Surowiec
Surowcem zielarskim jest kora – Cortex Hollarrhenae. Kora jest najczęściej mielona i sprzedawana na targach w Indiach pod nazwą Kurchi Bark, Kutaj Bark Powder, kory konesowej lub kory konesynowej (jasnobrązowy lub ciemnokremowy proszek). Ze sproszkowanej kory przygotowywane są ekstrakty (1:5), odwar (1:10) i nalewka (1:8).
Składniki czynne
Alkaloidy sterydowe: konessyna C24H40N2 (3b-(dimethylamino)con-5-enine; 3b-dimethylamino-18a:20a-methylimino-5-pregnene), norkonessyna C23H39N2
Konessyna jest białą krystaliczną substancją i gorzkim smaku.
Wskazania
Amebioza (Amoebosis) = czerwonka pełzakowa, lamblioza = giardioza (Giardiosis = Lambliosis), infekcje bakteriami (Escherichia coli – colibacteriosis – kolibakterioza, Helicobacter pylori – choroba wrzodowa), cholera, biegunki nieznanego pochodzenia, kolka jelitowa.
Zastosowanie
Dawkowanie
Sproszkowana kora Cortex Hollarrhenae : 3-8 g/24 h
Odwar - Decoctum Hollarrhenae: (1 łyżka na 200 ml wody): 100 ml
Nalewka (1część surowca na 8 części alkoholu 70%) - Tinctura Hollarrhenae: 5-8 g
Oprócz tego jest antagonista H3
https://www.researchgate.net/publicatio ... ntagonists.
Antagonisci H3 są znani z działania nootropowego i stymulującego.
Konesyna jeden z głównych alkaloidow w tej roslinie łatwo jak w masło przechodzi barierę krew mózg bardzo długo ładuje się 1 do 3h okres półtrwania od 9 do nawet 24h.
Opis działania :
https://mybiohack.com/blog/kutaja-kurch ... -conessine.
Receptor H3
Zostały odkryte i opisane stosunkowo niedawno, jednak od kiedy w 1983 roku po raz pierwszy opisał je Arrang, bazując na wynikach badań jakie otrzymał wraz ze swoim zespołem [76], aż do dziś trwają nieustanne badania w wielu ośrodkach na świecie mające na celu zgłębienie fizjologicznej i farmakologicznej roli tych białek. Mechanizm ich działania jest wielokierunkowy, jednak wynika ze sprzężenia receptorów H3 z białkiem Gi. Stymulacja tego białka wywołuje zahamowanie powstawania cAMP, kluczowego przekaźnika szlaków komórkowych zaangażowanych m.in. w powstawanie dróg pamięciowych. Ponadto zwiększa uwalnianie jonów wapnia z magazynów wewnątrzkomórkowych, nasila fosforylację kinazy białkowej aktywowanej mitogenem (MAPK), a także aktywuje fosfolipazę A2 oraz IP3 (trifosforan inozytolu) . Opisane zostały zarówno presynaptyczne autoreceptory regulujące uwalnianie histaminy, a także heteroreceptory, także presynaptyczne...
https://www.researchgate.net/publicatio ... in_animals
Antagoniści H3 mogą poprawić funkcje poznawcze i procesy pamięci. Coraz więcej się pisze nawet o wyhamowaniu zachowań typowych dla autyzmu.
Zatem blokery H3 i H4 znajdą zastosowanie w terapii choroby Alzheimera, ADHD, narkolepsji,
https://nazdrowie.pl/artykul/informacje ... inowe/?amp
https://pl.qwe.wiki/wiki/Histamine_H3_receptor
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jm8003625#
https://mybiohack.com/blog/histamine-h3 ... ntagonists.
Trzeba dodać też wpływ regeneracyjny na jelita czyli drugi mózg.
+ jest antagonista alpha 2a, c.
Działanie kapsułki na Y głównie postępująca stymulacja na innych afrodyzjak, plus stymulacja z elementami poprawy pamięci oraz przeciwbolowe, przeciwbiegunkowo, zdecydowanie poprawa trawienia spadek wagi zwłaszcza z brzucha.
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych
Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki
Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
