Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 104 / 15 / 0
Witam
Ostatnio przeczytałem tekst autorstwa Blue_berry na temat działania tramadolu na receptory muskarynowe
Tworzę ten temat aby dojść czy tramadol działa na te same receptory co muskaryna czy może to tylko zbieżność nazw :cojest: . Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie , wiem tylko że atropina ( antidotum na zatrucie muskaryną) działa na te właśnie receptory. Ciekawi mnie czy jeśli tramadol działa na te same receptory co muskaryna jest również neurotoksczny i ma poboczne spektrum działania podobne do tej właśnie substancji :grzybki: . Pod spodem są wszystkie screeny na ten temat. Pozdrawiam :zombie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 1879 / 199 / 0
Logika podpowiada mi, że działa na te same receptory, tylko właśnie jako antagonista

Receptory Muskarynowe
M1 − depolaryzacja w zwojach układu autonomicznego i pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego (przypuszczalny wpływ na procesy zapamiętywania), skurcz mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz wzrost wydzielania soku żołądkowego
M2 − skrócenie trwania potencjału czynnościowego oraz ujemny efekt dromotropowy (zwolnienie przewodzenia)
M3 − zwiększenie wydzielania gruczołów (np. ślinianek, gruczołów potowych lub oskrzelowych), skurcz mięśni gładkich przy równoczesnym wzroście wydzielania tlenku azotu(II), który w efekcie powoduje rozszerzenie naczyń.
Muskaryna jest parasympatykomimetyczną substancją działającą już 15-30 minut po spożyciu. Zatrucie może objawiać się mdłościami i wymiotami, ślinieniem, łzawieniem, biegunką, rozmyciem obrazu oraz trudnościami z oddychaniem, utrzymuje się ono około 2 godzin
Spożycie dużej ilości grzybów zawierających muskarynę powoduje w pierwszej fazie pobudzenie psychoruchowe i napady szału, a następnie prowadzi do wystąpienia drgawek klonicznych z towarzyszącym spadkiem ciśnienia tętniczego, zwolnienia pracy serca, biegunek i wystąpienia obfitych potów.
Po tramadolu nie pociłem się ani odrobinę, mimo że na co dzień u mnie o to łatwo

Jestem ciekawy czy jest to jakoś powiązane z tym:
07 października 2019SampleTube pisze:
Czy ktoś po tramadolu również odniósł wrażenie, że oddychanie przez nos jest dużo łatwiejsze?

Powiem tak, mam krzywą przegrodę, a od początku 2018 codziennie zmagam się z katarem. W moim przypadku przepływ powietrze jest bardzo, ale to bardzo utrudniony. Ulgę jako taką czuję po tych wszystkich psiukaczach typu Sudafed, wtedy mogę zrobić w miarę przyjemny wdech i wydech nosem

Ale to czego doświadczyłem po tramadolu, ja pierdole, NIE PAMIĘTAM kiedy ostatnio TAK DOBRZE mi się oddychało. Po prostu taki czysty i płynny przepływ, jaki to był komfort, kurwa mać. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że w życiu czegoś takiego nie czułem, ale pewnie kiedyś tak właśnie byłem w stanie oddychać będąc młodszym

Komuś też się to może przytrafiło? Albo wie jaki mechanizm mógł to spowodować?
Na to czy jest neurotoksyczny i czy ma podobne spektrum działania jak muskaryna chyba nikt ci nie odpowie %-D. Zresztą nawet jeśli to na sobie raczej nie odczujesz różnicy :krowa:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptory_muskarynowe

https://pl.wikipedia.org/wiki/Muskaryna

https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/muska ... 44590.html
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 104 / 15 / 0
Właśnie dla tego zadałem to pytanie ponieważ widzę niedociągnięcia. Ja na przykład często pocę się na tramadolu. Jeśli tramadol jest antagonistą receptorów muskarynowych a receptor M1 wspomaga zapamiętywanie to coś mi nie pasuje bo ja oraz moi znajomi potrafimy szybciej się czegoś nauczyć lub zapamiętać na tej oto substancji. A może to przez działanie na noadrenaline łatwiej mi coś zapamiętać :cojest:
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 9484 / 1865 / 2
Zalacznik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 104 / 15 / 0
04 stycznia 2020Stteetart pisze:
Zalacznik
Dzięki, czyli to już odhaczone. Niestety pozostały dalsze niedociągnięcia :płacz:
  • 9484 / 1865 / 2
Jakie znowu?
Zadałeś proste pytanie uzyskałeś jasna odpowiedź.
Działa ? Działa.
Jak temu zaradzić? Cholinergikami.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 104 / 15 / 0
No w zasadzie tak %-D byłem w innym stanie jak to pisałem. Dzięki za udzielenie sie i wytłumaczenie dokładnie o tych receptorach :zombie:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach

Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.

USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.