Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 178a Kodeksu Karnego.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, zatrzymali mi prawko za jazdę po wpływem marihuany, sprawa się odbyła wyrok zapadł na szczęście tylko na rok. Dziś dostałem list z wydziału komunikacji że mam miesiac od otrzymania listu na zrobienie badań, mimo tego że prawo jazdy zatrzymane mam do 5 listopada. Stąd moje pytanie jak wyglądają takie badania lekarskie w przypadku jazdy pod wpływem narkotyków? Dodam że ostanie 2 miesiące palilem regularnie lecz nie były to duże ilości, od 3 dni jestem czysty. Stąd moje pytanie czy jeśli pójdę na badania powiedzmy 2 dni przed upływem czasu, czyli miesiąc będę czysty to mam się czego obawiać jeśli cchodzi o mocz lub krew? Czytałem żeby pić dużo wody, ogólnie brać witaminę C plus wysiłek fizyczny. Pozdrawiam👊
  • 920 / 164 / 0
Siema,

Myślę że miesiąc czasu wystarczy żeby się wyczyścić. Kup sobie testy na alledrogo są tanie (kiedyś kupiłem 5ciopak) i sprawdzaj.

Najlepiej rano jeśli nie sikasz w nocy bo wtedy masz najbardziej zageszczony sik. W sensie wtedy będzie miarodajnie.

Ja sprawdzałem i dwukrotnie po spaleniu 0.2 g zioła w ciągu 72 h byłem czysty.
  • 1179 / 124 / 0
@Plumbus, jak to się stało, że Cię badali? Takie testy to drogie są i policja używa ich rzadko. Mnie nie tak dawno badali pod kontem trzeźwości, dmuchnąłem i "może pan jechać", a napierdolony majką byłem ostro, przysypiałem wręcz. Byłem do tego stopnia uwalony, że 50-70 km/h jechałem poza terenem zabudowanym, a i tak się bałem.
  • 104 / 16 / 0
U mojego kumpla przy kontroli drogowej policja znalazła zioło na jedną lufkę więc przebadali go na ślinę.Jest palaczem chronicznym ale wtedy akurat był trzeźwy.Wynik wyszedł pozytywny i został zabrany do szpitala na dokładniejsze badania zawartości THC.Następnie z wynikiem badań skierowali go do biegłego sądowego psychiatry po opinię.Biegły napisał że stężenie THC jest mikroskopijne i nie pozwala stwierdzić iż kolega akurat był pod wpływem.Bardzo prawdopodobne że kierowca jedynie przebywał w towarzystwie osoby palącej.Kumpel z roześmianą michą poszedł do sądu,przedstawił opinię biegłego i co?2000 PLN grzywny i utrata prawka na dwa lata.Taki zonk...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Czysta fikcja. Dlaczego MSWiA udaje, że nie ma rąk ubrudzonych wojną z narkotykami?

Klasyczny urzędniczy unik w Polsce opanowano do perfekcji. Gdy obywatele pytają o absurdalne koszty i społeczne dramaty wynikające z obecnej polityki narkotykowej, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) zasłania się procedurami: „Idźcie do Ministerstwa Zdrowia”. Problem w tym, że w rzeczywistości nie lekarze w kitlach, ale policjanci w mundurach zamykają rocznie tysiące ludzi za przysłowiowego grama. Czas wreszcie zacząć o tym rozmawiać.