Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 1472 / 196 / 0
cebex pisze:
Tyler co polecasz na HPPD Panie Chemik ?
Jakbym wiedział jeszcze co to jest :P Nigdy się nie bawiłem w psychodeliki to nie mam takich problemów.
doctorblack pisze:
Pamięć koncentracja? Polecam alpha gpc (1 miesiąc powiedzmy 300-400 mg razy 2)
Bzdura
Być może kolega ma anhedonie? Moja rada odstaw stymulanty, wiadomo do czego prowadzi nadużywanie różnych substancji...
Bzdura
Notabene - większość leków antydepresyjnych czy to citalopram, czy moklobemid czy buprion ma takie same efekty kliniczne bądź porównywalne (po około 3 miesiącach). Z tym, że ssri rozkręcają się wolno - najpierw poprawa samopoczucia, później motoryki i odczuwania przyjemności.
Bzdura

Gratulacje, jedyny sens w twoim poście miał cytat.
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 158 / 6 / 0
tyler bierzesz molkobid ponad mix selegiliny z pea? Czy to porównanie nie ma sensu?
  • 1472 / 196 / 0
Nie ma sensu. Jak już to moklobemid DO miksu selegiliny z PEA :P
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 36 / / 0
IMAO byłyby piękne fajne i zajebiste tylko, że często dośc szybko przestają działać :P
Uwaga! Użytkownik Askero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 196 / 0
Moklobemid działa cały czas :)
  • 103 / 1 / 0
Tyler piszesz, że bzdura, ironizujesz i słabo Ci to wychodzi... Alpha GPC (czy w ogóle alfosceran choliny swoją drogą polecam włoskiego producenta) działa (bazuję na doświadczeniu) i badaniach klinicznych, które można znaleźć w internecie. Udowodniono, że stosowanie alfosceranu choliny podnosi syntezę acetylocholiny (fakt niezaprzeczalny). Masz jakiś merytoryczny argument przeciwko?

Kwestia anhedonii i braku motywacji, lecenie na stymulantach (bo ktoś czuje się zmęczony, przymulony, zdemotywowany, senny) to opcja w moim mniemaniu raz na jakiś czas, a nie permanentnie. Nie dość, że relatywnie szybko wyrabia się tolerka to dochodzi uzależnienie psychiczne (niekiedy fizyczne). Stymulanty mają wspomagać, a nie zastępować - takie jest moje zdanie.

Poza tym, negujesz mnie, a twój wgląd na wiele spraw jest niekompletny - tak jak i mój. Nie da się ująć wszystkiego holistycznie. Możesz stosować psychoanalizę, psychologię pozytywną, a możesz też wrzucić eugenikę w to wszystko.
Poza tym niewiele osób wie o tym, ale depresję wywołuje stan zapalny w mózgu. Do depresji może przyczynić się wzrost stężenia cytokin zapalnych we krwi itd (przykładowo ktoś jest alergikiem i ma do czynienia z alergenem...).

Co do 3 kwestii nie jest to bzdura, bo każdy z leków ma inny profil działania (jedne działają aktywizująco od razu a inne działają na samopoczucie po 3-4 tygodniach w zależności od przyjmowanej dawki jednakże obraz kliniczny jest w tym sensie taki sam, że następuje poprawa samopoczucia, pacjent czuje się subiektywnie lepiej i nabiera napędu w zależności od cech indywidualnych)

Nie chce mi się pisać komunałów, ale zrobię to:
Oczywiście, żeby stale podnosić zdolności intelektualne trzeba ćwiczyć mózg jak i ciało.Można uprawiać sport, jogę czytać książki, rozwiązywać zadania, trenować myślenie dywergencyjne etc etc... Można tworzyć sobie super warunki, nasłoneczniać pokój, wietrzyć go, nawilżać i trzymać się tych wszystkich kazuistycznych reguł włączając w to dietę i suplementację. Można testować wspomagacze i kręcić w kurku z neuroprzekaźnikami, robić badania i szukać przyczyn. Przekłada się to w jakiś sensowny sposób na życie ? Czy tylko spełnia się hedonistyczne potrzeby ? A może jeszcze inaczej, chodzi o to by kontemplować się samemu? Gratulacje...

