...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 6 / 1 / 0
Guitar hello, witam w mojej kuchni. Jak w pytaniu, skończyłem z herą wiele razy ale za każdym razem wracałem. detox za każdym razem stawał sie coraz trudniejszy. Na podstawie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851054/ wysnułem wniosek iż główny problem leży w zbyt małych ilościach naturalnych endorfin i zbyt dużych ilościach tryfosforanu adenozyny oraz cAMP a przez to zbyt dużą ilością noradrenaliny która nie pozwala potem zasnąć ani zrobić chuja bez płakania z bólu.

A więc czy jeśli używałbym w czasie detoxu narkotyków które pobudzają działanie noradrenaliny jak crack to czy mógłbym "wyczerpać " zapasy tego neuroprzekaźnika i w ten sposób ułatwić sobie detox?
Skoro endorfiny też są problemem to czy wpierdalanie kakao, kawy, czekolady itp. Pozwoliłoby mi wykonywać takie czynności jak kurwa oddychanie bez płakania z bólu?
  • 549 / 179 / 0
To, co dzieje się z nami na detoksie od opiatów to bardzo złożony proces - nie sądzę, żeby takie wyłącznie dwutorowe działanie (na noradrenalinę i endorfiny) przyniosło jakieś zachwycające rezultaty. Stymulanty nie są zbyt dobre na odstawienie opiatów, bo w pewnych aspektach podbijają jedynie symptomy skręta - bezsenność, pobudzenie, biegunkę. Skręt sam w sobie pobudza układ współczulny, a Ty chcesz go jeszcze bardziej pobudzać stimami. A biorąc pod uwagę, że na skręcie serce bije nierówno, to bałabym się choćby o nie. Co prawda czytałam kilka relacji z których wynikało, że przelatanie kilku dni skręta np. na amfie, bardzo pomagało psychicznie, ale dalej nie wiem, czy jest to warte, by ryzykować własnym zdrowiem. W każdym razie, jakbyś się na to zdecydował, to miej przynajmniej przy sobie benzodiazepiny jakieś, żeby jak się zrobi niefajnie, to móc trochę uspokoić organizm, albo żeby móc się przespać choćby te parę godzin w ciągu kilku dób :P
EDIT: W sumie tak mi przyszło do głowy po namyśle, że jak chcesz "wyczerpać" zapas noradrenaliny, żeby na skręcie nie było jej tak bardzo czuć, to czy nie lepiej zrobić tego tuż przed detoksem? Wtedy to mogłoby mieć jakiś sens.
Ale za to czekolada, kawa - nie mają na detoksie większego sensu. Są za słabe, by w jakikolwiek zauważalny sposób pobudzić organizm do wytwarzania endorfin. Po prostu receptory są już przyzwyczajone, że otrzymują stale coś o wiele lepszego, niż endorfiny - i zanim to się wyreguluje, to wiele wody w rzece musi upłynąć.
Here is my tribute to morphine
You will always be in my dreams
The last and final moment is yours
My agony is your triumph
  • 522 / 64 / 0
Benzo + mocny dysocjant ktoś próbował?
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12880 / 2513 / 0
Jako "obstawa lekowa" na detoksie, czy jako miks sam w sobie? : ) Przypuszczam, że taka ketamina potrafi znieść ból (znieczulić) na jakiś czas. W medycynie jest (lub już nie - nie wiem) stosowana razem z benzodiazepinami do znieczulenia przy szybkich operacjach. Przypuszczam zatem, że nastąpi totalne odcięcie (w tym bólu) na jakiś czas.
Do tego sama ketamina (podobno) ma jakieś działanie antydepresyjne, więc może potencjalnie nadawać się do łagodzenia objawów : ) Gdybym miał jak potrzebowałem, pewnie bym spróbował.
  • 549 / 179 / 0
Są propozycje płatnych detoksów w znieczuleniu ogólnym. Lekarz podłącza nas do kroplówki, cewnikuje itp. i jedziemy... Trzeba by było zerknąć, czego w takich sytuacjach używają.
My agony is your triumph
  • 12880 / 2513 / 0
^
Chodzi o ten "ekspresowy" detoks? (liczony w godzinach)?
  • 549 / 179 / 0
@jezus_chytrus Tak, jest to metoda Ultrakrótkiej Detoksykacji Opioidowej (UROD), gdzie na wywołanie skręta podaje się naltrekson, a całość trwa około 8 godzin. Jak ktoś chce zaoszczędzić sobie cierpień i ma na to kasę, to całkiem fajna opcja. Szkoda tylko, że tak mało skuteczna.
My agony is your triumph
  • 6 / 1 / 0
a ty w jaki sposób byś to zrobiła? Co byś wzieła na detoxie. Kety nie mam ale mam zioło i prometazyne jako depressanty.
  • 12880 / 2513 / 0
zioło jest nieocenione w walce ze skrętem : )
  • 549 / 179 / 0
@hehexddd Gdybym miała komfort wyboru metody detoksykacji, jakiej tylko chcę i nie liczyłby się czas - przeszłabym na metadon/buprenorfinę w najmniejszych zaleczających skręta dawkach, a później powolutku schodziła z nich w takim tempie, żeby mój organizm tego za bardzo nie odczuł - to już jest zależne od organizmu i dawek wyjściowych heroiny, ile potrzebuje na takie "komfortowe" zejście, ale myślę, że z odrobiną szczęścia powinno się udać w 2-4 miesiące.

Gdybym miała presję, żeby odstawić "na szybko" i chciałabym zrobić coś na kształt UROD, to zdecydowanie wolałabym użyć benzo lub barbi, niż ketaminy. Bardziej je znam, a prócz tego wydają mi się łatwiejsze do kontroli od dysocjantów. Warto tylko pamiętać, że benzo mogą nie wystarczyć do uśpienia w takiej sytuacji... trawki nie palę, ale użycie jej nie jest złym pomysłem, jeśli dobrze na Ciebie działa w takich sytuacjach. Oczywiście lepiej użyć tej odmiany bardziej "odprężającej". Do tego dodałabym jakąś pregabalinę, leki przeciwbólowe (to wszystko do stosowania, jak już się obudzisz) no i jedziemy...
My agony is your triumph
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP

Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.

Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia

W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.

Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.