Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
ODPOWIEDZ
  • 139 / 13 / 0
https://en.wikipedia.org/wiki/Quazepam

IUPAC: 7-chloro-5-(2-fluorophenyl)-1-(2,2,2-trifluoroethyl)-3H-1,4-benzodiazepine-2-thione

Status w Polsce: ??? (niedostępny na polskim rynku farmaceutycznym, niewymienionych w załącznikach do Ustawy o p-działaniu narkomanii - najwyraźniej nieuregulowany)

Nazwa handlowa: Doral

Pochodna benzodiazepiny o przeznaczeniu głównie nasennym, wyróżniająca się na tle innych nasennych benzodiazepin, o mechanizmie działania zbliżonym do zolpidemu i zaleplonu, jednak o długim okresie półtrwania. Oprócz działania nasennego, zaleca się jej stosowanie w celach przeciwdrgawkowych. Dostępna na receptę poza granicami RP, m.in. w Wielkiej Brytanii, USA i Kanadzie.

W odróżnieniu od innych benzodiazepin, nie zaburza struktury przebiegu snu.
Posiada mniej efektów ubocznych i lepszy profil bezpieczeństwa od innych benzodiazepin o podobnym przeznaczeniu. Zalicza się do tego przede wszystkim stosunkowo łagodny przebieg odstawienia (w tym mniejsza bezsenność wtórna po odstawieniu) i powolny wzrost tolerancji.

Wyżej wymienione różnice między kwazepamem a innymi benzodiazepinami zdają się wynikać z selektywności w kierunku receptorów GABAA. W długotrwałym stosowaniu profil bezpieczeństwa ulega pogorszeniu na skutek akumulacji nieselektywnego, aktywnego metabolitu N-Dezalkylflurazepamu. Stąd, jeśli stosowany dłużej, niż przez 4 tygodnie, zaleca się jego stopniowe odstawianie. Tym niemniej, badania na zwierzętach wykazały łagodniejszy przebieg zespołu odstawiennego kwazepamu od diazepamu.

Powyższe rewelacje należy traktować z dużą dozą ostrożności, jako że nie były one jak dotąd przedmiotem wielu badań. Historia zna wiele substancji i całych ich grup, które w założeniu miały być bezpiecznym zamiennikiem starszych środków uspokajających i nasennych, a okazywały się równie problematyczne. Osobiście dla bezpieczeństwa zalecałbym traktować kwazepam jak każdą inną długo działającą benzodiazepinę, np. diazepam.

Jestem ciekaw, co lepiej obeznani powiedzą o tej substancji i jak wypadną powrónania (zwłaszcza w erze benzo-RC). Sam jedynie zebrałem najciekawsze informacje z Wiki i przedstawiłem w języku polskim, może w dzień poszukam więcej. Jeśli wątek o tej substancji już istnieje, to przepraszam za zbędne zamieszanie - ja takowego nie znalazłem.

Zmieniono nazwę wątku na prawidłową. TL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 712 / 83 / 2
Poważnie? Coś z siarką we wzorze może być bezpieczne? Do chlorów i fluorów zdążyłem sie przyzwyczaić, ale zdrowe nie są.
Poza tym taki usypiacz działający przypuśćmy 100h będzie skutkował ciągłym mułem. Tak sądzę. Dlatego, np. zolpidem działa tylko 2h żeby zdążył się usunąć przez noc i wstać jako tako.
Uwaga! Użytkownik kofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9537 / 1881 / 2
Szukajcie pod nazwa : QUAZEPAM
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 139 / 13 / 0
[mention]kofel[/mention], główny aktywny metabolit diazepamu ma okres półtrwania 36-200 godzin, sam diazepam połowę z tego, a senność nawet w gigantycznych dawkach na ogół nie przekracza jednego dnia. Obecność siarki w cząsteczce nie przesądza o szkodliwości tejże substancji. Wszystko zależy od przebiegu metabolizmu. Jeśli zdarza Ci się mieć nieswieży oddech, to przez obecność związków siarki w jakie ustnej - czy to powód do paniki? Twoje obawy są na szczęście mocno przesadzone :-)
Toxicity of quazepam in mice was extremely low at the largest doses administered of 5000 mg/kg p.o. and 1370 mg/kg i.p. as compared to LD50 values for flurazepam of 756 (635-889) mg/kg p.o. and 254 (234-280) mg/kg i.p. In cats, quazepam did not produce overt toxicity even at the highest dose administered, 1000 mg/kg p.o., whereas death occurred after the administration of flurazepam at a median dose of 250 mg/kg p.o. In addition, flurazepam produced central excitation and convulsions.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/6129857/

