Jestem doktorantką Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej i w ramach mojej pracy zajmuję się aktualnie prowadzeniem badań na temat rynku dopalaczy w Polsce.
Chciałabym serdecznie prosić Was - jako, według mojej wiedzy, najlepszych ekspertów - o pomoc i wypełnienie ankiety online (jest absolutnie anonimowa, nie pytamy w niej o żadne dane mogące pozwolić na Waszą identyfikcaję). Zebrane dane mają służyć pogłębieniu naszej wiedzy na temat dopalaczy.
Ankieta znajduję się na stronie http://www.i-trend.eu/survey.htm#pl i jest przeznaczona dla osób, które chociaż raz użyły któregoś z dopalaczy. Wypełnienie ankiety zajmuje ok. 20 minut.
Raport z badań zostanie opracowany na początku przyszłego roku. Jeśli byli byście Państwo zainteresowani wynikami, prosiłabym o kontakt mailowy lub poprzez forum.
Również w przypadku wszelkich pytań czy niejasności, proszę o kontakt ze mną - Martą Jabłońską (marta.jablonska@swps.edu.pl) lub kierownikiem mojego projektu - prof. dr hab. Piotrem Sałustowiczem (piotr.salustowicz@swps.edu.pl).
Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podzielenie się Waszą wiedzą i doświadczeniami.
Pozdrawiam,
mj
Jeszcze mam uwagę techniczną: nie da się wpisać ilości zamawianej substancji poniżej 1g, a przecież psychodelików się używa w małych dawkach.
Pragnący śmierci — nie czekam już na nic.
I znów dzień wstaje, brzask bije z otchłani,
Powraca męka codzienna istnienia.
Ankieta wypełniona.
Życie to najlepszy narkotyk...
Przez ile dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy zażywałeś(aś) nowe substancje psychoaktywne (dopalacze), takie jak wymienione powyżej ?
Tylko jedna odpowiedź jest możliwa
1 – 3 dni
4 - 9 dni
10 - 19 dni
20 dni lub więcej
Kolejna mondra doktórka będzie w moim pięknym kraju. ^_^
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Tych wątpiących chciałam uspokoić - niniejsza ankieta nie ma służyć żadnym represjom, a dostarczyć wiedzy na temat trendów i opinii w postrzeganiu dopalaczy przez Polaków.
Dziękuję również za cenne uwagi merytoryczne - niektóre z nich postaram się uwzględnić już teraz i poprawić niedociągnięcia w ankiecie. Z innych na pewno wyciągnę wnioski na przyszłość.
Jeśli chodzi zaś o zarzut jakobym nie znała tematu dostatecznie dobrze, zgadzam się z nim w pełni. Moją rolą jako doktoranta czy przyszłego naukowca nie jest bowiem wiedzieć wszystko, a dowiadywać się jak najwięcej, również w tych dziedzinach, które są trudne i niedostatecznie poznane. Stąd moja prośba do Was jako osób znających temat najlepiej - o wypełnianie ankiety, której wyniki moją wiedzę poszerzą. :)
Wielu z Was wypełniło już kwestionariusz, za co serdecznie dziękuję. Mam nadzieję na kolejne. By badanie było miarodajne, potrzeba jeszcze dużo Waszych opinii.
Pozdrawiam,
mj
MrGnat pisze:bo to ankieta dla ćpunuff, a ćpuny ćpajo. Proste. :D Swoją drogą 20 dni lub więcej to ja w miesiąc robię pani doktór.
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.