Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
Czy byłbyś w stanie w stu procentach zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego?
Absolutnie nie. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa.
8
15%
Nie przukuwam zbytnio uwagi na to, co jem. Jem wszystko jak leci.
2
4%
Mógłbym się nad tym zastanowić ze względów zdrowotnych.
9
16%
Mógłbym się nad tym zastanowić ze względów ideologicznych/religijnych
6
11%
Tak, ale nie wiem jak się za to zabrać.
2
4%
Tak, jestem wegetarianinem.
23
42%
Tak, jestem weganem.
5
9%

Liczba głosów: 55

ODPOWIEDZ
  • 1665 / 1039 / 7
Dobry.

Od dłuższego czasu przymierzam się do porzucenia mięsa. Nie ma to związku z żadnymi ideologiami, lub fanatyczną obroną zwierząt, ani tym bardziej aspektami religijnymi. Po prostu mnie obrzydza, zwłaszcza zapach surowego. Ostatnio jest go coraz mniej, ze względu na uprawiany przeze mnie sport, staram się jeść jako tako, więc dla uzupełnienia steki i tatar nieraz wjeżdżają, nie będę ściemniać, choć ma to miejsce naprawdę sporadycznie. Natomiast cała reszta mogłaby dla mnie nie istnieć. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować całkowicie.

Jestem bardzo ciekawa, czy ćpuneria często nie wnikająca jaki, i czy dobrej jakości towar wali przejmuje się tym, co je. Jest to również swego rodzaju paradoks, chciałabym zatem uniknąć w tym temacie postów typu "walisz ścierwo, a masz problem z kurczakiem, lub tym co w sobie ma".

Bardziej interesuje mnie jak taki proces się u Was zaczynał, skąd się wziął, jak nowicjusze radzą sobie z układaniem diety i jeśli macie rodziny - to jak to wpływa na ogólne kucharzenie w domu, czy rozdzielacie posiłki gotując dwie różne rzeczy, etc.

Jak powszechnie wiadomo, są wady oraz zalety. Zaletą niewątpliwie jest ilość spożywanego błonnika, zaś największą wadą braki w grupie witamin, zwłaszcza B, oraz białka.
Jak to uzupełniacie? Suplementujecie się? Jeśli tak, to czym?

Jak się ogólnie czujecie? Czy taka dieta wpływa na uprawiany sport, siłę? (ja w swoim potrzebuję jej naprawdę dużo, pozdrawiam świat BJJ).

Z drugiej strony: dlaczego nigdy nie zrezygnowalibyście z mięsa oraz tłuszczu pochodzenia ZWIERZĘCEGO? 🥓🥩🍗
Konkretne odpowiedzi mile widziane.

Natomiast jeśli są na sali weganie, to wytłumaczcie mi proszę co Wami pokierowało, bo jest to coś czego nie rozumiem, choć oczywiście nie potępiam...

Pozdrawiam 🙃
  • 857 / 289 / 0
Właśnie ja nie rezygnuję z mięsa ze względów zdrowotnych. Ludzie mnie oceniają mnie po wyglądzie na 4 lata młodszego niż jestem w rzeczywistości.
Odpłatne konsultacje na temat diet, nootropów, stymulantów, suplementów, uzależnień, zbijania tolerancji, anhedoni, depresji, porycia ponarkotykowego, harm reduction i innych.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
  • 3245 / 622 / 0
Ja ze smakiem jem tylko białe mięso drobiowe, resztę to raczej z przymusu bo ciężko było by to wyrzucić, lub nawet z dreszczykiem emocji że to kiedyś biegało po ziemi. A już irytuje mnie robienie wędlin z byle mięsa, byle by to kiedyś żyło... a takie lubi konsumować mój ojciec, tzn jest do takich przyzwyczajony
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1290 / 367 / 0
spoko, nie dosc, ze cpa to jeszcze nie je miesa, to na pewno zdrowie na tym znacznie ucierpi.
Jedzenie miesa jest zdrowe, tak samo jak jedzenie warzyw i owocow, trzeba jesc to i to z umiarem.
  • 1665 / 1039 / 7
Czytanie ze zrozumieniem się kłania, napisałam właśnie że jem, a tylko się zastanawiam i chętnie się dowiem jak to wygląda u innych. Poza tym wytykanie na takim forum a nie innym komuś rzeczy nt zdrowia, to taka troszkę obłuda 🙃
  • 641 / 98 / 0
Wegetarianin/weganin latem :)
  • 3245 / 622 / 0
@^^

no coś w tym jest
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 622 / 0
Oprócz kilku dodatków typu kebab, mięsa używane w pizzach, i kilka innych kultowych stekach itp, nie zależy mi na jedzeniu mięsa. Ale to wegetarianizm. A weganizm to wszystko co zalicza się do korzystania z eksploatacji zwierząt, to mnie w tym nie śmieszy, ale zatrzymywanie się na żurawinie to już jest zabawne deczko.

tzn chodziło mi o wegetarianizm odnośnie mięsa, a nie definicja mojej diety..
  • 258 / 106 / 0
28 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Bardziej interesuje mnie jak taki proces się u Was zaczynał, skąd się wziął, jak nowicjusze radzą sobie z układaniem diety i jeśli macie rodziny - to jak to wpływa na ogólne kucharzenie w domu, czy rozdzielacie posiłki gotując dwie różne rzeczy, etc.
Nie mam teraz czasu na bardziej rozbudowaną odpowiedź, więc tylko krótko: mój ojciec, wspinacz skałkowy z kilkudziesięcioletnim stażem, miał w swoim życiu wiele epizodów wegetariańskich, obecnie również stara się unikać jedzenia mięsa. Z takim punktem odniesienia i obstawą książkową nt. diety wegetariańskiej w domu rodzinnym, nie było dla mnie niczym kontrowersyjnym pójść w jego ślady.

Co do układania diety pod kątem sportu najbardziej pomogła mi ta strona: http://veganworkout.org.pl/
Najlepsze polskojęzyczne e-źródło, najwięcej science based contentu. Co prawda dedykowana głównie dla wegan, ale wegetarianie też mogą sporo dobrego wynieść. Znajdziesz tam praktycznie wszystkie potrzebne informacje odnośnie białka, możliwych niedoborów (i porad, jak im zapobiegać).
Anarchizm, nihilizm, prymitywizm: 3 słowa najlepiej oddające mój światopogląd i moje jestestwo.
O narkomanii nie wspominam, bo na tym forum to jak afiszowanie się że ma się w dupie otwór do srania.
---
I want more life, fucker!
  • 641 / 98 / 0
Adam Kuncicki to polski kulturysta - weganin. Zatem można bez mięsa, jaj, sera, mleka... :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.