Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
.
1. Świeże surowe opium, które zbiera się z zielonych makówek, to jest całkiem czymś innym, niż wysuszone twarde bryły opium. Z tego co wiem, w czasie suszenia działają enzymy, które np. przemieniają kodeine w... morfine. Po zjedzeniu wyraźnie wyczuwa się różnice w działaniu świeżego opium od opium twardego i te różnice są naprawdę kolosalne.
Czy ktoś spotkał się w literaturze z opisem, jakie reakcje biochemiczne zachodzą w czasie suszenia opium? Oczywiście, nie chodzi mi o samo wyparowanie wody!
.
2. Osobnym zagadnieniem jest fermentacja opium. W wielu muzeach zachowały się specjalne naczynia do fermentacji opium. opium poddaje się długiemu procesowi fermentacji, by potem można go było palić. Słynne palarnie opium były w dawnej Angli. Jakie procesy zachodzą w czasie fermentacji? Zwykłe opium kompletnie nie nadaje się do palenia, więc jakieś zmiany muszą zachodzić w czasie fermentacji.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.