Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 152 / 8 / 0
Ciśnienie bardzo obniża selegilina wzięta przed stymulantem, wtedy ciśnienie może przyjmować wartości nawet niższe niż 150/100, a tętno nie podnosi sie wcale. NIe wiem jednak jakie mogą być długotrwałe konsekwencje takiego połączenia i czy to jest wogóle bezpieczne czy to przypadek po prostu.

A co dokładnie moze sie stać łącząc bb ze stymulantami ? Bo ja przez pewnien czas łączyłam nieświadomie (potem trafiłam na ten temat ;-) ) ten nieszczęsny propanolol z fetą i mefem. I nie narzekałam na fazie, miałam tętno w normie, ciśnienie raczej tez (raczej bo nie mierzyłam ale empirycznie potrafie mniej wiecej norme stwierdzić) o ile zażyłam szybciej, w sensie przed wzięciem stymulantu. Natomiast propanolol wzięty na zjezdzie powodował bardzo złe samopoczucie - bóle w klatce piersiowej i straszne osłabienie. Wtedy nic mi sie stało, ale sie martwie czy wielokrotnie stosując takie połączenie mozna sobie spierdolić serce ?
  • 2179 / 31 / 0
właśnie można, wszystko jest napisane w tym temacie, czemu to połączenie jest nie za fajne :-P Stymulanty nie tylko działają na receptory beta ale też alfa zwężajac naczynia obwodowe (stąd zimne ręce i ich sinienie po dłuższej zabawie) a także naczynia wieńcowe w sercu. Zapodając propranolol spada ciśnienie i tętno ale jednocześnie spada przepływ przez naczynia wieńcowe wskutek ich nieskompensowanego skurczu (propra działa na receptory beta nie alfa). A co za tym idzie wzrasta niebezpieczeństwo niedotlenienia i jak ktoś ma problemy z sercem to i pewnie zawałem.

Ta selegilina ciekawa ale nie pamiętam abym po spożyciu nie wzrosło tętno :-P
  • 2497 / 49 / 0
moze wzrost byl spowodowany twoja aktywnoscia, a nie stymulantem?
W moim przypadku rowniez selegilina brana przed stymulantami blokowala hipertensyjne ich dzialanie, co bylo kilkukrotnie sprawdzane cisnieniomierzem, chociaz nigdy dla duzej dawki stymulantow.
Postaram sie udokumentowac jakies bardziej konkretne obserwacje, jak tylko okolicznosci pozwola ;)
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 230 / 6 / 0
Gwynnbleid pisze:
ale tu nie chodzi o przedawkowanie tylko o zwiększenie bezpieczeństwa ćpania tychże we wspólnym miksie.
Mi się wydawało, że rady odnośnie przedawkowania można odnieść do osłony serducha. Ciśnienie wg. filmiku zbija się alfa blokerami lub benzo, benzo są lepsze z punktu widzenia medycznego, ale nie wiem czy euforii nie będą zbijać równie skutecznie jak ciśnienia... Oczywiście nie radziłbym się sugerować moim postem, odnośnie stosowania leków z stymulantami, ponieważ nie posiadam odpowiedniego wykształcenia.

Jeśli kogoś tak bardzo interesuje temat, to najlepiej udać się do kardiologa (ale dobrego, nie jednego z tych zjebów bez szkoły co podają beta blokery pacjentom którzy przedawkowali stymulanty) i popytać się co i jak. Aha radziłbym się zapoznać dobrze z zasadmi na jakich działa tajemnica lekarska, żeby w razie czego się nie zdziwić ;-) .
Autor pomysłu z braniem sody przed kodeiną, możesz wziąć kodę za moje zdrowie.
  • 2179 / 31 / 0
świetliste macki kosmicznej jaźni pisze:
moze wzrost byl spowodowany twoja aktywnoscia, a nie stymulantem?
W moim przypadku rowniez selegilina brana przed stymulantami blokowala hipertensyjne ich dzialanie, co bylo kilkukrotnie sprawdzane cisnieniomierzem, chociaz nigdy dla duzej dawki stymulantow.
Postaram sie udokumentowac jakies bardziej konkretne obserwacje, jak tylko okolicznosci pozwola ;)
no bez jaj tak aktywny nie byłem przecież aby mieć tak pojebane tętno i ciśnienie. Teraz czuje po MDMA że lajtowo, serduszko maks 120/h. Szkoda że mój sfingomanometr sie zjebał i nie moge odczytać cisnienia.
  • 2334 / 9 / 0
Jakie leki na obniżenie ciśnienia mogę zdobyć bez recepty? Teraz mam od wypadku nitroglicerynę i fenazepam, ale gdyby to nie wystarczyło czym się ratować przy jakiś hardcore-owych mixach?
Why are you wearing that stupid man suit?
  • 1709 / 11 / 0
Z tego co tu piszecie to wynika, że już lepiej nie chorować w tym kraju, mi po przedawkowaniu amfetaminy dali w szpitalu... Propranolol! :nuts:
  • 38 / 1 / 0
a moze amlodypina , spoko dziala , bloker kanałów wapniowych
propranolol = bbloker

jak sie nacpacie mąki to zjedzcie benzo ( znać dawkowanie ) jak juz wam dzialanie nie odpowiada
  • 2775 / 39 / 0
A od kiedy benzo mają bezpośredni wpływ na układ krążenia i służą do jego stabilizacji? Bo taki jest chyba temat...
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 1 / 0
BrightestStar pisze:
A od kiedy benzo mają bezpośredni wpływ na układ krążenia i służą do jego stabilizacji? Bo taki jest chyba temat...

benzo nie jest lekiem na nadcisnienie ( taki jest temat a nie uklad krazenia ) , nie maja bezposredniego wplywu i nie służą do stabilizacji , nic takiego nie napisalem ale podaje sie go w przedawkowaniu np stymulantów ( tego dotyczy temat ) , psychodelików , po odstawieniu alkoholu
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.

Zatrzymano oficera żandarmerii który kierował gangiem handlującym heroiną!

Policja w Portugalii zarekwirowała 1,5 tony kokainy od międzynarodowej grupy przestępczej, którą kierował kapitan żandarmerii z Porto.