Pandaeb pisze:czy legalne jest zamawianie zza granicy lekarstw, na które w Polsce trzeba mieć receptę?
Art. 75 kodeksu karnego
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
PilotTupolewa pisze:Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
Pracujesz? Uczysz się? Z kim mieszkasz? Masz kogoś na utrzymaniu? To są ważne czynniki które decydują o wyroku w ewentualnym procesie czy decyzji komornika. Dogadaj się z komornikiem i postaraj się o raty lub jak Twoja sytuacja jest bardzo zła możesz starać się o umorzenie ale US nigdy tego nie robi. Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść.
Pjess pisze:Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść
Chodziło mi o to że lepiej spłacać zadłużenia bo jak będziemy zwlekać to i tak prędzej czy później trzeba to spłacić. Lepiej zapłacić teraz np. 2000 zł niż za kilka lat 8000 zł z różnymi kosztami sądowymi, komorniczymi i odsetkami. Z własnego doświadczenia i moich znajomych wiem że trzeba myśleć na bieżąco hehe. ;-)
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA
Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków
W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata