Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 2273 / 392 / 0
23 października 2020Keprex pisze:
1. metylofenidat (Medikinet CR) zażyty sniffem ok 3mg spowodował u mnie bardzo silne uspokojenie, redukcje wszelkich lęków. Na codzień z zewnątrz wyglądam na osobę spokojną, natomiast nic bardziej mylnego. Gonitwa negatywnych myśli, lęk uogólniony, ogromne trudności ze skupieniem się na jednej rzeczy. Gdy mam do wykonania wiele zadań to ich priorytetyzacja jest dla mnie ogromnym wysiłkiem, graniczącym z cudem. Czy takie objawy mogą świadczyć o tym, że cierpię na ADD? Dodam, że kiedyś miałem do czynienia z kokainą (zamierzchłe czasy) i efekt był bardzo podobny - osoby obok mnie wystrzelone w kosmos a ja wychillowany.
2. Źródła podają, że czas działania MPH to około 6 godzin. Rozumiem, że dotyczy to drogi PO. Jak sytuacja wygląda w przypadku sniffu?
Sam fakt, że w twojej głowie rodzi się pomysł wciągnięcia tabletki sniffem świadczy już o czymś.
  • 1174 / 224 / 23
1. metylofenidat (Medikinet CR) zażyty sniffem ok 3mg spowodował u mnie bardzo silne uspokojenie, redukcje wszelkich lęków. Na codzień z zewnątrz wyglądam na osobę spokojną, natomiast nic bardziej mylnego. Gonitwa negatywnych myśli, lęk uogólniony, ogromne trudności ze skupieniem się na jednej rzeczy. Gdy mam do wykonania wiele zadań to ich priorytetyzacja jest dla mnie ogromnym wysiłkiem, graniczącym z cudem. Czy takie objawy mogą świadczyć o tym, że cierpię na ADD? Dodam, że kiedyś miałem do czynienia z kokainą (zamierzchłe czasy) i efekt był bardzo podobny - osoby obok mnie wystrzelone w kosmos a ja wychillowany.
2. Źródła podają, że czas działania MPH to około 6 godzin. Rozumiem, że dotyczy to drogi PO. Jak sytuacja wygląda w przypadku sniffu?
https://www.divacenter.eu/Content/Verta ... i_FORM.pdf

Co do pytania pierwszego to wszystkie objawy ADD masz tutaj. Ale co do uspokojenia to na pewno. Milego czytania zyczy Morfeo :D
  • 279 / 55 / 0
27 października 2020Morfeo pisze:
Czytam na zagranicznych forach, ze biora pod jezyk skruszone tabletki z dodatkiem sody oczyszczonej w proporcji 10mg MPH - 50mg sody. Ponoc zwieksza to biodostepnosc nawet trzykrotnie.
Rzucilbyś link?
  • 1174 / 224 / 23
@sirdon0
A prosze :3
https://www.reddit.com/r/DrugNerds/comm ... successes/

Sam testuje teraz. Po kilku testach napisze wam
  • 36 / 4 / 0
Super fajny jest ten MPH, ale fluktuacje stężenia potrafią być strasznie irytujące. Jak na razie to dopiero zaczynam i staram się sobie wypracować jakieś w miarę komfortowe dawkowanie. Testowałem na razie medikinet 10 oraz 20 mg CR oraz 10 mg IR.

Ten natychmiastowo uwalniany 10 mg działa straaasznie krótko, ale świetnie mnie wycisza, kasuje całe to wewnętrzne rozedrganie i pozwala usiąść z książką i cokolwiek z tej lektury wynieść. Gdyby mogłoby tak działać cały dzień, to życie byłoby piękne, doprawdy. Dorzutek ani większych dawek jeszcze nie próbowałem.

CRki z kolei wydają mi się trochę słabe i mało wygodne ze względu na tę czasową lukę w działaniu: po przyjęciu leku rano coś tam się zaczyna dziać (chociaż też nie na tyle, abym mógł ogarniać życie na najwyższych obrotach), potem nagle przestaje, by wrócić wieczorem (i to też delikatnie). Na pewno stestuję za jakiś czas większe dawki niż 20 mg, ciekawi mnie też Concerta, bo ma inny system terapeutyczny i podobno trzyma cały dzień.

Bardzo za to podoba mi się w MPH to, że pomógł mi z uregulowaniem snu. Po przyjęciu rano jestem w stanie wstać z łóżka i zająć się swoim życiem, zamiast przysypiać do południa, a potem nie móc zasnąć do późnych godzin nocnych ze względu na wcześniejszą nadwyżkę snu.

Dobrze zadziałał też na chęć rekreacyjnego zażycia alkoholu bądź innych używek. W ogóle nie mam ochoty z okazji weekendu się czymś znieczulić, bo wolę się skoncentrować na czymś pożytecznym.

Za to jeśli chodzi o przyjmowanie MPH w celach rekreacyjnych to oceniam bardzo słabo, chyba jeden z najmniej rozrywkowych stimów ever - niby jest chęć dorzutki, ale tak naprawdę to stan fazy nie jest czymś szczególnie przyjemnym i nie towarzyszy temu żadna euforia. Zjadłem łącznie 100 mg IR i zabawy miałem z tego tyle, co nic, przesiedziałem zamulony przed komputerem, szkoda czasu i zdrowia.

Zażywacie inne leki równolegle z MPH, jakieś NRI czy coś?
  • 32 / 12 / 0
27 października 2020mietowy3 pisze:
Sam fakt, że w twojej głowie rodzi się pomysł wciągnięcia tabletki sniffem świadczy już o czymś.
@mietowy3 Tak, świadczy o tym, że jestem narkomanem/lekomanem i niestety metylofenidat nie sprawdziłby u mnie w leczeniu potencjalnego ADD. Szkoda bo MPH ma naprawdę potencjał. Nigdy co prawda nie byłem fanem stimów, ale kokainę bardzo sobie ceniłem, właśnie ze względu na relaks i spokój umysłu.

Odpocząłem kilka dni po tamtym wieczorze (łącznie przerobiłem 50mg) i w tę środę zażyłem 20mg doustnie rano po posiłku, wczoraj również. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej substancji. Dawno nie odczułem takiej poprawy nastroju z jednoczesną umiejętnością multitaskingu. Efektywność mojej pracy wzrosła diametralnie (pracuję dużo umysłowo i koncepcyjnie). Gdybym nie był osobą uzależnioną to prawdopodobnie rozpocząłbym kurację tym środkiem. Z drugiej strony może kiedyś jeszcze zrobię podejście pod concertę, którą podobno jest bardzo trudna w przerobieniu do podania donosowego.

Czy przy stałym zażywaniu dawki terapeutycznej 20mg dziennie rośnie tolerancja?

P.S. @Morfeo bardzo serdecznie Ci dziękuję za opracowanie. W weekend się zapoznam - o ile nie sprokrastynuję ;)
  • 3 / / 0
Gdyby ktokolwiek się zastanawiał- podanie MPH per rectum jest trochę niewarte świeczki. Ciężko mi to opisać dokładniej, z biochemicznego punktu widzenia, jednak z odczuć własnych, mogę powiedzieć, że działanie jest nieco bardziej rozciągnięte czasowo, jednak słabsze w efektach niż sniff.
Zaznaczę że zapodałem 10mg.
:lsd: Apacha :nos:
  • 149 / 20 / 0
Czy concerta nadaje się do sniffu? Wiem ze MPH najlepiej brać oral ale skończyła mi się wersja 36Mg które zwykle biorę i zostało pare sztuk 18mg, która oralnie słabo na mnie działa
  • 7 / 1 / 0
Proszę bardzo o pomoc. Mam zdiagnozowane adhd, medikinet biore pol roku. Bardzo mi pomogl, ale tolerancja wzrosła zbyt mocno bo brałem duze dawki. Teraz zalezy mi na obnizeniu tolerancji i braniu w malych dawkach. Teraz mam 10 dni przerwy, lykam 2x30mg dextrometorfanu. Pojawia sie problem, bo bez medikinetu nie daje sobie rady na studiach/pracy. Jesli brałbym np 2x10mg MPH(co jest dawka mniejsza zdecydowanie niz brałem wczesniej), ale nie codziennie i nadal przyjmował DXM to jest szansa, ze tolerancja mi sie zmniejszy?
  • 149 / 20 / 0
@Aganemnon Tolerancja na MPH wzrasta powoli, ale jeśli już ja masz to obniżenie jej potrwa długi czas i DXM zbytnio ci nie pomoże, tym bardziej ze chcesz ciagle brać MPH
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy

Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.

Legalna marihuana tańsza niż u dilera, egzotyczne smaki. Jak rynek radzi sobie z obostrzeniami

Po przepisach utrudniających frywolne przepisywanie "zioła" jego spożycie rośnie - wynika z danych Centrum e-Zdrowia. W pierwszej połowie 2025 r. sprzedano więcej surowca niż w analogicznym okresie ub.r. Ograniczenia nie zdołały zahamować popytu i podaży, a rynek adaptuje się do restrykcji.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).