Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 177 / / 0
Nie wiem czy szukałem zbyt krótko czy nieumiejętnie , ale czy jeśli wysyłałbym 3-MMC z Czech do Polski, to za przemyt odpowiadam ja, czy zamawiający? Pytam za równo o konsekwencje dla mnie na terenie Polski jak i Czech. Proszę o poparcie swoich odpowiedzi wiarygodnymi źródłami. Dziękuję. :-)
  • 7 / 1 / 0
Hej! Umieszczanie adresu nadawcy paczki nie jest obowiązkowe, więc nie powinno być z tym problemu ;)
A jeśli chodzi o odbiorcę nie wiem dokładnie jak to jest (pewnie będziesz musiał się tłumaczyć w sądzie jeśli Cię chapną) ale przypomniała mi się sprawa "Pani" Ramony Sipowicz:

"W czerwcu tego roku służby celne przejęły paczkę z 60 gramami marihuany, która, według podejrzeń służb, miała trafić do Kory. Przesyłka nie była jednak zaadresowana na artystkę, ale na jej psa o imieniu Ramona.

Jak się okazuje, prokuratura właśnie umorzyła śledztwo w tej sprawie. "Śledztwo w sprawie przesyłki z narkotykami zostało umorzone z powodu niewykrycia sprawcy przestępstwa. Nie można było jednoznacznie ustalić nadawcy tej przesyłki. Jednocześnie wykluczyliśmy, aby Olga J. i Kamil S. mogli np. sami nadać do siebie pakunek. W tym czasie nie wyjeżdżali za granicę, a ponadto biegły grafolog wykluczył, aby to oni napisali dane adresata i odbiorcy" – powiedział TVP Info Paweł Wierzchowski z warszawskiej prokuratury rejonowej."

PS Możesz się zapytać jeszcze na forum prawnym.
  • 2008 / 496 / 0
Zależy od prawa danego państwa. Do USA bym nie słał.

Polak, który sprzedawał do USA środek chemiczny używany do czyszczenia urządzeń przemysłowych, został tam skazany na 20 lat więzienia.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 90704.html

Co do głównego nurtu wątku przyjrzyj się tej interpretacji:
http://www.eporady24.pl/list_z_niewielk ... ,2587.html
ODPOWIEDZ
Newsy
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom

Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.

Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”

Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.

Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.