Negatywne konsekwencje przyjmowania fitokannabinoidów i sposoby im przeciwdziałania.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Byłam dzisiaj umówiona na zabieg usuwania wlosow laserem i dowiedziałam się, ze minimum dwa tyg przed nie powinno się spożywać niektórych ziół, bo może wystąpić uczulenie/podrażnienie. Akurat mi odmówiono zabiegu przez to, że regularnie stosuje waleriane na sen. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie, jak to jest z paleniem marihuany lub haszu? Trudno będzie to odstawić na tak długi czas, bo depilacja laserowa to seria zabiegów, ale troche mnie wystraszyli.
  • 563 / 104 / 0
nie widzę raczej żadnych przeciwskazań , swoją drogą ciekawe pytanie :D
  • 15 / 2 / 0
Palenie :liść: nie jest żadnym przeciwwskazaniem. Paliłam przed każda seria żeby załagodzić ból i nie było żadnych negatywnych skutków.

Zioła które są przeciwwskazane to tzw. zioła światłouczulające (np. szałwia, skrzyp). Zawierają one substancje które uwalniając wolne rodniki niszczą komórki w skórze i wywołują reakcje zapalną.

Nie chodzi tylko o laser, niektóre zioła w połączeniu ze światłem słonecznym tez mogą wywołać podobne reakcje.
  • 5 / / 0
Dzieki za odpowiedzi. Właśnie chyba troche przesadzili, bo potem jak sprawdzałam waleriane, to tez nigdzie nie widziałam przeciwwskazań.
ODPOWIEDZ
Newsy
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.