Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
  • 1151 / 230 / 7
<TL;DR>
Robimy tabelkę co czujemy po czym, żeby ułatwić wszystkim rozpoznawanie własnych emocji i stanów umysłu, a także subiektywnych efektów manipulacji neuroprzekaźnikami.
Jeżeli się uda, robimy program komputerowy który ułatwi analizę.
Wpisujcie swoje propozycje, na razie które neuroprzekaźniki odpowiadają za jakie odczucia, a postaram się to połączyć i stworzyć artykuł w Kuchni.
</TL;DR>

Myślałem nad stworzeniem rozpiski, jakie manipulowanie neuroprzekaźnikami (agonizm, antagonizm, RI, RA) powoduje jakie subiektywne efekty (euforia, motywacja, empatia, wyluzowanie etc).
Dzięki takiej tabelce można by łatwiej:
- zgadywać na jakie receptory działa dana substancja, gdy nikt jeszcze nie zrobił badań naukowych (np. 4-CMC podbija NE)
- dobierać substancje do oczekiwanych efektów (np. chcę uzyskać euforię, zatem powinienem zastosować releasing agent DA + 5-HT, zatem mogę wziąć MDMA albo MDAI+amph albo 3-MMC)
- zgadywać co to była za substancja gdy nie wiedzieliśmy co ćpiemy (np. po ostatnich pigułach widziałem że tekstury na ścianach się ruszały i czułem zwiększoną głębię muzyki, stymulacja była minimalna, zatem mogło to być MDMA albo MDA albo 2C-B)
- wyobrazić sobie jak działa substancja na podstawie opisu

Czego potrzebujemy:
1. lista subiektywnych stanów umysłu
Jak najjednoznaczniej przedstawione stany umysłu, odnoszące się najlepiej do stanów naturalnych, ale do ćpania również.
Spoiler:
2. lista stanów powiązanych z substancjami i czynnościami, najlepiej podzielone na fazy działania substancji
Spoiler:
3. znane działanie substancji na receptory
to wystarczy wziąć z badań naukowych, ale uważać na substancje które mają aktywne metabolity nieobjęte badaniem

4. wpływ neuroprzekaźników na subiektywne efekty
Spoiler:
Wszystkie przykłady które napisałem są mocno niedoskonałe, ale myślę że osoby z bardzo dużą inteligencją emocjonalną (ja mam taką średnią) będą to w stanie sformułować lepiej.

5. oprogramowanie (metody statystyczne?) lub człowiek który to ogarnie (dużo RAMu w mózgu wymagane!)

na wyjściu otrzymujemy:

- szacowany wpływ jeszcze niezbadanych naukowo substancji (lub czynności) na neuroprzekaźniki - czyli "zaktualizowany" punkt 3
- szacowany stan neuroprzekaźników występujący w danym stanie emocjonalnym - czyli "zaktualizowany" punkt 4

Sprowadzając problem do najprostszego matematycznie/informatycznie:
Spoiler:
Kończąc to nerdowskie pierdolenie
zanim oprogramowanie powstanie minie pewnie kilka miesięcy/lat
dlatego proponuję na razie po prostu zbierać dane w Kuchni [h]yperreala
Nie jestem przekonany czy algorytmiczne potraktowanie tego problemu przyniesie jakikolwiek sensowny rezultat
ale
nawet jeśli nie, to po lekturze tabelki początkującym ćpunom będzie łatwiej zrozumieć jak działają jakie substancje.

Kurde, bardzo chciałbym lepiej zrozumieć działanie mózgu i myślę że ten projekt by pomógł, zwłaszcza ludziom którzy nie testowali wielu substancji działających na różne neuroprzekaźniki.
Dziękuję za uwagę.
Życie to trip, więc dbaj o set&AMP;setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
Artykuły
Newsy
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze

Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.