Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 129 / / 0
Czy grozi mi coś jeśli smutni panowie znajdą u mnie w domu np. chloropromazynę na którą nie mam recepty?
  • 1874 / 96 / 127
A czy jak wykupujemy lek na recepte otrzymujemy ja spowrotem?
wolna molekula
#mops
  • 129 / / 0
Źle mnie zrozumiałeś. Znam przypadek znajomego przy którym znaleziono kilka klonów, musiał udowodnić że klony które posiadał kupione były na niego i konsultowano się z lekarzem który mu to wypisał czy mówi prawdę. W innym wypadku odpowiadałby jak za heroinę.
  • 570 / 4 / 0
Nie sądzę. Mógłby to być lek kogoś innego, kto mieszka w tym domu, lub dawno kupiony, więc masz prawo nie pamiętać nazwiska lekarza. Bynajmniej ja nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji, żeby ktoś został ukarany za to, że ma w domu lek, zwłaszcza taki, który nie nadaje się do stosowania pozamedycznego.
Uwaga! Użytkownik Edziek408 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 62 / 17 / 0
Mądrzy funkcjonariusze policji w moim mieście chcieli mnie w lipcu czy sierpniu tamtego roku zatrzymać za posiadanie olanzapiny, bo był to według nich lek opioidowy. Rzecz miała miejsce na stacji benzynowej, gdzie wypadł mi blister po 5-miligramowych tabletkach, gdy wyjmowałem drobne z kieszeni. Całe zamieszanie spowodowało, że spóźniłem się pół godziny na sesję zdjęciową. Wspaniali funkcjonariusze.
  • 570 / 4 / 0
Nawet, gdyby to był taki lek to wg mnie nie mieli prawa się przyczepić. Lek to lek i co do zasady na jakiej podstawie mieliby sądzić, że został zdobyty nielegalnie. Ale oczywiście, pewnie wygodniej im zatruwać życie uczciwym ludziom, zamiast w tym czasie patrolować niebezpieczne dzielnice. Ehh..
Ostatnio zmieniony 22 marca 2016 przez Edziek408, łącznie zmieniany 4 razy.
Uwaga! Użytkownik Edziek408 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 48 / 2 / 0
jezuuu, klona i wszystkie rolki występują w uopn, jak chyba pochodne diazepamu, nie pamiętam. żadnych neuroleptyków, antydepresantów, stabilizatorów tam nie ma, możecie spać spokojnie świry :P
  • 113 / 16 / 0
Żaden z neuroleptyków nie znajduje się na ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii przez co posiadanie ich (Kwetiapina,Olanzapina) nie jest zakazane ani karane. Jedynie jak już to rozprowadzanie ich bez uprawnień może podpadać pod prawo farmaceutyczne o sprzedaż ich i handel nimi bez zezwoleń jako leki na receptę ale to coś zupełnie innego.
Klony to zupełnie inna sprawa ponieważ to benzodiazepiny które znajdują się w grupie IV-P więc pomimo że to popularne i przydatne leki bez zezwoleń policja może się przyczepić o nie choć rzadko się to zdarza.
Oprócz wyjątkowych przypadków nadużywania władzy przez zbyt pewnych siebie policjantów co i tak niczym nie skutkuje bo wyjdzie że to leki legalne za posiadanie ich nawet bez recept/dokumentacji medycznej nic nam nie grozi.
Myślę że to wszystko w tej kwestii.
"Ten kto staje się potworem zrzuca z siebie ciężar bycia człowiekiem"
  • 48 / 2 / 0
To może jeszcze dodam, że w przypadku obecności benzo we krwi, nie można prowadzić pojazdów mechanicznych. Leczenie, dokumentacja medyczna, legalność uzyskania środków nie zwalnia z tego, jesteście traktowani tak samo jak podczas jazdy po alko, czy dragach.
Uprzedzając pytania, tak, to bardzo niesprawiedliwe oraz nie, nie ma żadnych wyjątków od tego, jedyne co, to można wynająć adwokata i powołać biegłych do określenia jak dane stężenie benzo we krwi mogło wpływać na zdolność do kierowaniem, ale nawet wtedy zdaje się jest orzekany minimum roczny zakaz prowadzenia.
Spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym przy obecności benzo we krwi to naprawdę przejebana sprawa :/
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.