Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 22 / / 0
Mnie po średnio-dużych ilościach (pół kubka ?) gorzkiego kakao porządnej marki boli/uciska mi "musk" :D Co prawda nieznacznie, ale za to bardzo specyficznie (jak po żadnej innej substancji) :P Mniejsze ilości działają lekko zamulająco, ale to pewnie przez te subtelne działania kannabinoidowe. Po większych dawkach dochodzi już quasi-naspidowanie, lekkie wejście na serducho, do tego gwarantowana bezsenność fundowana jak mniemam przydługim działaniem teobrominy :P
Uwaga! Użytkownik Nihilista3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 30 / / 0
Nihilista3 pisze:
Mnie po średnio-dużych ilościach (pół kubka ?) gorzkiego kakao porządnej marki boli/uciska mi "musk" :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teobromina
Jest substancją pobudzającą czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Uważa się, że jej działanie może obniżać ciśnienie tętnicze, ale ostatnie doniesienia[potrzebne źródło] wskazują, że spadek ciśnienia tętniczego może być spowodowany działaniem flawanoli zawartych w kakao.
Najprawdopodobniej to właśnie ta charaktersytyczna właściwość teobrominy jest przyczyną Twoich dolegliwości ;)
Uwaga! Użytkownik Rewolucjonista jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Alembik pisze:
sprubuję tego Van hutena, tylko że nie wiem gdzie go kupić, 14 zł to jeszcze spoko mogę wydać :D
Ja osobiście kupuję Van houtena tutaj http://smakipoludnia24.pl/product/97/ka ... -500g.html , jest to (chyba) lepsza wersja kakaa od tej firmy. W zasadzie widać to po dużej cenie. Ale jak dla mnie 70 zł z tak dobre kakao to to nie aż taka przesada ;-) . Po za tym jest tego 500 g :-)
  • 31 / / 0
Od kilku lat piję przynajmniej 0.5l kakao dziennie. Jakoś tydzień temu zaglądam do puszki - pusta. Wyjmuję ją dziś i już po ciężarze wiedziałem, że moje modły zostały wysłuchane. Szybko przygotowałem kubek, nasypałem łyżkę szczęścia, wlałem mleczko (nie wiem jak wy ale ja od dłuższego już czasu pije z zimnym mlekiem). Smak i poziom samozadowolenia nie do opisania. Wracając do pokoju ocierałem się o ściany.
Zapomniałem dodać - kakao Nesquik. Raz w życiu piłem inne, nie wiem jakiej marki, dobre nie było.

scalono - 02

Dodam, że po wypiciu kubka do końca, oczy przestały mi się kleić.
Uwaga! Użytkownik lisu277 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 425 / 3 / 0
2,5 dużej, jako tako kopiastej łyżki DecoMorreno, gotowane przez 10 minut, bez dodatku cukru i mleka - brak działania. Ehh, trzeba zaparzyć kawę/zieloną herbatę :-)

Edit: kawa podziałała coś mocniej niż zwykle - albo sobie wkręcam, albo kakao + kawa dobrze się ze sobą komponują, albo... kakao zaczęło działać po dwóch godzinach (chyba niemożliwe).
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2013 przez Jean la Chouette, łącznie zmieniany 1 raz.
"Sprawdź czy to 3meopcp, o ile potrafisz zrobic to inaczej niż poprzez walnięcie iv"
  • 31 / / 0
Kakao + ulubiona muzyka = szczęście
Uwaga! Użytkownik lisu277 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 39 / / 0
pół kubeczka Decomorreno i jest "pluszowo" :heart:
Uwaga! Użytkownik Jadranko Durszlak jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 76 / / 0
Pijam kakao tanie, ale z gatunku tych surowych, lubię wiedzieć co w moim napoju się znajduje, a "nesquickowate" mi takiej wiedzy nie dają, poza tym co napiszą na tyle opakowania, a czemu do końca wierzyć nie można.
Cukru z reguły nie sypię, od takiego wolę gorzkie, ale moje ulubione jest z miodem, gdzieś tak 2 łyżki na kubek, 3 to już "na bogato", cudowny smak, za szybko się kończy ;)
  • 721 / 3 / 0
Nesquick smakuje jak sam cukier, paskudne jest :-(
i like to wear colors like black because it says i’m a whore gg - 11135871
  • 76 / / 0
Bo nesquick to w sumie nie kakao a "napój czekoladowy". Sama chemia.
ODPOWIEDZ
Newsy
Dolnośląscy policjanci i największe uderzenie w przestępczość narkotykową w historii UE

Ponad 9,3 tony zabezpieczonych narkotyków, 1000 ton prekursorów chemicznych, dziesiątki zlikwidowanych laboratoriów i ponad 85 zatrzymanych osób w wielu krajach Europy – to bilans największej w historii Unii Europejskiej operacji wymierzonej w produkcję i dystrybucję narkotyków syntetycznych. Sprawę zapoczątkowali i od 2022 roku prowadzili funkcjonariusze Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową KWP we Wrocławiu wraz z prokuratorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej we Wrocławiu.

Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną

Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.

Długie trzymanie dymu z marihuany – czy zwiększa fazę? Fakty o wchłanianiu THC

To widok znany z każdego filmu o stonerach i wielu imprez. Ktoś bierze potężnego bucha z bonga lub jointa. Zaciska usta, robi się czerwony na twarzy. Wierzy, że trzymanie dymu w płucach sprawi, że marihuana zadziała mocniej.