------------------------------------------
scalono DexPL
Skuteczności leków anty-histaminowych II generacji z tego co mi wiadomo dokładnie jak dotąd nie porównywano. Wspomina o tym choćby dr. n. med. Wodowska:
https://www.doz.pl/czytelnia/a2742-Ktor ... ny_wybrac
Różnią się między sobą dawką aktywną i przede wszystkim skutkami ubocznymi, w tym min. reakcje z innymi lekami.
Polecam pouczający artykuł grupy ekspertów w tym temacie. Skupiają się na bilastynie, ale omawiają kilka ważnych i ciekawych kwestii, jak np. metodę doboru leku względem danego pacjenta. Tytuł artykułu to: "Miejsce i kryteria wyboru leków
przeciwhistaminowych w leczeniu alergii. Stanowisko ekspertów". Link poniżej:
https://www.termedia.pl/f/f/15a8cec33bb ... 7fbc.pdf
I krótki cytat zeń:
Przy założeniu, że leki przeciwhistaminowe II generacji dostępne w Polsce mają porównywalną skuteczność w kontrolowaniu objawów ANN i pokrzywki, najważniejszym czynnikiem różnicującym wydaje się wpływ na OUN i związane z nim bezpieczeństwo terapii. Dlatego przepisując, zgodnie z wytycznymi, lek anty-H1, powinniśmy w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę preparat o możliwie najmniejszym działaniu sedatywnym, szerokim indeksie terapeutycznym, korzystnej farmakokinetyce i jak najmniejszej liczbie interakcji lekowych.
jednak jest pochodna fenotiazyny, która mimo tego faktu nosi miano leku antyhistaminowego, to mało już znany Diphergan (10 mg, 25 mg - obie smakowałem, tę drugą smakuję regularnie, pod opiaty głównie) lub syrop (Polfergan), czyli leki zawierające prometazynę. oprócz wpływu na swędzenie czy nudności, jak to antyhistamina, potrafi nieźle wyciszyć i być świetnym dodatkiem. stosowana codziennie jednak, może okazać się drogą zabawą - bo paczuszka 25 mg, to koszt ponad 42 PLN, więc przy normalnym dawkowaniu (75 mg/d) może uderzyć po kieszeni. na szczęście ja się obszukałem, a przysługują mi z POZ tylko 2 op., więc dużo nie tracę, ale taki produkt dopiero ma działanie - żadna substancja bez recepty, czy nawet hydroksyzyna, nie ma tutaj podjazdu. zatem prewencyjnie zalecam rozwagę i oficjalnie oczywiście odradzam łączenia prometazyny z opioidami i innymi środkami tłumiącymi OUN. choć też nie jest to jakiś młotek pokroju właśnie jakiegoś antypsychotyku - stąd taki podział jeszcze, niżeli inny.
jest jeszcze cynyrazyna - dosyć tanio, ale nie próbowałem jeszcze, więc nie mogę polecić osobiście.
pozdrawiam, przodownik.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.