Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 49 / / 0
oj szkoda, slyszalam ze facet naprawde madry i duzo zrobil, nie bralam jeszcze zadnych tryptamin itp rzeczy ale przymierzam sie i na pewno kiedys sprobuje :) ale dla pana sashy wielkie brawa za to co zrobil i niech mu sie tam dobrze zyje w krainie halucynacji! ^^
zapraszam do pisania 51084320 :)
  • 416 / 18 / 0
Niech spoczywa w pokoju.
  • 34 / 1 / 0
Przykro. Kto wie co jeszcze mógłby odkryć. Przykro również ze względu na to jak Chińczycy na nim zarobili. Co dziwi to fakt, że nikt nie zwraca uwagi na to, że choroby, które towarzyszły mu u schyłku życia możnaby powiązać z substancjami które tworzył i spozywał. Rak wątroby, udar mózgu.
Aż dziwne, że media nie wykorzystały informacji o śmierci Shulgina do tworzenia swej antynarkotykowej propagadny...
  • 4807 / 268 / 0
zlotowlosa pisze:
slyszalam ze facet naprawde madry i duzo zrobil
spoko, wynalazca dynamitu też był mądrym typem

weź jednak pod uwagę że większość ludzi, a już szczególnie użytkowników wynalazków pana Shulgina to stado matołów, nie muszę tłumaczyć czym jest dynamit w rękach idioty, z narkotykami to samo
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 4807 / 268 / 0
(scalcie proszę was najuprzejmiej)
Aż dziwne, że media nie wykorzystały informacji o śmierci Shulgina do tworzenia swej antynarkotykowej propagadny...
Media chyba się już nauczyły że propaganda antynarkotykowa to obosieczny miecz. Gadaj o narkotykach, ludzie się z pewnością nimi zainteresują. Nieważne jak je przedstawisz.

Poza tym "antynarkotykowe propagandy" najmocniej chyba istnieją w umysłach ćpunów, reszta ludzi ma na to wyjebane i zajmują się swoimi sprawami zamiast zawracać sobie głowę jakimiś prochami.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 1660 / 301 / 0
Smutna wiadomość. Mam wielki szacunek dla jego bogatej pracy i osobowości. Potrzeba więcej ludzi takich jak on - którzy z otwartością i rzetelnością badają niezwykle interesujący świat psychodelicznych substancji i ich różnorakich możliwych zastosowań, oprócz oczywistego - rekreacyjnego.
Nie raz dały mi ostro popalić środki, które odkrył i opisał - cenne doświadczenia, które na zawsze zapamiętam ;-)
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 703 / 40 / 0
kariopi pisze:
Przykro. Kto wie co jeszcze mógłby odkryć. Przykro również ze względu na to jak Chińczycy na nim zarobili. Co dziwi to fakt, że nikt nie zwraca uwagi na to, że choroby, które towarzyszły mu u schyłku życia możnaby powiązać z substancjami które tworzył i spozywał. Rak wątroby, udar mózgu.
No bez przesady, człowiek miał 88 lat kiedy umarł. To dużo jak na dzisiejsze standardy. W tym wieku ma się prawo chorować.

Szkoda, że już. Shulgin zmienił życie wielu ludzi. Moje wiem, że na lepsze. Drugiego takiego mózgu pewnie długo się nie doczekamy.

A, ja mam tłumaczenie do SiHKALa! Zrobiłam jakiś czas temu i myślałam, że przepadło przy formatowaniu dysku, ale teraz się zorientowałam, że mam je cały czas na poczcie zapisane. Są jakieś luki, ale większość jest przetłumaczona. Nie umiem za to robić napisów do filmów, także jakby się znalazła jakaś dobra dusza tutaj, to byłabym wdzięczna za kontakt. Pis joł.
  • 231 / 11 / 9
Nie da się ukryć, że ten człowiek stworzył sobie drogę do nieśmiertelności - dzięki jego dziełom zostanie zapamiętany na długo, jeśli nie na zawsze.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku

Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.