Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 169 / / 0
Nieprzeczytany post autor: HALFandHALF »
szkarlatny pumpernikiel pisze:
Sadit mozes uz v decembri,alebo februari..
Najviac ludi sadi v marci,kedy mak uz zacina rast..
Zber urody je potom v july..Najviac ludi zbera urodu
okolo 15 az 30 jula..
Sadzone na poczatku kwietnia (beginning april) czyli wg. Ciebie zbiory tak po okolo 4 miesiacach (beginning august) jezeli dobrze zrozumialem?

Problemem moze by tylko to cholerne podlewanie. Logiczne ze w polu redneck'ow to raczej z konewka biegac sie nie da bo juz z kilometra wiedza ze "nie jestes swoj" hehehe :-D Wypada tylko modlic sie o deszcze i miec duzo wiary :-) Wyroslo kiedys cos komus w takich pseudo warunkach?

PS. Czesi i slowacy to w wiekszosci porzadny narod. Nigdy sie nie zawiodlem a mialem pare hobby gdzie czechy mnie wspomagaly (mountainboard dawniej kiedys... stara bron, troche audio dupereli) :-D
Ostatnio zmieniony 21 kwietnia 2009 przez HALFandHALF, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik HALFandHALF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 209 / 4 / 0
Ano..Zber je za 4 az 4 a pol mesiaca..

Ohladom sadenia na cudzie polia ti neporadim..
Nepoznam nikoho kto by to robil..
Ale pokial ti ide o niaky jednorazovy 'experiment'..
Tak ti to mnozstvo makovic snad bude stacit..
Myslim ale ze majitel pola to vytrhne ako burinu(chwast),este nez zacne kvitnut..

'sp'
  • 1179 / 124 / 0
Nieprzeczytany post autor: mniemanolog »
Mam wrażenie, że szkarlatny pumpernikiel dobrze pisz, bo to profesjonalista przecież, ale nie potrafię zrozumieć wszystkiego, o czym pisze. Wy kumacie? Jeśli tak to tłumaczcie.
-------
Wczoraj posiałem w kilku miejscach wokół takiego mokradła (można po tym mokradle chidzić i rośnie tam trawa) które znajduje się na polu. Ciągnik tam nie wjedzie, bo by się zakopał. Ciekawe czy makom nie będzie tam za mokro?
W sumie uprawa maku - jeśli nie jest się rolnikiem - to cięzka sprawa.
EjeMqv63qzcBDbheXUtQcmcMHaCGGXk8cCS
  • 213 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: biscuit »
Dziwne, że nie powstało tutaj jeszcze jakieś FAQ na ten temat. Uprawa maku jest chyba dużo mniej problematyczna niż uprawa MJ. Dostęp do nasion prosty. Kto się na tym zna niech stworzy FAQ (żeby nie było, chętnie bym pomógł ale 0 praktyki) a potem zasiejemy Polske makiem :D
Żyjemy w kraju, gdzie ksiądz pojawia się wcześniej niż karetka pogotowia.
  • 169 / / 0
SKORO JA ZROZUMIALEM (...a translatorow nie ma tzn. nie ma porzadnych) TO MOZNA ZROZUMIEC! Trzeba sie tylko troszke postatrac i czytac na glos (pomaga :-) ). Chociaz faktycznie z "typowym czeskim" szlo mi lepiej.

A jak chcecie praktycznych korepetycji to dzisaj leci na TVP1 "Dobry wojak Szwejk" (tez dobra pozycja do kodeiny i opoidow... szkoda ze kurier sie spoznil). Oryginalna sciezka audio i nauka jak znalazl he he he :-D
biscuit pisze:
Uprawa maku jest chyba dużo mniej problematyczna niż uprawa MJ.
Jak masz czas/spokojne wlasne miejsce i doswiadczenie. Dziwnie zdaje mi sie ze w innym wypadku skazane jest to na ilosci eksperymentalne albo porazke.
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2009 przez HALFandHALF, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik HALFandHALF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: whitewidow »
Maki nie mogą mieć za mokro bo zaatakują je choroby grzybowe. Mysle że maki mogą wyrosnąć na słabych piaskowych ziemiach tylko ziemie przed posadzeniem należałoby spulchnić. Ja nasion nie namaczam przed sianiem. Poprostu wysiewam i podlewam. Podlewanie w zależności od pogody. Tudno okreslić. Zresztą ja hoduje maki ogrodowe nie dla makówek ale dla kwiatów wiec bardziej o nie dbam i dzięki temu kwiaty sa piekne, makówki są duże na roślinie jest ich wiele w sumie maki lekarskie spotyka się wszędzie więc nie są trudne w uprawie. Moje maki wschodzą po 3 - 4 tygodniach do wysiania. Te które posiałam w ubiegłym roku są już dość duże.
I spiesz się z tym sianiem moim zdaniem maj to już za późno.
  • 169 / / 0
Wiesz ja to pokusze sie.... Dzieci ktorymi opiekuja sie rozice, cackaja, chuchaja czesto nie sa dobrym materialem a te z biednych domow puszczone samopas wyrastaja na dorodne i mocne.... Licze ze mak pojdzie tym tropem hehehe. Moczony ma ta wade ze nasiona robia sie takie jakby to oleiste i zle sie sieje bo lepia sie do kupy. Dawno w ziemi. U Ciebie jest lepiej bo cackasz sie z wlasnym ogrodkiem, co roku grabisz, pielesz, nawozisz etc. czyli nie sposob zeby nie wyrosl a taki na roli przerznietej jakims ciagnikiem to raczej zle to widze.

....... tzn. tak mysle teoretyzujac ofc. :D
  • 78 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neuron »
SWIM, wysadził jakiś miesiąc temu partie maku lekarskiego.
Wsypał je do wody, a po dniu namaczania postanowił lać tą wodą po nieużytkach na których rosną maki lekarskie.
Wiem że jest już pora zbiorów, ale czy SWIM ma jakąkolwiek szanse zebrać coś pod koniec lata ?
:listen:
Jeśli podobne pytanie zostało już zadane, przepraszam.
Nie chciało mi się jednak przebijać przez tony postów w języki czeskim, który mnie drażni.

Swoją drogą, wiecie jak oni rżną naszych pracowników którzy pracują w Czechach ?
  • 1179 / 124 / 0
To chyba Słowak, a nie Czech. Swoją drogą rżną ich jak Polacy Ukraińców i innych sowietów.

A ja mam pytanie na temat nawożenia. Wiem, że coś tam było po czesku o azocie, ale nie mogę znaleźć. Jak często nawozić i czym najlepiej nawozić?
  • 87 / 1 / 0
Na początek azotowym przed samym kwitnieniem potasowym i podczas kwitnienia potasowym.
Można ze 2 razy azotowym a potem ze dwa razy potasowym. najlepiej stosowac nawozy długo działające
ODPOWIEDZ
Newsy
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Straż Graniczna zatrzymała ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne

Funkcjonariusze Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali kolejnych ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne do przemytu papierosów z Białorusi do Polski - poinformował w piątek (13.02) szef MSWiA Marcin Kierwiński. Dodał, że w tym roku w podobnych sprawach zatrzymano łącznie 16 osób.