Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 633 / 154 / 0
Akurat ten tramal to jest średnim wyznacznikiem, bo jednak nie figuruje w ustawie o przeciwdziałaniu nar...
Formalnie nie jest tak przypałowy, jak klon czy majka.
  • 1194 / 139 / 0
To już zależy od lekarza tak naprawdę. Wziąłem kiedyś receptę za 39 zł bo była promocja od jakiegoś ginekologa, widać było że typowa cipa i frajer. Zadzwonił do mnie i powiedział że tramalu absolutnie nie przepisze bo to bardzo silny i uzależniający lek. Ok powiedziałem to w takim razie relanium poproszę. To samo, absolutnie nie wypisze takich mocnych leków. Kasę zwrócił chociaż nie chciał, ale od zlodzieji mu nawsadzalem i oddal w ciągu 5 min
  • 113 / 6 / 0
Ja ostatecznie znalazłem kogoś kto opio wypisał bez najmniejszego problemu. Po prostu miec w historii recept, ze byla wypisana i wypisane. Wystarczy dobrze poszukac, tak jak pisaliscie i wszystko sie da znalezc
  • 356 / 69 / 0
zalozmy, ze kupie od kogos na swoje dane recepte na leki RPW albo inne - jest jakis sposob, zeby poznac, czy kwit jest lewy? czy moze to sprawdzic tylko farmaceuta?
  • 633 / 154 / 0
@ema112
Załóżmy, że prawdopodobnie się da - jak wejdziesz na stronę poprzez smartfon i telefonem zeskanujesz kod, np. widoczny na ekranie laptopa/monitora/TV. W sensie takim, że odpalasz w programie podgląd PDF-a i nakierowujesz obiektyw na kod kreskowy.

Raczej bym nie zapłacił byle komu, dopóki nie sprawdzę.
Zaznacz, że chcesz wczytać i sprawdzić kod kreskowy, a nie PESEL + kod.

https://www.gdziepolek.pl/sprawdz-erecepte

Rozmawiamy rzecz jasna o patentach, które są łatwe i nie wymagają zakładania/posiadania IKP i żadnych profili zaufanych.
Jeśli już posiadasz takie konto, to kwit będzie też widoczny na Twoim koncie, ale tu o szczegóły dopytaj kogoś innego.
  • 977 / 221 / 0
Czy dostając tylko numer recepty na smsa, mogę gdzieś zobaczyć tą receptę w formie elektronicznej w pdf z wypisaną nazwą leku oraz dawkowaniem?
  • 867 / 253 / 0
Na IKP
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 633 / 154 / 0
Numer recki + kod kreskowy są czymś zupełnie innym, niż czterocyfrowy kod dostępowy, więc sprecyzuj pytanie.
  • 977 / 221 / 0
27 marca 2021Arabella841 pisze:
Na IKP
O super, o to mi chodziło, dzięki :)
Jest wszystko, jeśli lekarze mogą mieć w to wgląd to trochę przypał xD
  • 633 / 154 / 0
Większość podstawowych przychodni na NFZ dawno powinna mieć taki dostęp "z urzędu".
W pierwotnym projekcie dot e-recept miała być możliwość indywidualnego wniesienia sprzeciwu na takie praktyki, ale nie wiem, jak to się zakończyło.
POZ-om nie trzeba przyznawać żadnego dostępu na swoim profilu, bo i tak mają podgląd. Ręczne zmiany ustawień nic tam nie pomagają, to może dotyczyć tylko innych lekarzy.
Tu by trzeba pomocy kogoś biegłego w tych ustawach i kolejnych nowelach.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.