Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 17 / / 0
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jaki jest wpływ marihuany na nadciśnienie tętnicze. W Internecie informacje są ze sobą sprzeczne i ciężko dojść do jakiegoś wniosku. Ostatnio wylądowałem w szpitalu z TIA (przemijające niedokrwienie mózgu), spowodowane nadciśnieniem tętniczym o którym nie miałem pojęcia. W dniu przyjęcia do szpitala miałem górne ciśnienie 200 dolnego nie pamiętam. Zrobiono mi wszystkie badania, TK, RM, ECHO i Doplera tętnic szyjnych. Wszystko wyszło ok, po 4 dniach mnie puścili do domu i przepisali Prestarium i Amlozek 5mg odpowiednio 1 i 2 razy dziennie. Po kuracji tymi lekami średnie ciśnienie mam ok 130/70 i tętno 60-70. Do pewnego momentu w życiu mocno nadużywałem alkoholu co w pewnym okresie postanowiłem mocno ograniczyć (butelka wina na weekend albo 2 piwka w piątek i sobotę) Używam do tego rekreacyjnie marihuany, małe ilości typu spalona lufka przez weekend. 1-2 buszki na dzień. 1 gram zioła starcza mi na miesiąc więc raczej jest to mikro-dawkowanie. Ostatnio po paleniu zmierzyłem sobie ciśnienie i mi wybiło 150/90 co mnie dodatkowo zestresowało i wkręciłem sobie lekką paranoję. Dzień wcześniej za to po paleniu miałem mniejsze bo 120/70 ale było wtedy mniej. Dodam że mam obecnie dosyć czystą i mocną sativę więc może to być problem.
Chciałbym więc finalnie się dowiedzieć czy w moim przypadku powinienem zrezygnować z palenia mj? Czy może jest to kwestia odmiany sativa/indica albo relacji THC/cbd i robić sobie mieszankę cbd/THC razem? Pamiętam że jak miałem czystą indicę to mnie mocno uspokajała ale ciśnienia wtedy nie mierzyłem.
Dziękuję za rady, pozdrawiam.
  • 182 / 34 / 0
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Trump: sześciu przemytników zginęło w naszym ataku na łódź transportującą narkotyki

Prezydent USA Donald Trump poinformował, że amerykańskie siły we wtorek przeprowadziły atak na łódź u wybrzeża Wenezueli, którą według wywiadu przemycano narkotyki. Zginęło sześć osób, które Trump nazwał „narkotykowymi terrorystami”.