Więc moje pytanie jaka jest data ważności stymulantów ?
Mogły się przez ten czas zdegradować i nie zadziałać nic się nie stanie.
Obawiam się tego czy w małych dawkach w wyniku degradacji mogą mnie ostro zatruć i lepiej nie ryzykować ?
P.S. Temat można potraktować jako ogólny data ważnosci substancji lub tez mogę go usunąć po otrzymaniu odpowiedzi
Może temat wydaje wam się głupi ale wole być ostrożny i zapytać
Uważam tak, ponieważ:
-Sól substancji jest zazwyczaj bardzo trwała a najpewniej jest to sól
-Mało prawdopodobne, że nawet po rozkładzie powstałoby coś szkodliwego
-Nie było wystawione na skrajne warunki (temperatura, światło, wilgotność)
-Piszę to z doświadczenia, zjadłem lub użyłem wiele przeterminowanych leków (rekord: 15 letni KMnO4, 9 letnie krople tramadolu, oczywiście lata po upływie terminu ważności)
-Nie jest to lek a dopek, ale myślę, że będzie się rządził podobnymi prawami, co leki
Podsumowując: 2-3 lata po terminie to nie tak dużo, jeśli chodzi o proszek. Jedynie obawiałbym się przeterminowanych antybiotyków, kropel, ampułek.
Jeśli to ma znaczenie ,kolega robił porządki na działce ,więc nie koniecznie takie ciepłe miejsce
Tak, trojke tez do nosa najpierw. Jesli cos sie zmienilo, to na zoladku moze byc nieprzyjemnie.
Jesli substancja jest higroskopijna, to zamiast prochu bedziesz mial papke/miod/bloto. Upewnij sie, ze sa to sole, a nie freebase.
Ciala stale zawsze wytrzymaja dluzej. Roztwory - szczegolnie wodne - sa najmniej trwale, albo straca cala moc, albo nawet dojdzie do pomniejszych reakcji. Freebase+h20=szczegolna porazka
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.