Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
@surveilled: Inwestować nie trzeba. Można bezpłatnie pobrać http://www.mirrorcreator.com/files/FGDW ... .pdf_links . Dozwolony użytek.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Witam! W czerwcu tego roku zostalem złapany z "fifką szklaną o zawartości suszu o kolorze brunatno-zielonym". Niestety trafiłem na mlodych cywilnie ubranych policjantów, którzy zrobili ze mnie nie wiadomo jakiego przestępce. Po zakończeniu wszystkich spraw papierkowych po 3h puscili mnie do domu... nie miałem do tej pory żadnej rewizji mieszkania, jestem studentem, nigdy nie karanym. Nie proponowali mi dobrowolne poddanie sie karze. Nic z tych rzeczy... Pytanie do was, mineło już sporo czasu.. Czy jest możliwość że po tak długim czasie przyjdzie mi listowne powiadomienie? Czy jest możliwość że prorok umożył mi to za "niewielką ilość" ?
  • 1037 / 10 / 0
Wiem, że prawdopodobnie to pytanie padało już kilkukrotnie gdzieś tu, ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi która rozwiałaby moje wątpliwości - czy legalne jest zamawianie zza granicy lekarstw, na które w Polsce trzeba mieć receptę?
  • 1345 / 6 / 0
Pandaeb pisze:
czy legalne jest zamawianie zza granicy lekarstw, na które w Polsce trzeba mieć receptę?
Nie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bender

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 507 / 11 / 0
Zastanawiam się jak to jest w przypadku odwieszenia zawiasów. Kurator wpiera mi że JAKIEKOLWIEK wejście w konflikt z prawem, nieważne z jakiego paragrafu wiąże się z odwieszeniem zawiasów. Całe życie wydawało mi się że odwieszają, jeśli przestępstwo popełnione jest z tego samego/zbliżonego paragrafu. Dostałam 1/3 za kradzież, czyli co, złapią mnie po trzech piwach na rowerze i wsadzą do ciupy na rok? :rolleyes: Czy to takie sranie w banie żeby mnie nastraszyć?
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 168 / / 0
Art. 75 kodeksu karnego
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
  • 507 / 11 / 0
Rażąco... czyli taki rower by mi odpuścili pewnie, coś grubszego nie, mimo że nie uchylam się od dozoru (ba, częstuje kuratora herbatką i miło sobie gawędzimy). 3 LATA. Szmat czasu. Czarno to widzę :scared:

Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 168 / / 0
Rażąco czyli to sąd decyduje czy Twój czyn mieści się w tej granicy. Dla jednego to już wystarczający powód dla drugiego nie. W większości przypadków mimo wszystko nie ma odwieszenia wyroku.
PilotTupolewa pisze:
Mam jeszcze takie pytanie: mam 1600zł długu w skarbówce, komornik straszy mnie sądem - czy niespłacanie tego długu (nie mam z czego...) ma się coś do zawiasów? Czy to odrębne sprawy (tak mi się wydaje, pytam dla pewności).
Za długi wobec Skarbu Państwa również można iść do więzienia ale w naprawdę poważnych przypadkach. Przy takiej kwocie to ci nie grozi.

Pracujesz? Uczysz się? Z kim mieszkasz? Masz kogoś na utrzymaniu? To są ważne czynniki które decydują o wyroku w ewentualnym procesie czy decyzji komornika. Dogadaj się z komornikiem i postaraj się o raty lub jak Twoja sytuacja jest bardzo zła możesz starać się o umorzenie ale US nigdy tego nie robi. Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść.
  • 507 / 11 / 0
Nie pracuję (oficjalnie...), uczę się całkiem nieźle (poza jednym kulawym przedmiotem ;-) ), mieszkam z rodzicami na których (oficjalnie...) jestem na utrzymaniu, sama nie mam nikogo na utrzymaniu. Problem w tym że mama zarabia sporo (około 5tyś/msc), w domu sprzętów też nie brakuje. Czy w przypadku gdyby komornik wpadł mi do mieszkania, to zająłby przedmioty, które nie są moją własnością?
Pjess pisze:
Nie ma co zwlekać ze spłaceniem bo to tylko działa na naszą niekorzyść
Możesz uściślić? Ten dług to z mandatów 3x500 + 100 odsetek, sprawa ciągnie się od 2 lat (olali mnie przez ten czas). Ostatnio tylko komornik zadzwonił, chamus pospolitus, rozmowa skończyła się na rzuceniu słuchawką z jego strony. Pytałam o rozłożenie na raty, powiedział mi że to "nieopłacalne", ale w jakim sensie nieopłacalne to już nie wytłumaczył. O jakieś odsetki chodzi?
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 168 / / 0
Jeśli nic w domu nie jest na Ciebie to nie ma prawa przywłaszczyć tego na poczet długu. W Twoim przypadku dopiero jak zaczniesz pracować to wtedy wejdą na konto. W takiej sytuacji nie widzę problemów aby rozłożyć to na raty. Napisz pismo do komornika albo się z nim spotkaj chyba że naprawdę jest aż taki chujem jak opisujesz że nic się nie da zrobić.

Chodziło mi o to że lepiej spłacać zadłużenia bo jak będziemy zwlekać to i tak prędzej czy później trzeba to spłacić. Lepiej zapłacić teraz np. 2000 zł niż za kilka lat 8000 zł z różnymi kosztami sądowymi, komorniczymi i odsetkami. Z własnego doświadczenia i moich znajomych wiem że trzeba myśleć na bieżąco hehe. ;-)
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata