18 lipca 2021Wincent pisze:była nielegalna (PL to był chyba jedyny kraj co miał takie przepisy) ale ją usunięto z rozporządzenia gdyż "nie ma dowodów na działanie na ośrodkowy układ nerwowy ani na szkodliwe społecznie skutki używania" więc można ją posiadać i sprowadzać z zagranicy ale nie jest środkiem do konsumpcji i nie można go jako taki sprzedawać i dlatego większość ma na opakowaniach dopisek że "do użytku zewnętrznego" ale kilka sklepów zagranicznych dla świętego spokoju nie wysyła do PL.18 lipca 2021Demis pisze: Pytanko. Widziałem w dość znanym Polskim sklepie kave kave, nie jest to raczej wałek bo kupowałem tam kiedyś jakieś zioła/mielone korzenie. Jak to jest, że skoro sprzedaż na terenie PL jest nielegalna a pewien sklep ma ją w ofercie?
Poza tym dziś czuję się struty, tak jakbym miał kaca.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
W sumie dawno nie piłem kavci, ostatnio pare miechów temu typu instant to było zajebiste, zalewasz tylko soczkiem i jest bańka :)
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
USA: Co czwarty kierowca, który zginął w wypadku, był pod wpływem marihuany
Nowe badanie przeprowadzone w stanie Ohio pokazuje, że ponad 40 proc. kierowców, którzy zginęli w wypadkach drogowych, miało we krwi THC – substancję psychoaktywną zawartą w marihuanie. Średnie stężenie było wielokrotnie wyższe niż poziom uznawany za bezpieczny.
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.