Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1498 / 25 / 0
A co jest z Doxepiną? Zadaję pytanie, ponieważ ostatnio biedne 750 mg Kodeiny podbite biednymi 20 mg Doxy i 18 mg Bromazepamu wyjebało mnie z kapci.

Może informacja z ulotki coś pomoże:

Doksepina, podobnie jak inne trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne metabolizowana jest w wątrobie przez układ cytochromu P-450 (izoenzym CYP 2D6). Inhibitory lub substraty CYP2D6 (np. chinidyna, selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny) podane jednocześnie, mogą zwiększać stężenie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych we krwi.

Podczas jednoczesnego stosowania z innymi lekami przeciwdepresyjnymi, alkoholem, lekami przeciwlękowymi należy wziąć pod uwagę możliwość nasilenia działania farmakologicznego. Wiadomo, że inhibitory monoaminooksydazy mogą potęgować działanie innych leków i nasilać ich reakcje niepożądane, dlatego doksepina nie może być podawana jednocześnie, ani w ciągu 2 tygodni od zaprzestania stosowania inhibitorów MAO.
  • 3205 / 176 / 0
Oltun pisze:
"Co więcej, wg artykułu (...) glukuronid kodeiny ma duże powinowactwo do receptorów mu" - czyli jakie? w podanym przez ciebie artykule nie napisali... gdzies czytalem ze 60% sily kodeiny w samej sobie (1/200 morfiny?) co jest nawet logiczne biorac pod uwage trudnosci w przekraczaniu BBB przez taka czasteczke jak c6g

w poprzednim artykule czytamy - "Based on the structural requirement of the opiate molecule for interaction with the mu-receptor to result in analgesia, codeine-6-glucuronide in analogy to morphine-6-glucuronide must be the active constituent of codeine" - autor chyba zapomnial jakie skutki niesie substytucja pozycji 3 grupa metylowa ^_^

"Stwierdzenie, że jeśli ktoś nie metabolizuje przez C2P6 to koda go nie poklepie (jest bez sensu)" - wcale nie jest bez sensu jako iz ma bardzo wiarygodne odzwierdciedlenie w rzeczywistosci
To dlaczego kodeina działa tak krótko w porównaniu do morfiny?
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 295 / 3 / 0
Czy ktoś orientuje się, które z wymienionych antybiotyków rzeczywiście będą miały realny wpływ na działanie kodeiny? Tak się składa, że mam dostęp do sporej ilości leków, oczywiście legalny.
ohohosialalala
  • 1743 / 26 / 0
Bodajże erytromycyna- ten antybiotyk ma sporo interakcji, chyba coś jeszcze metronidazol ma za działania, ale nie wiem czy dobre.
Ja często mam anginę i amoksycylina i cefuroksym nie łączą się z kodeiną, ale to z mojego punktu widzenia, sprawa osobnicza.
Non omnis moriar.
  • 742 / 9 / 0
Hmm.. co jak co ale antybiotyków to bym nie dorzucał do kody :D Rozumiem lepsza faza itp, ale kurwa bez przesady :D Już lepiej ojebać pół czy pakę więcej niż się truć. Szczerze mówiąc to wcześniejsza opinia jest na podstawie doświadczenia i ogólnych odczuć, bo nie znam się na szkodliwości antybiotyków no ale kurwa.. Zawsze jak brałem antybiotyki to mi potem na mordzie wyskakiwało 5x więcej syfów, a kody ile bym nie wjebał to jest stabilnie :D
  • 1041 / 4 / 0
Mnie paro nie osłabia jakoś znacznie działania. Albo po prostu tak się już przyzwyczaiłam, że to dla mnie normalne. Ale nawet na samym początku pamiętam, że nie wydawało mi się by działało słabiej. Kolejny dowód do mojej listy "paroksetyna kompletnie na mnie nie podziałała". Jebać te gówniane ssri. :/
  • 133 / 2 / 0
A czemu nie ma np. DXM oraz nikotyny w tym kompendium?
  • 2878 / 21 / 0
O dxm i nikotynie masz w tym punkcie:
e) dopaminergiczne stymulanty - jako powszechne euforyki nakładają swoje działanie na opioidy, powodując jeszcze większą euforię; niektóre inhibitują CYP2D6 - dlatego najlepiej działają po zażyciu kodeiny
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 295 / 3 / 0
@idontknow co sądzisz o klarytomycynie? Gdzieś chyba pisałeś o bezpośrednim wpływie na o-demetylacje do morfiny, prawda to?
ohohosialalala
  • 2878 / 21 / 0
Tak, jednak działa na niekorzyść - jak się okazuje.
Z doświadczenia to mało pamiętam, bo łykałem to z 5 lat temu. Poczytaj w postach lub wyszukiwarce.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
ODPOWIEDZ
Newsy
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?

Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.