Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 107 / 1 / 0
[ external image ]
(1R,2R,4S,7S,9S)-9-metylo-3-oksa-9-azatricyclo[3.3.1.02,4]non-7-ylowy ester kwasu ()-(S)-3-hydroksy-2-fenylopropionowego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skopolamina

Lek zawiera hioscynę...więc jeśli się nie mylę to jeśli weźmie się go dość dużo to będzie coś podobnego jak po bieluniu ale bez halucynacji ;-) 'DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Suchość w jamie ustnej, zaburzenia akomodacji oczu, dezorientacja, zaburzenia pamięci, zawroty głowy.' to podaje jedna ze stron. lek jest bez recepty. Uwaga głownie na bóle menstruacyjne :-D a i pozostaje jeszcze kwestia oddzielenia go hioscyny od paracetamolu. pewnie i tak nikogo nie zainteresuje ten lek ale pisze o nim bo jest sobotni wieczór a ja jestem nie naćpany, nie ma mnie na dyskotece ani nie rżne swojej dziewczyny więc coś jest nie tak. Można powiedzieć że piszę z nudów.
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2015 przez surveilled, łącznie zmieniany 1 raz.
Oficjalne pożegnanie z forum, widzę koniec...
  • 3250 / 356 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
shinok92 pisze:
Lek zawiera hioscynę...więc jeśli się nie mylę to jeśli weźmie się go dość dużo to będzie coś podobnego jak po bieluniu ale bez halucynacji ;-)
jak to bez?
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 107 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: shinok92 »
'Skopolamina jest zaliczana do substancji antycholinergicznych, blokuje działanie acetylocholiny w receptorze M. Działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy, słabiej od atropiny. Już w małych dawkach powoduje uspokojenie, senność i otępienie. W większych powoduje stany delirium z bólem oraz ze znacznym rozszerzeniem źrenicy i paraliżem mięśni oka. Wykazuje działanie przeciwwymiotne, przeciwkonwulsyjne. Stosowana także przed zabiegami operacyjnymi, aby zapobiegać arytmii serca pod narkozą. Jest substancją silnie toksyczną, przedawkowanie może skutkować majaczeniem, dezorientacją, halucynacjami, paraliżem i śmiercią.' Przepraszam jogurt masz rację halucynacje też są :-D
  • 126 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: qvintix »
i co próbował już tego ktoś? jesli tak to jakie wrazenia? %-D
forgetting
  • 2876 / 99 / 0
Nieprzeczytany post autor: Syn Bozy »
Już w małych dawkach
co to znaczy? "Mała dawka" to bardzo indywidualne stwierdzenie... ile by trzeba było tego wrzucić, żeby spodziewac sie efektów... i jak oddzielić paracetamol? Da rade jakąs łatwą ekstrakcję? Niech wypowie się ktoś inteligentny...
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 107 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: shinok92 »
Poświęcę się i wezmę jutro pół opakowania. Napisze później jak było. W końcu to ja tu o tym napisałem...
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: methodys »
tylko zebys sie nie przekrecil:D
,,Każdy ma prawo pochować bliskiego tak jak mu się podoba, nie zastanawiając się nad tym czy ów osobnik zostanie wyruchany czy nie'' tekst Arctica, ktory nie wiedziec czemu mnie rozbawil:)
  • 126 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: qvintix »
i co shinok? jak było? :-D
forgetting
  • 18 / / 0
Nieprzeczytany post autor: MayheM »
Przekręcił się %-D
No Pain No Hurt - We'll Go Dreaming
  • 586 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: idn »
albo leży na psychiatryku i krzyczy, żeby go zmutowane pomidory zostawiły wreszcie w spokoju.
szatan
ODPOWIEDZ
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.