@Pepe4545 walcz o to umorzenie warunkowe. I nie daj się złapać ponownie.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
W linku masz dobrze wyjaśnione, umorzenie 'bezwarunkowe' to skrót myślowy a nie zwrot języka prawnego, którym chciałem je odróżnić od umorzenia warunkowego, w którym stwierdza się winę i można wymierzyć środki karne. W przypadku kolegi moim zdaniem po prostu nie ma przestępstwa, szkodliwość społeczna czynu jest znikoma (w większych miastach ciężko żeby za taką ilość zioła zapadło inne rozstrzygnięcie), więc sąd powinien po prostu umorzyć całe postępowanie, bez stwierdzenia winy i ewentualnego zastosowania środków karnych. Także serdecznie doradzam koledze, aby powalczył o 'całkowite/bezwarunkowe (kolejny skrót myślowy)' umorzenie sprawy, a nie mniej korzystne dla niego warunkowe.
Podstawa prawna: art. 1 par. 2 Kodeksu karnego.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.
USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad
Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe