Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 408 / 145 / 0
Koktajle zawierające owoc Pigwowca Okazałego stosowano w leczeniu nerwobólów, migreny i depresji w tradycyjnej medycynie chińskiej. W niniejszym badaniu oceniano, czy owoc Pigwowca Okazałego jest skuteczny w regulacji transportera dopaminy (DAT) i przeciw parkinsonizmowi, wykorzystując odpowiednio testy in vitro i in vivo. Owoc Pigwowca Okazałego w stężeniach 1-1000 μg / ml zależnie od stężenia hamowało pobieranie dopaminy przez komórki jajnika chomika chińskiego (CHO) stabilnie wyrażające DAT (komórki D8) i przez synaptosomy. Owoc Pigwowca Okazałego wykazywał nieznaczne działanie hamujące wychwyt noradrenaliny przez komórki CHO wyrażające transporter noradrenaliny i nie hamujące wychwytu kwasu γ-aminomasłowego (GABA) przez komórki CHO wyrażające wychwyt GABA transportera-1 lub serotoniny przez transporter serotoniny. Test żywotności wykazał, że Owoc Pigwowca Okazałego zmniejszał toksyczność indukowaną 1-metylo-4-fenylopirydyniową w komórkach D8. Ponadto, w badaniach behawioralnych, owoc Pigwowca Okazałego złagodziło zachowanie rotacyjne u szczurów traktowanych 6-hydroksydopaminą i polepszyło deficyty w wydajności wytrzymałościowej u myszy traktowanych 1-metylo-4-fenylo-1,2,3,6-tetrahydropirydyną (MPTP). Ponadto, immunohistochemia ujawniła, że ​​owoc Pigwowca Okazałego znacznie zmniejszyło utratę neuronów dodatnich pod względem hydroksylazy tyrozynowej w istocie czarnej myszy traktowanych MPTP. Podsumowując, owoc Pigwowca Okazałego jest selektywnym, silnym inhibitorem DAT i ma działanie podobne do przeciwparkinsonowskie, w którym pośredniczy prawdopodobnie supresja DAT. Owoc Pigwowca Okazałego ma potencjał do dalszego rozwoju w leczeniu choroby Parkinsona.

https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
https://en.wikipedia.org/wiki/Chaenomeles_speciosa
  • 948 / 279 / 2
Podsumowując, badanie jakich masa na całym świecie, na każdej uczelni - trzeba coś zrobić, aby zdobyć ten doktorat/habilitację/profesurę, a nie wiem właściwie co więc biorę sobie owoc/liść/korzeń itd danej roślinki, wyciągam ekstrakt, ekstraktem działam na określone linie komórkowe, sprawdzam też, jak jak wyciąg zadziała na komórki w obecności czynnika kancerogennego. A ostatnie zdanie to oczywiście bajka, ale ładnie brzmi.

Całość opisuję, publikuję. Trzeba gonić króliczka.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2992 / 1645 / 35
Sadzonki są lecz owoców jakoś nie sprzedaja, chociaż czytałam można dostać tylko gdzie
Uwaga! Użytkownik AnnaS jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 55 / 10 / 0
Z tego co czytałem, owoce te są gorzkie i cierpkie, więc może bez sensu je sprzedawać. W Japonii robią z tego dżemy.

Edit: Po wpisaniu po angielsku znalazłem natychmiastowo. Czekam na ochotników - ja nie mam pieniędzy :/
  • 2992 / 1645 / 35
https://www.mdpi.com/2304-8158/11/7/101 ... s-11-01019
Skład i teraz nie dziwne , że działa, dlaczego działa i w zależności od regionu może nawet silniej działać
Uwaga! Użytkownik AnnaS jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2992 / 1645 / 35
Zastosowanie ma wysuszony i dojrzały owoc czerwono-brazowy lekko kwaśny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!