak zostawić te najmniejsze pypcie a zebrałem tylko te duże i średnie. Pomyślałem, że a nuż podrosną jeszcze przez dobę, to wtedy byłoby super. Więc zostawiłem jeszcze kita na 1 dzień, czujnie porównując rozmiar tych maluchów na przestrzeni ~doby.

Otóż okazało się, że świnie nie urosly, a przecież w 2 dni to owocniki potrafią przybrać sto razy na rozmiarze :P
No więc po tym dniu (albo dwóch, nie pamietam) wyjąłem pojemniczek, zharvestowałem te szpilki, zostawiłem krajobraz księżycowy, zrównałem wszystko do zera, zalałem i do lodówki.

Teraz pytania:
  • 1- czy to jest jakoś rażąco źle, że chcialem zostawic te maluchy, żeby nabraly rozmiaru przed zerwaniem?
    2- czy jeśli robimy harvest i kolejny flush, to trzeba ten podkład totalnie, brutalnie OGOŁOCIĆ przed kolejnym zalaniem?
    2`- zerwałem te szpileczki, słodkie miniaturki jednocentymetrowe, ALE: substrat pokrywała ta fajna biała gąbka. Widoczne owocniki zerwałem,
    ale czy te gąbeczkę też muszę zerwać zanim zaleję wodą pudełko? Czy jeśli troche jej zostanie na powierzchni albo na boku "brykietu"
    (lol) to stwarza ryzyko gnicia/ pleśni gdy dodasz wodę i czas?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
ODPOWIEDZ
Posty: 1699 • Strona 116 z 170
Newsy
[img]
Wrocławianin hodował w domu grzybki halucynogenne. Policji tłumaczył, że to tylko pieczarki

Awantura domowa w jednym z mieszkań przy ulicy Popowickiej we Wrocławiu zakończyła się odkryciem nielegalnej hodowli i magazynu narkotyków. Policję wezwano z powodu kłótni między parą, jednak szybko okazało się, że 29-latek ukrywa w domu m.in. grzybki psychoaktywne. Policji mówił, że jest to "projekt" i że są to "pieczarki.

[img]
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.

[img]
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.