Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 243 / 13 / 0
Mam niskie ciśnienie. 105/55, puls 50, a za niedociśnienie uznaje się: <100 mm Hg / <60 mm Hg. Czuje sie od dłuższego czasu zmęczony, brak energii, brak libido. Czy to może mieć związek z ciśnieniem i czy ciśnienie ma wpływ na dopaminę? Ćwiczę na siłowni jesli to robi, a cisnienie mierzyłem wielokrotnie w ciągu dnia, a nie że tylko po siłowni czy po wstaniu z lozka.
Czytałem, że niskie ciśnienie można leczyć metylofenidatem.
Cytat: "Lekami pierwszego rzutu są glikokortykosteroidy (fludrokortyzon), które zatrzymują sód w organizmie, tym samym podnosząc ciśnienie. W dalszej terapii stosuje się efedrynę, metylofenidat, czy midodrynę."
Źródło: https://ktomalek.pl/blog/niskie-cisnien ... owia/w-636

Po kawie źle się czuję.
Zastanawia mnie czy niskie ciśnienie może wpływać na dopaminę, skoro można je leczyć metylofenidatem, który wpływa na dopaminę.
cytat: "Przypuszcza się, że metylofenidat hamuje zwrotny wychwyt noradrenaliny i dopaminy przez neurony presynaptyczne oraz zwiększa uwalnianie tych monoamin do przestrzeni pozaneuronalnej."
  • 1290 / 366 / 0
moze masz depresje, w depresji ma sie niskie cisnienie
  • 243 / 13 / 0
Nie wykluczam tego właściwie., Myslalem ze to działa w drugą strone, czyli z powodu niskiego cisnienia jestem zmeczony, a ze zmeczenia moze byc stan depresyjny. To powinienem isc do psychologa czy psychiatry?
ODPOWIEDZ
Newsy
Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.