Amizepin, Finlepsin, Neurotop, Tegretol, Timonil
5H-dibenzo[b,f]azepino-5-karboksyamid
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karbamazepina
czy tak jak w temacie, ktos tego uzywal w celach wiadomo jakich lub leczniczych?mam tego troche, poczytalem na mp ale chodzi mi o praktyczne stosowanie, moze ktos pomoc? dzieki
Ostrzeżenie dla osób biorących karbamazepinę jako doraźny lek przeciwpadaczkowy
Lek ten potrzebuje kilku tygodni regularnego stosowania, by uzyskać stabilny efekt terapeutyczny. Sam w sobie też może powodować padaczki. Wzięcie leku doraźnie może obniżyć próg padaczkowy, zamiast go podwyższyć, tj. łatwiej o drgawki. Z tego powodu lek nie jest alternatywą dla np. benodiazepin i nie może być używany jako lek doraźny, podwyższający próg drgawkowy w połączeniach np. z tramadolem.
angor animi
dr.Kubeusz pisze: Dostałem 10 pestek Neurotopu powiedzcie o nim coś więcęj? CZy działa podobnie uspokajająco i/lub nasennie jak benzodiazepiny?
Możesz być po nim jedynie z deka senny.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.