Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2538 / 215 / 0
Oj, niedobrze zrobiłeś, ale to przerywanie jest przejebane. Szczególnie jak się mokre nasiona sieje, suche jakoś łatwiej rozmieścić i nie wyrasta tak gęsto. Zobacz na którejś stronie wstecz opisywałem dobry sposób na sianie, na przyszłość spróbuj oszczędza nerwów przy przerzedzaniu wschodów. Syp nawozu na sierpień może się wyrobią. Też niedawno wykiełkowało mi trochę sałaty nawet liści nie ma jeszcze, taki eksperyment czy zdąży wyrosnąć i trafić na kanapki. Czemu tytuł fora jest Uprawa maku jak tu wszyscy sałatę hodują ? :D
  • 87 / 3 / 0
Nasiona maku potrzebują względnie dużej ilości wody do wykiełkowania? Bo na różnych spotach (niektóre bardzo dobre) posiałem go i zawsze dodatkowo lekko pryskałem nasiona wodą (zakopywałem je 0,5cm pod ziemią). Próbę kiełkowania przeszły (mak z biedronki - na mokrych ręcznikach papierowych), ale tam miały pewnie lepsze warunki. Na "próbie" w domu kiełkowały po dwóch dniach, a po kilku od zasadzenia w terenie nie dzieje się nadal nic. Czyli opłaca się jeszcze podlać spoty (lub robić to regularnie?
Na tą chwilę jeszcze nic mi nie wzrosło, ale ten który sadziłem jakoś tydzień temu powinien chociaż kiełkować (skoro w domu próbę kiełkowania przeszedł). A w terenie (po spojrzeniu pod ziemię) mak nie zaczął nawet kiełkować.
mak z allegro (odmiana Giganteum) nie nadaje się do niczego, nic nie wykiełkowało mi na próbie w domu, ale już nie będę się sapać do sprzedawców o parę złotych. Bardziej mi szkoda straconego czasu na zabawę z nim.
Mam tylko nadzieję, że nie zmarnowałem sobie całego sezonu.
Dlaczego mak zasiany w czerwcu ma rosnąć gorzej, jeżeli miałby zapewnioną dobrą glebę? Chodzi o to, że inne rośliny robiłyby mu cień i ewentualną konkurencję? I ile się nie mylę, to dojrzewa on jakoś do trzech miesięcy, więc powinien mieć czas na ładne wyrośnięcie.
I sorry, pomyliłem się, miałem na myśli sadzenie sałaty, ale nie chce mi się już poprawiać całego postu :)
Tymczasowe konto Jamedris, jeśli nie wyjdzie reaktywacja - stałe.
Tak, nick to rozbity, tak, jestem kobietą, nie, nie było to moje oryginalne konto - j.w.
Kontakt jedynie na PW, nie na @ - nie zmieniam danych konta osoby, która dała passy.
  • 811 / 5 / 6
Śniło mi się, że mieszkam w miejscu w którym mogę swobodnie siać Mak lekarski. Znalazłem takie oto nasiona:
http://allegro.pl/mak-lekarski-okazja-i5300292693.html

Myślicie, że są legit? W sensie wyrosną główki zawierające satysfakcjonującą ilość alkaloidów? Nie chce mi się bawić w szukanie dobrego maku po sklepach.

Pozdrawiam.

PS. Z tego co kojarze obrót nasionami nie jest nielegalny.
Uwaga! Użytkownik szpak123 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 3 / 0
szpak123 pisze:
Śniło mi się, że mieszkam w miejscu w którym mogę swobodnie siać mak lekarski. Znalazłem takie oto nasiona:
http://allegro.pl/mak-lekarski-okazja-i5300292693.html

Myślicie, że są legit? W sensie wyrosną główki zawierające satysfakcjonującą ilość alkaloidów? Nie chce mi się bawić w szukanie dobrego maku po sklepach.

Pozdrawiam.

PS. Z tego co kojarze obrót nasionami nie jest nielegalny.
Nie kupuj z tej aukcji! Ja kupiłem od tego sklepu i nic z tego nie wyrasta, nasiona nie kiełkują. Kup jakiś zwykły ze sklepu, zaoszczędzisz sobie kasy, nerwów i czasu.
Obrót nasionami nie jest nielegalny - masz je przecież w normalnych sklepach. Patrz tylko na to, żeby nasiona były z Czech. Jeżeli krajem produkcji jest Polska, to odpuść je sobie od razu i szukaj następnych.
Tak, nick to rozbity, tak, jestem kobietą, nie, nie było to moje oryginalne konto - j.w.
Kontakt jedynie na PW, nie na @ - nie zmieniam danych konta osoby, która dała passy.
  • 25 / / 0
To mój pierwszy sezon przy hodowli sałaty. Wysiałem na 4 miejscówkach, na 2 coś wyrosło. Najwięcej zieleniny wyrosło przy torach w miejscu gdzie ziemia była przekopana gdyż robotnicy kładli jakieś rury. Niestety nie interesowałem się poletkiem, wysiałem i zapomniałem. Na początku czerwca odwiedziłem to miejsce i okazało się, że sałaty jest mnóstwo. Gęsto posiane, nic nie przerywałem. Także wyrosło mnóstwo karzełków. Długość się waha od 5cm do 60cm. No i tu moje pytanie:
Jeśli makówka po opadnięciu płatków jest wielkości 50 groszy, to czy coś jeszcze urośnie przez 2 tygodnie do czasu zbiorów?
Co ciekawe wysiałem trochę ziaren na czyimś ogródku działkowym, tuż przy płocie. Tam makówki są wielkości piłeczki ping pongowej.
Wysiewałem z przepłukanych ziaren bakallandu.

