Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 84 / 80 / 0
Witam,

Mam pytanie. Czy palenie tytoniu tuż po zażyciu leku drogą oralna ma wpływ na siłę jego działania? Mówię o sytuacji kiedy lek jeszcze nie zaczął działać. Jeżeli tak to rozumiem, że osłabia jego działanie?

To samo pytanie dotyczy kofeiny. Gdzieś słyszałem, że kofeina wypłukuje wartości "odżywcze" tabsy przyjmowanej otworem gębowym.

Ma ktoś wiedzę na ten temat? Ile w tym prawdy?

Pozdro.
Gorszy niż reszta...
  • 18 / 3 / 12
Coś w tym jest ale generalnie zależy od kilku czynników. M. in. jaki to lek? Nie we wszystkich przypadkach bowiem nikotyna przyspieszy metabolizm
  • 84 / 80 / 0
@account17 Co masz konkretnie na myśli? Weźmy np na tapetę opioidy. Powiedzmy kode i jakiś stim. Pozostawiam do wyboru.
Gorszy niż reszta...
  • 18 / 3 / 12
w przypadku opioidów większe dawki kofeiny mają lekkie działanie antagonistyczne i tłumią działanie. Stimy to już inna bajka, szlugów można smakować bez końca, może nawet ich nie poczujesz, zaś kofeina z tego co mi wiadomo będzie niezłym wyzwaniem dla serduszka hah
  • 84 / 80 / 0
Ze swoich doświadczeń zauważyłem, że zarówno kofeina (przyspiesza prace serca) i szlugi (również przyspieszają pracę serca) negatywnie wpływają na zarówno wyciszenie oraz euforię czy sedację jaką powoduje kodeina w organizmie. W sensie faza jak już wystąpi to jest zdecydowanie krótsza. Zetknęliście się z tym? Nie macie podobnie?
Gorszy niż reszta...
ODPOWIEDZ
Newsy
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.