Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 3651 / 999 / 2
Tworzę temat, żeby nie było offtopu w Doping mózgu o witaminie C.
Proszę Was, jeśli znajdziecie jakieś posty dotyczące tylko witaminy C, to zapodajcie linka, to je przeniosę.
05 grudnia 2017kushit pisze:
pamietajcie ze kwas askorbinowy nakladamy PLASTIKOWA lyzeczka
Po co?
sky is the limit
  • 105 / 14 / 0
Przychodzi mi na myśl uliczna legenda, wg której dodanie cytryny do gorącej herbaty powoduje wytrąceniem się aluminium w niej zawartego; to samo miałoby zajść z witaminą C nakładaną aluminiową łyżeczką. :-|
  • 658 / 53 / 0
Jeśli już to nie wytrącaniem, a właśnie stworzeniem soli glinu. Też słyszałem, nie wiem na ile to prawda
Chaos Aksjologiczny
Materiału zmęczenie, być własnego cienia cieniem
  • 94 / 8 / 0
podobno utlenia sie szybciej w kontakcie z metalem
  • 3651 / 999 / 2
Ale my używamy w dzisiejszych czasach raczej stalowych łyżek. xD No chyba, że jeszcze niektórzy korzystają z zastawy stołowej z II Wojny Światowej.

To jak, jest jakieś udokumentowanie, albo wzmianka, że nie wolno mieszać stalową?
sky is the limit
  • 542 / 37 / 0
Witaminę C notoryczni stimiarze powinni kupować w ilości 1kg i żreć 2g dziennie podzielone na porcje 500mg.
  • 9695 / 1908 / 2
[mention]hertz[/mention] syntetyczna wit C to obciazenie dla np nerek.

A w temacie
https://www.pfm.pl/artykuly/czego-nie-w ... inie-c/306
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 9695 / 1908 / 2
[mention]hertz[/mention] trzymaj sie tematu bo bedzie kolejny warn.

Ogolnie chodzi o szczawiany i ich wplyw na kamienie nerkowe.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 94 / 17 / 0
05 grudnia 2017mhmhmhjakiedobre pisze:
Przychodzi mi na myśl uliczna legenda, wg której dodanie cytryny do gorącej herbaty powoduje wytrąceniem się aluminium w niej zawartego; to samo miałoby zajść z witaminą C nakładaną aluminiową łyżeczką. :-|
To jest prawda, czytałem kiedyś w poważnym czasopiśmie sportowym w rubryce dieta i zdrowie rzeczy których nie powinno się razem łączyć, a zatem legenda przerodziła się w fakt
Uwaga! Użytkownik NarcosSantos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1969 / 456 / 4
28 grudnia 2017hertz pisze:
Witaminę C notoryczni stimiarze powinni kupować w ilości 1kg i żreć 2g dziennie podzielone na porcje 500mg.
cos w tym jest, u mnie zawsze WitC była obecna, początkowo żarłem ją z cytryn - działała zadowalająco, zwł. pita na czczo
potem przesiadłem się na acerolę/dziką róże... z biegiem czasu na wyciąg z grapefruita.

syntetyczna - kurde no jako ogarniacz po stimach - nie do końca jest tym czym bym oczekiwał niby działa ale do dzikiej róży startu nie ma, natomiast do sportów wytrzymałościowo/siłowych rewelka, i tu widzę jej główne zastosowanie.
DXM
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki

Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.

Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę

Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.