Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
Swoja drogą - trafiłem kiedyś, tu na forum, na twierdzenie, że owych czasach dawnych na naszych ziemiach w ogóle nie było łysiczek. Prosiłem wówczas o doprecyzowanie skąd takie info, ale się nie doczekałem.
  • 705 / 16 / 0
Nie wiem jak z tymi bardzo zamierzchłymi czasami, z ustnych przekazów wiem natomiast, że ok. 40 lat temu na pewno łysiczki były. Kiedyś opowiadał o tym starszy jegomość przechodząc w stronę lasu przez łąkę na której odbywały się aktualnie zbiory łysiczek. Mówił że za jego czasów było ich o wiele więcej (akurat na tej łące).
Ryyyyyyyba!
  • 490 / 3 / 0
Z przekazów ustnych to zapamiętałem tylko jedno, żeby nigdy nie jeść Muchomorów czerwonych, czy też oczywiste sromotniki. Zawsze na grzybobraniach z babcią uwaga by wystrzegać się wszystkich nie "rurkowych"/"gąbkowych".
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
  • 79 / 2 / 0
Nie pamietak skad, od kogos czy z tv ale slyszalem pewną historie opowiadana przez chlopaka, to bylo cos w stylu-
Opowiadała mi kiedys babcia ze podczas wojny wies odwiedzali ruscy i ku zdziwieniu owej babci przychodzile z muchomorami,czerwonymi i trujacymi...;)Gotowali je dlugo po czym spożywali.

Nie pamietam co pozniej sie dzialo, pewnie rozpizdziel i rozpusta, lecz opowiastka ciekawa, a polecam również strone http://www.taraka.pl/index.php?id=rolamucho (nie o Polsce, ale kto wie moze ma wiecej wspolnego z nasza stara kultura niz sie nam wydaje).
Uwaga! Użytkownik scout667 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 79 / 2 / 0
Ładnie żeś pan podjebał znalezisko Panie Pandzban na hyperainfo, ładnie.Ale to dobrze, bo artykuł przaśny jest
Uwaga! Użytkownik scout667 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.