[mention]Steettart[/mention], poproszę moderację o lepsze 'uwypuklenie' tej nazwy w nazwie wątku i pierwszym poście. Pod polską rzeczywiście próżno szukać, a sam słabo zadbałem o widoczność angielskiej.
  • 712 / 83 / 2
11 lutego 2018acojeslimak pisze:
[mention]kofel[/mention], główny aktywny metabolit diazepamu ma okres półtrwania 36-200 godzin, sam diazepam połowę z tego, a senność nawet w gigantycznych dawkach na ogół nie przekracza jednego dnia. Obecność siarki w cząsteczce nie przesądza o szkodliwości tejże substancji. Wszystko zależy od przebiegu metabolizmu. Jeśli zdarza Ci się mieć nieswieży oddech, to przez obecność związków siarki w jakie ustnej - czy to powód do paniki? Twoje obawy są na szczęście mocno przesadzone :-)
Owszem, mówisz o nordiazepamie posiadającym siłę 10% samego diazepamu. Reszta to oksazepam który jest niewiele mocniejszy od nordiazepamu z tym, że ma krótki okres półtrwania. No okej, ale ja nie widzę sensu istnienia takiej benzodiazepiny. Usypiająca benzodiazepina, przeciwdrgawkowa. Klonazepam/diazepam zgniotły ją na starcie.
Uwaga! Użytkownik kofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 139 / 13 / 0
11 lutego 2018kofel pisze:
11 lutego 2018acojeslimak pisze:
...
Owszem, mówisz o nordiazepamie posiadającym siłę 10% samego diazepamu. Reszta to oksazepam który jest niewiele mocniejszy od nordiazepamu z tym, że ma krótki okres półtrwania. No okej, ale ja nie widzę sensu istnienia takiej benzodiazepiny. Usypiająca benzodiazepina, przeciwdrgawkowa. Klonazepam/diazepam zgniotły ją na starcie.
Wg dwóch źródeł w internecie nordazepam ma 'o 10%' lub 'tylko lekko' mniejszą aktywność od diazepamu, a jego dawka nasenna to 10mg. Oczywiście mogę się mylić albo możemy mówić o różnych aspektach.

Na moje oko są lepsze przeciwdrgawkowe, tu się zgadzam.

Jako nasenna widzę wiele zalet, które dają kwazepamowi przewagę:
- nie zaburza struktury snu
- wolniejszy wzrost tolerancji
- większa selektywność (mniej zbędnej psychofarmakodynamiki i uboków)
- łagodniejszy przebieg odstawienia
- znikoma bezsenność wtórna po odstawieniu
O czym zresztą już pisałem.

Najlepszą konkurencją dla kwazepamu na polu bezsenności wydaje mi się zopiklon, ale zbyt nowy jestem w świecie benzo (i nie-benzo), żeby przeprowadzić porównanie bez zagłębienia się w badania.
  • 948 / 279 / 2
09 lutego 2018kofel pisze:
Poważnie? Coś z siarką we wzorze może być bezpieczne?
Kiedy w końcu uświadomicie sobie, że to połączenie kowalencyjne, a siarkę masz chociażby w glutationie.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 712 / 83 / 2
No to smacznego. Możliwe, że masz rację, nie jestem biegłym chemikiem jednak podobne benzodiazepiny już mamy. I usypiające i przeciwdrgawkowe. I mają osobne te komponenty na czym chyba najbardziej nam zależy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną

Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.