Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 1472 / 26 / 0
Kolega robił sprzątanie i znalazł opakowanie (nieotwarte) ze środkami piorącymi jak on to określa końcówka 2014/początek 2015 .Nie jestem zwolennikiem dopalaczy i jest to loteria ,ale może w tej loterii będą takie rarytasy już teraz nie do zdobycia jak Trójka lub Pentek a jestem sentymentalny,dlatego przy okazji naszego spotkania kusi mnie aby zarzucić.Wiadomo zacząć od 10-20 mg próba uczuleniowa.

Więc moje pytanie jaka jest data ważności stymulantów ?

Mogły się przez ten czas zdegradować i nie zadziałać nic się nie stanie.
Obawiam się tego czy w małych dawkach w wyniku degradacji mogą mnie ostro zatruć i lepiej nie ryzykować ?

P.S. Temat można potraktować jako ogólny data ważnosci substancji lub tez mogę go usunąć po otrzymaniu odpowiedzi
Może temat wydaje wam się głupi ale wole być ostrożny i zapytać
  • 515 / 71 / 0
Ekhm raczej z grubsza nie da się tego określić skoro nie wiadomo na pewno cóż to może być
  • 253 / 40 / 0
Jeśli to jakiś proszek, szczelnie zamknięty, bez dostępu wilgoci i powietrza, to nawet bym się nie zastanawiał. Waliłbym śmiało ;-)

Uważam tak, ponieważ:
-Sól substancji jest zazwyczaj bardzo trwała a najpewniej jest to sól
-Mało prawdopodobne, że nawet po rozkładzie powstałoby coś szkodliwego
-Nie było wystawione na skrajne warunki (temperatura, światło, wilgotność)
-Piszę to z doświadczenia, zjadłem lub użyłem wiele przeterminowanych leków (rekord: 15 letni KMnO4, 9 letnie krople tramadolu, oczywiście lata po upływie terminu ważności)
-Nie jest to lek a dopek, ale myślę, że będzie się rządził podobnymi prawami, co leki

Podsumowując: 2-3 lata po terminie to nie tak dużo, jeśli chodzi o proszek. Jedynie obawiałbym się przeterminowanych antybiotyków, kropel, ampułek.
  • 1472 / 26 / 0
:@UP dzięki za konkretna odpowiedz :-)

Jeśli to ma znaczenie ,kolega robił porządki na działce ,więc nie koniecznie takie ciepłe miejsce
  • 762 / 35 / 0
Sole w postaci prochu, jesli nie sa higoskopijne i byly poprawnie przechowywane (dilpak, ciemno), nie powinny znaczaco zmienic swych wlasciwosci - glownie chodzi o spadek mocy. Wez progowa dla siebie dawke do nocha, dowiesz sie szybko i nic sie nie stanie.

Tak, trojke tez do nosa najpierw. Jesli cos sie zmienilo, to na zoladku moze byc nieprzyjemnie.

Jesli substancja jest higroskopijna, to zamiast prochu bedziesz mial papke/miod/bloto. Upewnij sie, ze sa to sole, a nie freebase.

Ciala stale zawsze wytrzymaja dluzej. Roztwory - szczegolnie wodne - sa najmniej trwale, albo straca cala moc, albo nawet dojdzie do pomniejszych reakcji. Freebase+h20=szczegolna porazka
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
ODPOWIEDZ
Newsy
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.

KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce

Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.

Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.