Dział dotyczący roślin zawierających substancje wywołujące in vivo uspokojenie organizmu, m.in. kratom i sałata jadowita.
ODPOWIEDZ
  • 52 / 8 / 0
Corydalis yanhusuo znana również jako mak chiński jest gatunkiem rośliny z rodziny makowatych. Używana tradycyjnie w Chinach, Japonii i Korei w celu uśmierzania bólu głowy, kości, stawów, mięśni, brzucha, klatki piersiowej i bólów menstruacyjnych. Jest środkiem antyseptycznym, rozkurczowym i uspokajającym. Poprawia prace serca i obniża ciśnienie krwi. Łagodzi kaszel i rozkurcza oskrzela. Ułatwia zasypianie.

Zawiera alkaloidy: korydaline, berberyne i tetrahydropalmatyne. Tetrahydropalmatyna (THP) jest blokerem aktywowanych napięciem kanałów wapniowych typu L i aktywnych kanałów potasowych. Jest silnym środkiem zwiotczającym mięśnie. Profil farmakologiczny l-THP obejmuje antagonizm wobec receptorów dopaminowych D1 i D2 oraz działanie na receptory dopaminowe D3, alfa-adrenergiczne i serotoninowe. Oprócz antagonizmu postsynaptycznych receptorów dopaminy, blokada presynaptycznych autoreceptorów przez l-THP skutkuje zwiększonym uwalnianiem dopaminy i sugerowano, że mniejsze powinowactwo l-THP do receptorów D2 może nadawać pewien stopień autoreceptora selektywność. Doniesiono, że wraz z receptorami dopaminy, l-THP wchodzi w interakcje z wieloma innymi typami receptorów, w tym z receptorami alfa-1 adrenergicznymi, na których działa jako antagonista, oraz z receptorami GABA-A, poprzez dodatnią modulację allosteryczną. Dodatkowo, l-THP wykazuje znaczące wiązanie z receptorami adrenergicznymi 5-HT1A i alfa-2.

Dehydrokorybulina wiąże się z receptorem dopaminy D1 .

Ze względu na to jej działanie porównuje się do opium. Efekt przeciwbólowy corydalisu stanowił średnio 1-40% efektu, który daje morfina.

Przetestowałem roślinkę. Dwie małe łyżeczki korzenia YHS gotowałem przez 10-15min po czym wypiłem.

Bardzo dobrze uspokaja (działa na receptory GABA). Ułatwia oddychanie. Z właściwości przeciwbólowych zauważyłem jedynie że wygodniej się siedzi (działa rozkurczowo i czuję mniejszy dyskomfort w plecach niż zwykle). Po prostu akurat nic mnie konkretnego nie bolało, niemniej czytałem że ktoś stosuje korzeń YHS na bóle przewlekłe (i w badaniach też potwierdzono skuteczność leczenia tych bóli) konkretnie pleców od 10 lat i mu to pomaga. Stosuje to na noc gdyż korzeń osłabia motywację.

Substancje w Corydalis yanhusuo blokują dopaminę (antagonizm) wobec czego nie uzależnia (nie wywołuje eurofii) - a jest wręcz przeciwnie uzywany w samoleczeniu uzależnień od opioidów (czytałem że z pozytywnym skutkiem).

scalono - /Merx
  • 1 / / 0
Wydaje się, że jest to bardziej naturalna alternatywa o potencjalnie łagodniejszym działaniu w porównaniu z morfiną.geometry dash Jakie są potencjalne skutki uboczne lub przeciwwskazania do stosowania Corydalis yanhusuo?
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Artykuły
Newsy
Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.