Edit: Odpowiadam sobie sam :-D
Po tygodniu makówka jeszcze trochę urosła. Z rozmiaru 50 groszy na 5 złotych.
Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2015 przez dr loboto, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 303 / 22 / 0
Co to za dziwna roślina, tam gdzie zdawałoby się ma najlepsze warunki, słabo rośnie, najlepiej tam gdzie się ją przypadkowo wysieje. Na jednym ze spotów pojawiły się już główki z białymi kwiatami, niestety roślinki trochę karłowate- wysiewałem tam pozostałości po przepłuczce- V191 lub B 01, spróbowałem jednej- smak gorzki, zawartość substancji właściwych wysoka.
Uwaga! Użytkownik DanteRamirez nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2538 / 215 / 0
Siał ktoś nasiona z Chin? Kupiłem kiedyś takie nie pamiętam marki ale nie były niebieskie tylko czarne. I zżera mnie teraz ciekawość co to mogła być za odmiana, może by jakaś kozacka była ale nie ma szans by teraz to doprowadzić do kwitnięcia :(

Piszcie proszę tak : z jakiej marki było siane, kolor nasion, wielkość roślin i przede wszystkim : kolor płatków, plon moc.

U mnie tak zawsze rosły białe z filetowym oczkiem, zdarzały się podłóżne liście, wszystkie były dobre na kanapki, Potem przeprowadziłem selekcję, i wybrałem sałatę z wielkimi okrągłymi liśćmi, dorodna. Kwiaty białe z fioletem. Smak, hmm, w tym roku nie jadłem za dużo kanapek, ale ostatnio kanapka z dodatkiem póltorej garści zmielonej sałaty była na prawdę pyszna :) Tylko w selekcji nie wziąłem pod uwagę zawartości soku w sałacie. Przez to duża liczba sałaty jest taka sucha :/, a gdzieniegdzie pyszna soczysta. Z czego się wywodzi sałata już nie pamiętam ale strzelam że Bakallino.
  • 25 / / 0
Chciałem się podzielić pewnym spostrzeżeniem dotyczącym uprawy.
Na początku kwietnia wysiałem wysuszone ziarna po PST firmy bakalland.
Nasiona już trochę śmierdziały, gdyż minęła doba od wykonania PST.
To, że ziarna zaczęły się psuć nie ma większego znaczenia.
Przez 2 miesiące nie interesowałem się spotem.
Na początku czerwca odwiedziłem poletko. Roślin było sporo, ale były za gęsto posadzone. Były skarłowaciałe.
W akcie desperacji powyrywałem chwasty i poprzerywałem sałatę.
Ten zabieg się opłacił, gdyż rośliny ładnie się wybiły po kolejnych 3 tygodniach. :old:
Najładniejsze okazy mierzą ok. 1 metr wysokości, pączki wielkości piłeczek ping-pongowych.
Mniejsze pączki mają kształt wydłużony, a większe przypominają okrągłe piłeczki.
Kwiaty były białe z fioletową plamką.
Wystawa południowo-wschodnia. Miejsce bezwietrzne, gdyż spot znajduje się poniżej nasypu kolejowego.
Po zbiorach przedstawię fotki.
  • 2538 / 215 / 0
O miło że ktoś się odezwał :) na 1 spocie sałata malutki skarłowaciała, liście prawie bez smaku nawet sok z sałaty sobie spożyłem analanie w sporej ilości i ledwo smyrgnął.

Duża sałata mimo że dość sucha i mało soku witamin ma elegancką zawartość. Bardzo smaczny sok. Jeszcze z 2 - 3 selekcję i będzie bomba witaminowa. I spróbuję też chińską sałatkę zasadzić.

Pozdro. Daj znać loboto co i jak.
  • 87 / 3 / 0
1. Jak długo można przechowywać opium, które się zyskało z nacinania maku? (takie, które poszło pod nacięcie, odczekanie trzech dni i zebranie)
2. Jak już opadną płatki z naszej sałaty i odczekamy jeszcze ze dwa tygodnie, to w jaki sposób można najlepiej ususzyć swoje plony tak, aby nic im się nie stało? (to samo pytanie również odnośnie nasion)
Sposób z zostawieniem na świetle słonecznym jest wystarczająco skuteczny? Jakoś wkładanie tego do mikrofalówki mi się nie widzi zbytnio.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.