Nie chodzi o to by moralizować kogoś, bo przecież moralizuje się przez to siebie tylko wymieniać poglądy, piszesz w płaszczyźnie liberate więc argumentuj.
  • 36 / / 0
Tyler Durden pisze:
Moklobemid działa cały czas :)
Czy ja wiem... kiedyś czytałem o moklo opinie i przeważały takie, że wszystko fajnie i cudownie ale po miesiącu powrót do punktu wyjściowego :P W każdym razie spróbować nie zaszkodzi, jednym efekt zniknie po tygodniu innym się utrzyma... uznaję mimo wszystko wyższość IMAO nad SSRI/SNRI (chociaż zdarzają się wyjątki i nie radzę skreślać tych leków)
Uwaga! Użytkownik Askero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 3 / 0
Moklobemidu samego nie brałem, ale tylko w połączeniu z ssri i była lipa. Może za krótko brałem, albo niepotrzebnie za często używałem stymulantów wtedy.
Widzę, że dużo osób ma tutaj problem z motywacją, prokrastynacją. Ja także i jak narazie nie udało mi się jej pokonać, ale mam dobry pomysł. To co pisałeś o cierpieniu to nie jest dobry pomysł, bo każdy prokrastynator za wszelką cenę unika cierpienia. IMO rozwiązaniem może być noradrenalina. etkat działał na mnie bardziej motywująco niż etylo. Kiedyś brałem duże dawki kwetiapiny(która działa też lekko na noradrenalinę), i przez 2-3 dni miałem w ogóle odmienny stan - robiłem wszystko o czym pomyślałem (normalnie zabierałbym się za coś kilka dni), czułem przy tym wyraźny wpływ noradrenaliny, potem to przeszło. Myślę, że reboksetyna lub bupropion byłby dobry, zwłaszcza ta pierwsza pozycja, ale na razie jeszcze jej nie próbowałem (brak dostępu i siana). Niedługo zaczynam brać esci, potem spróbuję dodać rebo. Jak pomoże to dam znać, naprawdę bardzo się zdziwiłem, że wtedy na kwetia (która nie jest rozwiązaniem, bo zadziałała na mnie nietypowo i krótko, poza tym za mocno usypia bez tolerki i to lek przeciwpsychotyczny) tak szybko wszystko ogarniałem, bo próbowałem wielu sposobów i środków wcześniej, i nic nie pomogło. Do tego jakaś dobra psychoterapia może się przydać.
Ewentualnie ogarnę metylofenidat, ale wątpię, że się uda, jak coś dam znać.

Tyler: czy ten miks ziół z kurkumą i pieprzem nie rozpierdala żołądka? Na pewno zdrowe jest przyjmowanie tego codziennie?
  • 992 / 17 / 0
Dorzuć coś osłonowego jeśli brzuch boli, bo ja wiem, siemie lniane? Swoją drogą, nie wiem czemu ale ktoś w jakimś poście skreślił olej lniany jako źródło kwasów omega. Więc ja się pytam, inne wegetariańskie źródło istnieje? Bo picie, jedzenie czegoś zrobione z tysięcy ryb jest hmm... smutne? (nie chce dyskutować nad wegerianizmem, rozmowa o tym kończy się kłótnią). A tak w kwesti rozpierdalania żołądka, wpieprzam cynanom z łychą pieprzą cayenne od paru dni, i nic mi na bebechy nie siada. Ale zdaje mi się, że wrazie czego błonnik i własnie siemie lniane powinno złagodzi, pytanie czy przed dawką "ziółek" czy po.
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
  • 36 / / 0
Mam pytanie do forumowych ekspertów :P Ćwiczę na siłowni i chcę przejść z zwykłej diety na system leangains... w olbrzymim skrócie polega on na tym, że mamy przykładowo 18 godzin postu, a przez 6 godzin wpieprzamy całe zapotrzebowanie kaloryczne. Chciałbym się dowiedzieć jak to by miało się w odniesieniu do funkcjonowania umysłu/funkcji poznawczych ;)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.