Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
Wyraziłem własną opinie, że działa, bo przepis nie umarł całkowicie wbrew wypowiedziom w tym temacie, a tylko potrzebny jest czas na zmiany.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1049 / 10 / 0
PcP, tyle tylko, ze rozwazania czy 2 gramy to duzo czy malo sa smieszne. Przeciez to zaden diler jest.
Dla mnie 30g palenia to jest, jak dla mnie na max dwa miesiace, bo nie bede biegal do gangsterow co drugi dzien po gienta. A w swietle naszego prawa bylbym mega hurtownikiem, jak znam prokuratorow i policje.
  • 2814 / 14 / 0
Bywają problemy z zanieczyszczonym workiem strunowym, popiołem albo z nie całym gramem narkotyku. Przejrzyj ten dział. Teraz mam nadzieje, że choć takie sprawy będą szybko rozwiązywane korzystnie dla oskarżonego.

Roma non uno die aedificata est.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 25 / 1 / 0
http://mistrzowie.org/412442
Przyznał się do winy posiadając 0,43g i grożą mu 3 lata... podejrzewam, że jeszcze zgodził się na poddanie się karze, brawo :nuts:
  • 374 / 5 / 0
Faktycznie idiota %-D

Jak dla mnie to ten przepis jest krokiem do przodu. Na przestrzeni czasu, wcześniej czy później tabela wartości granicznych będzie kolejnym krokiem przed legalizacją, bo takie są tendencje globalne. Świata nie stać na walkę z narkotykami, a Polski już w szczególności.
  • 1049 / 10 / 0
Chcialbym, abyscie mieli racje. Tyle tylko, ze ostatnio rozmawialem z jednym z policjantow na kierowniczym stanowisku i on potwierdzil, to co podejrzewalem. Statystyki przy takim prawie sa jak miod na dupsko policji i prokuratury. Juz powstaje w silna grupa naciskowa, ktora ma za zadanie przeprowadzanie kampanii negatywnej, co do zmian wolnosciowych w prawie. Niektore komisariaty, wrecz zaczely sie specjalizowac w lapaniu 'narkomanow' oraz 'piratow' i stanowi to blisko 40% ich ogolnej wykrywalnosci (ja pierd...). Tak jak policjant powiedzial, ze to ekstra sprawy sa, generalnie wiekszosc skazan, wykrywalnosc olbrzymia, krotkie postepowanie, szybkie skazywanie. Policja i prokuratura sie ciesza.
Nowo zatrudnieni i niezle oplacani ludzie w komorkach antynarkotykowych, z ktorych przerzuca sie sprzet i daje ludzi, do innych nie tak spektakularnych wydzialow policji, jak np. przemoc w rodzinie, wiec i koledzy z komendy sa wdzieczni.
Ten czlowiek z policji sam powiedzail, ze to przykre, patrzec jakimi skurwielami musza byc (wedle mnie nikt inny tam nie pojdzie), ale takie sa reguly, czyli wykrywalnosc i skazywalnosc pozniejsza. Wiec wszyscy odwalaja "dobra policyjna robote", aby pozniej sokolowski mial sie czym przed kamerami pochwalic. Amen
  • 22 / / 0
nieostra definicja łamie konstytucyjna zasadę dostatecznej określoności prawa.
owa klauzula generalna(nieznaczna ilość) nie odnosi się do jakiś norm obyczajowych lub moralnych, z których to organ stosujący prawo miałby precyzować kiedy karać.
  • 1049 / 10 / 0
Przeciez SN wyrazil poglad juz w tej sprawie, ze nie ma nic zdroznego w tym, iz nie ma precyzyjnego zdefiniowania okreslen co oznacza nieznaczne ilosci. Poza tym wiekszosc polskiego prawa jest tak skonstruowane (moze oprocz zawartosci alku), zeby nie definiowac ilosci minimalnych, czy maksymalnych. Dzieki temu prawnicy maja co robic, sady tez, a sprawy o ustalanie czy 1gram to duzo czy malo trwaja latami.
  • 22 / / 0
w jakim składzie wyraził taki pogląd? w którym roku?

ws jakich przepisów? na pewno nie tych co są od grudnia
  • 22 / / 0
poza tym TK się wypowiada w kontekście zgodności ustaw z konstytucją :) SN swoją drogą

z art 42 naszej Knstytucji wynikają dwie zasady :
wyłączność ustawy w stanowieniu prawa karnego
i
dostatecznej określoności prawa (także z zasady demokratycznego państwa prawnego)

i to się wprost oczywiście odnosi do przesłanek odpowiedzialności karnej

TK : "Wymóg określoności prawa oznacza nakaz stanowienia norm prawnych nie budzących wątpliwości co do treści nakładanych obowiązków i przyznawanych praw"

TK : "...oraz art. 2 Konstytucji (naruszenie zasady przyzwoitej legislacji i dostatecznej określoności przepisów prawa przez niepełne i niedookreślone uregulowanie pojęcia "czas określony").

http://podrecznikpk.pl/3-zrodla-prawa-k ... wie-karnym

(poproszę o scalenie)
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.