Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Siema wszystkim,
aktualnie jestem w trakcie pisania magisterki nt. wpływu internetu na postawy wobec różnych substancji psychoaktywnych. Mimo, że korzystam z forum od dłuższego czasu, dopiero teraz założyłam na nim konto i mam do Was pytanie. Jak doświadczacie społeczności, którą tu zbudowaliście i czy forum pomogło Wam w jakichś kwestiach, dowiedzieliście się przydatnych/pomocnych rzeczy? W podrozdziale o internecie mam wątek o hyperrealu i chcę go opisać głównie jako serwis wymiany wiedzy i pomocy między użytkownikami, a nie "po prostu" forum o używkach. Z własnego doświadczenia- nie raz na porządnych zjazdach rady zawarte we wpisach ratowały mi dupsko i sprawiały, że nie czułam się w tym wszystkim sama, ale subiektywna opinia autorki pracy niezbyt się przydaje. Dzięki i z fartem;)

przeniesiono do działu związanego bardziej z ludzmi niz stricte z używkami ~ kwik
  • 0 / / 0
Super temat na magisterkę! Hype to zdecydowanie coś więcej niż "forum o używkach" – w pracy warto przedstawić go jako oddolną instytucję redukcji szkód (harm reduction).

Trzy kluczowe argumenty do rozdziału:

Edukacja zamiast moralizatorstwa: Oficjalne źródła mówią „nie bierz”, a społeczność Hype’a mówi „jeśli już bierzesz, zrób to tak, żeby przeżyć”. Posty o dawkowaniu, interakcjach (miksach) i BHP to wiedza, która realnie ratuje życie.

Wspólnota i brak stygmatyzacji: Wątki o zjazdach, bad tripach czy wychodzeniu z nałogu działają jak internetowa grupa wsparcia. Dają poczucie, że nie jest się w tym samym, eliminując samotność w kryzysie.

Kolektywna inteligencja: Działy neurobiologiczne i chemiczne stoją często na poziomie akademickim – userzy tłumaczą zagraniczne badania i analizują działanie substancji na receptory.

Mẹo do pracy: Wykorzystaj metodę netnografii (etnografii internetu) i zacytuj (anonimowo) wypowiedzi użytkowników jako dowód na to, jak to forum realnie zmienia postawy i redukuje ryzyko. Powodzenia z pisaniem!
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.