Napój o działaniu psychodelicznym, zawierający DMT – sposoby przyrządzania, opisy rytuałów, rady i wątpliwości.
Więcej informacji: Ayahuaska w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Widzisz, sęk w tym, że to był rodzaj eksperymentu - czy na prawdę jest tak ciężko je kiełkować jak mówią? Wykiełkowało. Zaczęło rosnąć. I tak już zostało. Jak je wysiewałem, to się nawet nie łudziłem na to, że dociągną do tego momentu :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2244 / 25 / 0
Wcale nie, jak masz świeże nasiona, wystarczy sposób, jest ich nawet kilka, najwyraźniej ten, który zastosowałeś, był jednym z tych sposobów. Na każdą tzw. "tricky" roślinę jest sposób. Jak się jeszcze ma do tego rękę, to już w ogóle sukces gwarantowany.
No to teraz postaraj się, żeby dociągnęły do momentu, wiadomo jakiego.
  • 1387 / 5 / 0
No też się przekonałem, że nie jest to takie trudne. Tylko podatne na pleśń są dość. I nie wiedziałem jak ze świeżością moich nasion :D
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Przed wysianiem czegokolwiek, sterylizuj podłoże. Pomaga.
  • 1387 / 5 / 0
Good point, ale nasion nie wysterylizuję ;) A na nasionach może coś być. I w powietrzu. A kiełkowałem na włókninie kokosowej, sama w sobie nigdy nie pleśnieje.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Nie no, jasne, ale zawsze warto zminimalizować ryzyko przyplątania się czegokolwiek.
  • 608 / 9 / 0
nasiona i pewnie w jakimś stopniu glebę można wysterylizować wodą utlenioną
  • 2244 / 25 / 0
Nasiona pewnych roślin poddaje się takiej właśnie obróbce, chodzi o takie, które są podatne na różne takie "ułatwienia" w uprawie. W przypadku ruty takiej konieczności nie ma, choć inwencje twórcze bywają różne, hehe.
  • 1387 / 5 / 0
ruta mnie szczerze zaskoczyła. Miałem w małej doniczce 2 roślinki, które były nawet sporawe, ale padły przez zaniedbanie. Korzonki wyciągnąłem z gleby, ale nie wyrzuciłem. Po jakiś 2tyg leżenia (na półce) stwierdziłem, że warto coś z nimi zrobić. Wsadziłem je w doniczkę powoju. I co? Wypuszczają listki :D
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Taki to chwast z niej właśnie.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.