Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam serdecznie , chciałbym założyć sklep z nootropami (racetamy etc.) Mam kilka pytań:
1.Czy muszę zarejestrować się w urzędzie jako przedsiębiorca ? Wydaje mi się że tak i co za tym idzie musiałbym płacić VAT + dochodowy .Wolałbym jednak dopytać sie was :D.
2.Czy inni vendorzy również rejestrują swoja działalność czy lecą na słupa ?. Bo mam wrażenie ze to drugie.
3.Powiedzmy ze się zarejstrowałem, wszystko cacy , wiadomym jest ze nie mogę handlować tym co jest w polsce zarejestrowane jako lek ( piracetam , winpocetyna) ale inne środki takie jak noopept już nie są u nas ani lekiem ani suplementem diety - maja status niesklasyfiikowany czyli legalny. Ale czy w takiej sytuacji wystarczy ze standardowo napisze tak jak na MO/brain doping mają np. Produkt niespożywczy , nie do spożycia dla ludzi , tylko do badań laboratoryjnych ? Zmierzam do tego czy do takiego handlu muszę mieć zezwolenie GISu ( przy suplach trzeba ) ? Czy obejdę się bez żadnych papierów z GISu i mogę rozpocząć swoją działalność ?
  • 43 / / 0
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.

CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.