Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 174 / 36 / 0
Nie wiem na ile pytanie jest banalne, ale stwierdziłem, że zapytam. Nie będę się rozpisywał, napiszę krótko i zwięźle. Miesiące temu dostałem LAI Abilify Maintena 400 mg (arypiprazol) po błędnie stwierdzonej schizofrenii. Teraz nie wiem, czy okres połowicznej eliminacji można liczyć już od pierwszego dnia przyjęcia leku w formie depot (pośladek) czy działa to w ten sposób, że lek musi najpierw osiągnąć Cmax (maksymalne stężenie leku), żeby mogło nastąpić usuwanie leku czy też może lek usuwa się od początku zgodnie z okresem półtrwania (w tym przypadku wynoszącym 46,5 dnia). Czytałem, że po osiągnięciu stanu stacjonarnego, czyli czterech iniekcjach, Tmax (czas osiągnięcia stężenia maksymalnego leku) wynosi 7 dni, zaś średni okres wchłaniania wynosi 28 dni, czyli w przypadku pierwszej i jedynej iniekcji 28x3=84 (wyczytałem w Internecie, że mnoży się przez trzy). Czy wychodzi na to, że lek zaczął wypłukiwać się dopiero po 84 dniach? Nic już z tego nie rozumiem. CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA
Uwaga! Użytkownik mrwelladjusted nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / 3 / 0
Przyjęło się, że aby lek całkowicie opuścił ogranizm musi minąć 5 okresów półtrwania.
  • 2932 / 243 / 0
Wydaje mi się, że odpowiedź na pytanie zawarte w temacie brzmi tak.
Na szybko: LADME -> Reakcje II fazy, w dużym skrócie myślowym można uznać, że powstałe nieaktywne biologicznie metabolity to już substancje, które można zaliczyć do fazy wydalania z organizmu.
Dawny nick: tur3k
ODPOWIEDZ
Newsy
Kurier Uber Eats myślał, że wiezie burrito. W środku była marihuana

Wyobraź sobie, że realizujesz zwykłe zamówienie jako kurier. Odbierasz paczkę z jedzeniem i ruszasz w drogę. Nagle czujesz dziwny, bardzo intensywny zapach marihuany. Dokładnie to spotkało kuriera Uber Eats w New Jersey, który zamiast meksykańskiego przysmaku, nieświadomie transportował zioło.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.