Nie nastawiam się, że będą, albo, że będą bardzo silne. Po prostu mam świadomość, że mogą być. I tak samo, jak Ty przeszłaś to bezboleśnie, tak samo ktoś inny może mieć hardkor, o czym piszą ludzie tu i ówdzie. Co człowiek, to indywidualna reakcja.
Co do bezsenności, to problemy i z zasypianiem i z samym spaniem. Sen płytki, częste wybudzanie i słaba regeneracja.
05 grudnia 2024ymka pisze: @halowpierdol
Co do wchodzenia na dawkę to oczywiście na początku wchodzę na 50 mg i chwilę na niej pobędę, a potem zobaczymy, ale sertra przeciwlękowe działanie ponoć osiąga dopiero w dawkach powyżej 100 mg. Zobaczymy. Co do uboków to mam świadomość, trochę leków przewaliłem i miałem wchodzenia i schodzenia z nich...
05 grudnia 2024ymka pisze: @halowpierdol
A co ew. jeszcze na sen znasz dobrego? Bo oczywiście ja kwetiapinę brałem na początku nasennie bo mam problem z bezsennością. Teraz stosuje większe dawki przeciwdepresyjnie.
05 grudnia 2024ladyinnaightmares pisze: sertralina była drugim SSRI który brałam i owszem coś tam czułam, ale to były chwilowe epizody w ciągu dnia, głównie mdłości i uczucia osłabienia. To nie jest jakaś siekiera, umówmy się, skoro stosuje się ją nawet u dzieci i to dość często.
Dla mnie to był jeden z najbardziej lajtowych leków do wchodzenia. Bardziej bezboleśnie chyba tylko agomelatyna weszła, ale to już nie SSRI.
No właśnie słyszałem, że do sertraliny, jak i innych SSRI często dodają mianserynę lub mirtazapinę. Oba działają nasennnie, ale czy też dodatkowo przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo?
Mi lekarka mówiła, że kwetiapinę też można łączyć z sertraliną.
Teraz biorę z agomelatyną i trazodonem a dojdzie jeszcze esketamina.
@halowpierdol nie wiem skąd informacja, że sertralina jest najsilniejszym po paroksetynie SSRI, ale ktoś Ci bzdur naopowiadał. Owszem, sertralina ma najlepiej wyważony profil działania ze wszystkich antydepresantów, ale to nie równa się "sile" działania.
@ladyinnaightmares nikt mi niczego nie opowiadał, bo to fakt naukowy. Przez siłę SSRI rozumiem potencjał do wiązania się z SERT, a nie jakiś tam "profil działania" co jest pojęciem mocno subiektywnym. Wartości Ki dla poszczególnych SSRI możesz sobie sprawdzić chociażby tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Selective ... or_ligands
Na razie ciężko jest określić bo czuję się fatalnie ogólnie i czekam na rozpoczęcie działania sertaliny na którą wchodzę, bo dopiero biorę ją od paru dni. Z kwetiapiną chodzi mi bardziej o to, że nie mam od niej uboków, nie jestem senny, więc na razie biorę, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy cokolwiek pomaga, czy szkodzi...
@ladyinnaightmares
Przybliż proszę temat esketaminy, bo czytałem o tym, że jest program i jest refundowana, ale podawanie jej odbywa się donosowo, w warunkach ambulatoryjnych. Mieszkasz w jakimś większym mieście, gdzie program jest realizowany? Bo ja niestety jestem z małej miejscowości, gdzie tutaj nie ma możliwości. Jak to wygląda technicznie, itd?
Ja do programu lekowego się nie kwalifikuje niestety, także za esketaminę będę płacić, ale ja nie biorę pełnego cyklu, u mnie tylko 2 podania są planowane w odstępie tygodnia. Potraktujemy to z moją lekarką jako taki booster. Ogólnie gwarancji, że zadziała nie mam żadnej, a jednak koszt 3600zł za sam lek (bez kosztów podania) to cena zaporowa za dwie dawki, ale no ja mam możliwość, że później inna instytucja (nie NFZ i nie żaden PFRON) mi zwrócą koszt leku. Gdyby nie to to absolutnie bym się w to nie bawiła.
Dzięki za odpowiedź.
I serio podaje się donosowo tam na programie?
A możesz napisać jaką dawkę trazodonu przyjmujesz? Czy to jest nasennie czy przeciwdepresyjnie?
@ErenKruger
A jak i gdzie można nabyć esketaminę na czarnym rynku, chętnie ogarnę?
@halowpierdol
Ile hydro bierzesz na sen?
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.