ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. Postanowiłem, że w tym roku spróbuję ogarnąć coś swojego. Znalazłem idealny spot w zagajniku na terenie prywatnym. Po środku lasku drzewa się przerzedzają i powstaje wyrwa w koronach drzew przez, którą dostaje się światło. Wody gruntowe znajdują się dość wysoko, bo kopiąc poniżej 50cm widać, że ziemia jest już dość bardzo wilgotna. Na tamtym terenie rosną duże ilości pokrzyw. Jedynym problemem jest to, że mam ograniczony teren, a chciałbym zmieścić tutaj 10 plantów, które byłyby poodginane w różne strony i chciałbym wiedzieć co sądzicie o takim rozwiązaniu, że rośliny rozmieściłbym tak jak na załączonym schemacie (obecnie dół jest większy ok 3,5x2m , ale nie miałem możliwości by zrobić zdjęcie)
https://imgur.com/a/05UQlSF
  • 51 / 3 / 0
Ze zdjęcia wnioskuje że nasłoneczienie jednak będzie ograniczone wiec giganty raczej nie wyrosną to powinno być ok. Bardziej obawiał bym sie wilgoci
  • 43 / 1 / 0
Moim zdaniem lepeij sadzic miedzy niskimy drzewami jest osłona a słońce zajbiscie dociera mozna się przyłożyć i niestety cos zmienić w terenie
  • 12625 / 2442 / 0
Zgadzam się. U mnie na spocie rośnie taka wiklina - 1.5 - 2 m wysokości. W centrum zrobiłem poletko co wyższe gałązki skróciłem. Jest full słońca, a poletka nie widać.
ODPOWIEDZ
Newsy
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.