Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
  • 2 / / 0
W najbliższym czasie szykuje mi się wypad po różnych krajach Europy. Najwięcej czasu spędzę w Chorwacji i Ukrainie, ale przejazdem (2-3 dniowym) również kraje będące "po drodze". Od dłuższego czasu na własną doniczkę uprawiam różne roślinki, a teraz chciałbym wzbogacić ogród o kilka dodatkowych. (mj już swego czasu była, ale jest bardzo problematyczna ze względu na to, iż nawet laik ją rozpozna). Proszę więc o pomoc w skompletowaniu listy roślinek i nasion, których (nie)można sobie przemycić przez granicę Polsko-Ukraińską jak również sprowadzić na własną (moją) rękę z wyżej wspomnianych krajów. Najbardziej zależy mi na nasionach, które zaawansowany amator flory będzie w stanie sam doprowadzić do odpowiedniego wieku, ale oczywiście nie omieszkam też kupić coś sobie z przeznaczeniem na nieco szybszą konsumpcję.

Jako że proszę o pomoc, a nie wyręczam się Wami, to sam też nie ustaję w poszukiwaniach. Poniżej zostanie utworzona lista, którą zabiorę ze sobą w podróż i którą będę się starał realizować w podróży.
Newsy
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.