Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 347 • Strona 23 z 35
  • 43 / 1 / 0
Portcuasta polecam
  • 23 / 6 / 0
Nie wierzę, że można być smakoszem wina, prawdziwego wina z winogron, wytrawnego, zwykły lans i pozerstwo. Przecież to jest drogie i wykręca mordę gorzej jak wóda. Nie ma to jak jabol, ale taki prawdziwy jabol domowej produkcji z jabłek z własnej działki, właśnie mam praktycznie gotowe 15 litrów słodziutkiego jabłuszka. Właściwie celowałem w coś ale wino-cydr, znaczy słabe słodkie wino jabłkowe o mocy ok 8-10 procent, by można więcej wypić dla walorów smakowych, a naprawdę lepszego trunku na świecie nikt nie wymyślił.

Przepis jest prosty jak umysł Szumlewicza - potrzeba balon (osobiście potłukłem 2 balony, więc zmieniłem pojemnik na wiadro po farbie i kanister od jakiegoś czegoś (ale lepiej podbijcie do piekarni z rana i załatwcie pojemniki po dżemach, za flaszkę dostaniecie bez problemu). Jabłka kroję na drobną kostkę, nie czytajcie porad winiarzy odnoście specjalnie wyselekcjonowanych odmian i jebania się z wyciskaniem soku, każe jabłka się nadają, nawet spady, ładuję je do pojemnika, robię syrop cukrowy czyli cukier rozpuszczam w wodzie (osobiście na 10 litrów daję 2 kg, ale można dać 3 jak ktoś lubi dużo słodycze), podgrzewając ją, aż się rozpuści cukier, wtedy studzę, w międzyczasie daję 5 dag drożdży, zwykłych za 90 groszy, nie ma żadnej różnicy, a po co przepłacać. Jak syrop nam wystygnie wlewam go do pojemnika z jabłkami, dolewam wody, tak aby pojemnik wypełniony był w 8/10, dodaję wyrośnięte drożdże (chyba każdy wie jak to się robi), mieszam dokładnie, zamykam pojemnik z rurką fermentacyjną, wlewam do niej wody i czekam 2-3 tygodnie. Klarować nie trzeba, bo to tylko strata czasu, ja piję mętne od razu,
Mam swoje jabłka więc praktycznie alkohol mam za darmo, tylko cukier podrożał, rok temu jeszcze po 2 zł, a teraz 3, chamstwo i skandal.
http://www.last.fm/pl/user/pan_grzana
  • 12618 / 2439 / 0
Lacrimoso pisze:
Nie wierzę, że można być smakoszem wina, prawdziwego wina z winogron, wytrawnego, zwykły lans i pozerstwo. Przecież to jest drogie i wykręca mordę gorzej jak wóda. Nie ma to jak jabol...
Widocznie piłeś te francuskie szczyny. Spróbuj wina z Chile, Argentyny czy chociażby Mołdawii - 20-30PLN można już kupić całkiem sensowne.
  • 3406 / 534 / 0
Polewam sobie Shiraz - pół(sorry)wytrawne :) ja tam nigdy słodkiego :kotz: lansik jest jak to mówi Lacrimoso.
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 5181 / 912 / 0
kuwa ale sie porobilem winem Łojca roboty. Wszyscy szampańskie humory. Południowy szczep dziś poszedł. W zależnosci w ktorym kącie stała butelka :d. Codziennie z familią pijemy inną odmiane. To sie nazywa prawdziwa patologiczna rodzina mafijna . Szkoda że ojciec nie ogarnia co ile już stoi bo dzisiejsza odmiana klepie jak giebel.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 3406 / 534 / 0
Obecnie piję egri bikaver (wytrawne), jest tak kurwa milusie jak benzo :] i zajebiście podgrzewa jak opio xd
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 419 / 45 / 0
Ostatnio często raczę się winem ze względu na szacunek do wódy oraz hejt do piwa. Nawet optymalnie wychodzi jeśli chodzi o cenę/jakość/moc, wystarczy jedna butla 750ml na całkiem przyjemny stan. Do tego w miarę nie ryje głowy ani bebechów.

Z tych tańszych kadarka/fresco/sophia dzisiaj piłem sophie semi dry jest naprawdę lekka, przyjemna i wygrywa z tych trzech, cota s/d mi nie smakowała mimo, że kilka zł droższa.
  • 1931 / 318 / 0
lubię białe półwytrawne oraz różowe. Ostatnio biały Muscat, jest całkiem spoko. Polecam.
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 987 / 38 / 0
Ja najlepiej lubię czerwone półsłodkie, albo białe wytrawne lub pół wytrawne (jeśli takie jest). Miałem taki epizod, że piłem tylko wino, zamiast piwa. Trwało to krótko, jednak wino ma w sobie to "coś" :D
Uwaga! Użytkownik Dextem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12618 / 2439 / 0
^
Tak, są wina półwytrawne i półsłodkie (półsłodkie jest bardziej słodkie)
ODPOWIEDZ
Posty: 347 • Strona 23 z 35
Artykuły
Newsy
[img]
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

[img]
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

[img]
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.