Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 21 / / 0
Ponieważ
Żaden gatunek grzybów nie jest w Polsce wymieniony w załącznikach do Ustawy o Przeciwdziałaniu Narkomanii, tym niemniej posiadanie grzybów zawierających psylocybinę[4] i psylocynę[5] jest w praktyce traktowane tak samo, jak posiadanie tych kontrolowanych substancji.
Wobec tego załóżmy taka historię:
Przyjeżdżam na łąkę samochodem, parkuję w miejscu wyznaczonym. Zbieram grzyby. Ktoś mnie zauważy i odgadł co robię na mokrej łące w chłodny deszczowy dzień, i... zadzwonił na policję. Policjant był kumaty, i jak przyjechał to nie zasuwał do mnie po łące i z daleka nie wołał: stój!, jesteś zatrzymany!, tylko odpowiednio zaparkował i poczekał, aż wrócę do swojego auta i wtedy przystąpił do czynności.
Jestem w aucie i mam w koszyku powiedzmy 30 szt właściwych grzybów...
Czy w takiej sytuacji:
1. grozi utrata auta, ponieważ posłużyło do przewozu substancji nielegalnych?
2. co policjantowi dyktuje procedura wykonania czynności w takiej sytuacji?
  • 3494 / 739 / 9
Przypał za posiadanie. Żadna utrata auta. Pies ma Ci zrobić gruntowną kipisz, skuć Cie Skonfiskować grzyby. Wrzucić do testera - nielegal: zamek na dołek. I tyle w sumie istotnego dla Ciebie.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.