Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 2394 / 653 / 0
Lol - że niby coś się stanie? naćpam się jak zjem dużo kurkumy?? Mam w słoiczku ba! wlasnie jem z nią grzaneczki. także o co chodzi ? :P
  • 964 / 17 / 0
Zakupiłem kurkuma w tabletkach 1000mg czy tak w rzeczywistości ma działania przeciwdepresyjne ?
  • 1174 / 222 / 23
Stosowałbym kurkumę, ale jakoś mi się źle miksowała brana rano z ashwagandą braną w nocy + MPH. Jakoś czułem się głupawy i nie wiem dokładnie po czym. Do tego siadało trochę na serce w miksie. Z drugiej strony byłem weselszy za dnia, gdzie normalnie jestem robotem.
  • 172 / 20 / 0
Kurkuma + pieprz = niesamowity efekt antydepresyjny i to od ręki w zasadzie czuć zdecydowana poprawę humoru
Warto dodać elektrolity i tran i mamy super zestaw na depreche po przećpaniu
  • 757 / 140 / 0
Dokładnie, kurkuma zawsze z czarnym pieprzem.
Na sen Ashwagandhe biorę, a rano kurkumę z pieprzem i zieloną herbatą popijam.
  • 586 / 123 / 0
Nie wiem jak się ma jedno do drugiego ale kurkuma z pieprzem + galka muszkatołowa zadziałały synergicznie antydepresyjnie
  • 93 / 5 / 0
Cześć. Wie ktoś może o ile % dokładnie poszczególne dawki zwiększają dopaminę i serotoninę? nie mogę znaleźć konkretnych badań, może ktoś ma/wie?
  • 1993 / 490 / 0
A to się da zbadać? Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby wzrost seretoniny / dopaminy w każdym obszarze mózgu był taki sam procentowo.

Ma ktoś z Was dostęp do jakiejś meta analizy potwierdzającej, że kurkuma działa antydepresyjnie? Wikipedia podaje, że nie ma na to dobrych jakościowo dowodów.

Ok, znalazłem sam.
https://www.herbalgram.org/resources/he ... -curcumin/
  • 211 / 45 / 0
Czy kurkumę trzeba parzyć wraz z innymi składnikami ? Dotychczas robiłem sobie takiegon mlecznego kurkumowego szejka tzn. wlewam mleko do pełnego mleka kubka dodaje kurkumy,czarnego pieprzy, odrobinę imbiru i sproszkowanego czosnku. Blenduje i pije. Wszystko jest ok ? :)
  • 27 / 3 / 0
Wam też od kurkumy zaczęły szybciej rosnąć paznokcie i włosy? Paznokcie to co tydzień musze obcinać, i są już tak długie że czasem jakiś bród tam się zbierze, a z włosami to co 1.5 mieś obcinałem a teraz co 3/4 tygodnie musze. I teraz ciekawe czy to sprawka kurkumy, czy Lions Mane ( Soplówka Jeżowata), które zacząłem stosować równolegle.
ODPOWIEDZ
Newsy
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.